Βρετανία: Καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Άμυνας από την Κίνα

 Βρετανία: Καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Άμυνας από την Κίνα

Η Βρετανία αντέδρασε άμεσα θέτοντας εκτός λειτουργίας βάση δεδομένων που χρησιμοποιούσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι δέχτηκε κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση από το κινεζικό κράτος, όπως δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Βρετανός υπουργός.

«Το υπουργείο Άμυνας (MoD) ενήργησε ευέλικτα θέτοντας εκτός λειτουργίας την βάση δεδομένων. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων με διαχείριση που δεν γίνονταν άμεσα από το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Στράιντ δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς θα προχωρήσει αργότερα σήμερα, σε ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση αυτή, παρουσιάζοντας πολυδιάστατο σχέδιο για την υποστήριξη, αλλά και την προστασία του προσωπικού από ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές υποκλοπής συνομιλιών (κοριούς) στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών στην χώρα.

Η πολωνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στο Κατοβίτσε που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.

Η Πολωνία θεωρείται κέντρο συλλογής και αποστολής δυτικού οπλισμού στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο μάχεται μετά από την ρωσική εισβολή, ενώ οι πολωνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό των οποιονδήποτε ενδείξεων κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

«Η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή συνομιλιών στην αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κατοβίτσε», ανέφερε μία σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Διαψεύδει η Κίνα

Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και μάχεται κατά όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα απέρριψε κάθε προσπάθεια χρήσης του ζητήματος των κυβερνοεπιθέσεων για πολιτικούς σκοπούς προκειμένου να δυσφημιστούν άλλες χώρες, σύμφωνα με δήλωση ενός εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα