Νίκος Κοτζιάς: Τέσσερις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”

 Νίκος Κοτζιάς: Τέσσερις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να γίνεται συνένοχη στις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις επιθετικών και αναθεωρητικών κύκλων της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και ορισμένων κέντρων στην Ελλάδα», τονίζει σε άρθρο του στο «Ντοκουμέντο» ο πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής του «Πράττω».

Τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταθέτει με άρθρο του στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο» ο Νίκος Κοτζιάς.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, αν διαθέτει το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία και το διεθνές δίκαιο, οφείλει άμεσα»: -σημειώνει στο άρθρο του στο Ντοκουμέντο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Πράττω:

«Πρώτον, να ενημερώσει τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η Βόρεια Μακεδονία με το όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι κάποιοι επιθυμούν να την εμφανίζουν με το όνομα μιας νομικά ανύπαρκτης χώρας, τουτέστιν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τέτοια χώρα ουδέποτε έγινε μέλος σε διεθνείς οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, οι δομές διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Χώρα με το όνομα «Μακεδονία» δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να πάρει στο διεθνές σύστημα τη θέση που κατέχει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η κυβέρνηση υποχρεούται να επισημάνει στους επικεφαλής τέτοιων διεθνών οργανώσεων ότι οφείλουν να εξηγήσουν και να προειδοποιήσουν τους τυχοδιώκτες της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Δεύτερον, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν υπάρχει, ότι έχουν εκπνεύσει όλα τα μεταβατικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονταν στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της μόνο όσοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα νέα διαβατήρια με την ορθή ονομασία της χώρας τους και τα αυτοκίνητά τους έχουν την ορθή σηματοδότηση. Ειδικά για τη χώρα μας αυτό πρέπει να ισχύσει από σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να γίνεται συνένοχη στις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις επιθετικών και αναθεωρητικών κύκλων της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και ορισμένων κέντρων στην Ελλάδα.

Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να δεσμεύσει την ΕΕ, ως ήδη έχει γίνει από το 2018, ότι δεν μπορούν να πωλούνται στην αγορά της αγαθά που φέρουν ονομασία χώρας προέλευσης και παραγωγής το «Made in Macedonia» αντί του «Made in North Macedonia».

Τέταρτον, όποιος στη Βόρεια Μακεδονία καλεί δημόσια στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να υποστεί διεθνείς δεσμευτικές κυρώσεις. Να του απαγορευτούν τα ταξίδια σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη των ως άνω οργανισμών, ενώ η κυβέρνηση να κάνει ειδική ενημέρωση στον γγ του ΟΗΕ. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική χρήση ή μη του συμφωνηθέντος ονόματος.

Υπάρχουν και άλλα πολλά μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα. Το κύριο είναι να πάψει να «παίζει την κολοκυθιά» σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, της σταθερότητας στην περιοχή, της αποτροπής τού να γίνει «η ιστορία φυλακή» όχι μόνο για τους ανόητους και επιπόλαιους, αλλά για τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης. Οτι οφείλει να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τμήμα του οποίου είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Οτι οφείλει να εξηγήσει άμεσα στις κυβερνητικές ελίτ και στην ολιγαρχία της γείτονας ότι τα παιχνίδια σε βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους προκαλέσουν ασήκωτο πολιτικό και οικονομικό κόστος, το οποίο, αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να φροντίσει να τους επιβληθεί».

Σχετικά Άρθρα