Έρευνα/ “Έκρηξη” στις αγορές εξοχικών από δικηγόρους και γιατρούς- Ποιες περιοχές προτιμούν- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

 Έρευνα/ “Έκρηξη” στις αγορές εξοχικών από δικηγόρους και γιατρούς- Ποιες περιοχές προτιμούν- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Σημαντική αύξηση Ελλήνων στο ενδιαφέρον αγοράς εξοχικών κατοικιών με σκοπό κυρίως την επένδυση, δηλαδή την ενοικίαση μέσω βραχυχρόνια μίσθωσης (Airbnb) παρατηρείται τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα-ανάλυση της εταιρείας ακινήτων Elxis.

Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη έρευνα έχει το γεγονός ότι εκείνοι που επιδεικνύουν ενδιαφέρον είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως δικηγόροι και γιατροί, οι οποίοι αποφεύγουντον τραπεζικό δανεισμό. Άρα διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προφανώς προτιμούν να μην τα έχουν στην τράπεζα (ή στο σπίτι;) και τα επενδύουν με την αγορά ενός ακινήτου σε τουριστικό προορισμό.

Μία ανάλυση, ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει στη σκέψη πως η συγκεκριμένη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών είναι μεταξύ εκείνων που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν εισοδήματα ακόμα και κάτω από 10.000 ευρώ. Άρα, η πραγματική οικονομική τους δυνατότητα που σχετίζεται με τη διάθεση τέτοιων ποσών για την αγορά ακινήτου προς αξιοποίηση πιθανώς να μην συνάδει με τα προς φορολόγηση εισοδήματα τους. Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, θα διερευνάται πλέον από την ΑΑΔΕ, όπως περίπου συμβαίνει και με τους influencers στα social media που προωθούν προϊόντα.

Η “ακτινογραφία” των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, δείχνει πως αυξήθηκε η ελίτ εκείνων που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 120.000 οι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και ένας στους δύο δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Η έρευνα της Elxis at Home:

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Elxis σχετικά με τις συνομιλίες των πελατών του τους τελευταίους έξι μήνες, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης από τους Έλληνες για αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. 

Expats Vs. ντόπιοι Έλληνες

Στο παρελθόν, οι Έλληνες ομογενείς είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από τους ντόπιους Έλληνες. Αλλά αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Αυτή η εξέλιξη είναι ενδεικτική του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το Elxis επικεντρώνεται κυρίως στην προώθηση ελληνικών εξοχικών κατοικιών σε αγοραστές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ελβετία. .

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης, αναφέρει σχετικά με την αλλαγή τους τελευταίους έξι μήνες:

«Τους τελευταίους έξι μήνες, παρατηρήσαμε τη σχεδόν αξιοσημείωτη επανείσοδο Ελλήνων αγοραστών στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί οι αγοραστές δεν χρησιμοποιούν τραπεζική χρηματοδότηση. Επικεντρώνονται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, που πωλούνται εκτός σχεδίου, με τιμές που κυμαίνονται από 250.000 – 350.000 ευρώ, που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι σημερινοί αγοραστές δεν έχουν προσήλωση στην εξασφάλιση πολύ χαμηλών τιμών».

ΠΟΥ οι ντόπιοι Έλληνες αγοράζουν σπίτι στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν ανερχόμενες περιοχές της χώρας, όχι ιδιαίτερα κορεσμένες από τουρίστες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, οι ντόπιοι τείνουν να προτιμούν μέρη στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, χωρίς πολύ τουρισμό.

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εμφανές και κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, οι Έλληνες αγοραστές προτιμούν το κεντρικό και δυτικό τμήμα του νησιού, που είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από τουριστική άποψη. Μια άλλη περιοχή ενδιαφέροντος είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΠΟΙΟΣ είναι ο τυπικός Έλληνας αγοραστής σπιτιού στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες αγοραστές εξοχικών κατοικιών είναι κυρίως άτομα ηλικίας 45 – 60 ετών, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα δικηγόροι και γιατροί. Όσον αφορά τους Έλληνες ομογενείς, οι πιο συνηθισμένοι αγοραστές είναι Έλληνες δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, προερχόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είδαμε από πέρυσι, με σχεδόν το 10% του μεριδίου των πωλήσεών μας να προέρχεται από ομογενείς. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει σημαντικές οικονομίες ζωής και επιθυμούν να διαθέσουν ένα μέρος τους σε εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τη χώρα», εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης.

ΤΙ ΣΠΙΤΙ Αγοράζουν στην Ελλάδα;

Αυτοί οι αγοραστές προτιμούν νεόδμητες βίλες μικρής επιφάνειας, με αυξημένες δυνατότητες δημιουργίας εσόδων μέσω πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το σπίτι ως επένδυση πρώτα και κύρια, ψάχνοντας να αγοράσουν προς ενοικίαση, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν τα σπίτια και για τις δικές τους διακοπές. Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιείται τραπεζικός δανεισμός, η απόδοση μπορεί επίσης να είναι μεγαλύτερη, καταλήγει η ανάλυση του Elxis.

Σχετικά Άρθρα