Reuters- Γάζα/ Τι περιλαμβάνουν οι 3 φάσεις της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

 Reuters- Γάζα/ Τι περιλαμβάνουν οι 3 φάσεις της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

Πηγή: REUTERS -Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει αμάχους από τις ανατολικές περιοχές της νότιας πόλης της Γάζας, εν όψει μιας απειλούμενης επίθεσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ταξιδεύουν με όχημα, στο Khan Younis στη νότια Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι συναινεί σε μια συμφωνία τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, αν και Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ επειδή είχαν μαλάκωσε».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο διαδραμάτισαν μεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες, δήλωσαν ότι μελετούν την απάντηση της Χαμάς και θα το συζητήσουν με συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ως προς τα γεγονότα, χτες, το Ισραήλ έδωσε εντολή εκκένωσης της ανατολικής Ράφα από Παλαιστίνιους. Στη συνέχεια, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το σχέδιο ανακωχής που επεξεργάστηκαν οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές –κάτι που προκάλεσε κύματα ανακούφισης στους άμαχους Παλαιστινίους. Το Ισραήλ, ωστόσο, απέρριψε το σχέδιο, λέγοντας ότι πόρρω απέχει από τις δικές του απαιτήσεις. Κατόπιν τούτου, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ξεκινά στοχευμένα κτυπήματα στην ανατολική Ράφα ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ.

Η αγωνία για ένα νέο κύκλο αίματος στην πολύπαθη Ράφα κορυφώνεται, καθώς η σκληρή διαπραγμάτευση για τους όρους μιας ανακωχής Ισραήλ – Χαμάς συνεχίζεται αυτές τις ώρες και με βομβαρδισμούς και απειλές του Τελ Αβίβ για εκτεταμένη χερσαία εισβολή. Νωρίτερα, o Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε στο Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη σε μια εισβολή στη Ράφα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις: Εκτόπιση των αμάχων και επίθεση –είπε- συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Οι τρεις φάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας

Με βάση τις λεπτομέρειες που μεταδίδει το Reuters που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς και έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η συμφωνία που η παλαιστινιακή ομάδα είπε ότι είχε συμφωνήσει να περιλαμβάνει τα εξής:

Με βάση τις λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς και έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η συμφωνία που η παλαιστινιακή ομάδα είπε ότι είχε συμφωνήσει να περιλαμβάνει τα εξής:

ΦΑΣΗ ΕΝΑ

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών
– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 Ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα, ανοίγει νέα καρτέλαγια το Ισραήλ για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.
– Το Ισραήλ αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

  • Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος ενημέρωσε για τις συνομιλίες είπε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ είχαν συμφωνήσει προκειμένου να αποσυρθεί από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη εκεχειρία».
  • Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα .
  • Η Χαμάς απελευθερώνει Ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.
    Μας λένε να επιστρέψουμε εκεί από όπου ήρθαμε.

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ

  • Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής φορέων και η έναρξη της υλοποίησης της ανασυγκρότησης σύμφωνα με το σχέδιο που εποπτεύουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα