Παρίσι 2024/ Καταγγελίες για πιθανό “ντοπάρισμα” Κινέζων αθλητών- Ο Αμερικανός δικηγόρος που απειλεί τις σχέσεις Γαλλίας- Πεκίνου

 Παρίσι 2024/ Καταγγελίες για πιθανό “ντοπάρισμα” Κινέζων αθλητών- Ο Αμερικανός δικηγόρος που απειλεί τις σχέσεις Γαλλίας- Πεκίνου

Από ένα πιθανό σκάνδαλο ντόπινγκ μεγάλων διαστάσεων ίσως απειλείται η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, πριν καλά καλά αρχίσουν, εξ αφορμής σοβαρών καταγγελιών που εμπλέκουν Κινέζους αθλητές -κυρίως στην κολύμβηση- και αξιωματούχους της ΔΟΕ και των διοργανωτών που φέρονται να έκαναν τα στραβά μάτια, όπως μεταδίδει το POLITICO και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι αιχμηρές δηλώσεις του Travis Tygart ( είναι Αμερικανός δικηγόρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA). Είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στην αποκάλυψη της τεράστιας επιχείρησης ντόπινγκ του Λανς Άρμστρονγκ) ρίχνουν άλλη μια σκιά στην επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στη Γαλλία, όπου συναντά τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον περασμένο μήνα, οι New York Times και ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD δημοσίευσαν μια έρευνα βόμβα αποκαλύπτοντας ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένα φάρμακα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, αλλά τους επετράπη να λάβουν μέρος στους Αγώνες, με πολλά νικητήρια μετάλλια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), η παγκόσμια ρυθμιστική αρχή για τα ναρκωτικά για τον αθλητισμό, δέχθηκε μια εξήγηση από την αρμόδια αρχή του Πεκίνου, την ΚΙΝΑΔΑ, που επιχείρησε να αιτιολογήσει την ύπαρξη το απαγορευμένο φάρμακο trimetazidine, γνωστό ως TMZ. .

Κορυφαίοι αθλητές που αγωνίζονται για καθαρό αθλητισμό εξοργίζονται με τις αποκαλύψεις για τους Κινέζους αθλητές στους Αγώνες του Τόκιο.

«Εξαιτίας της συγκάλυψης που συνέβη από την Κίνα, και που το επέτρεψε η WADA, τώρα που ήρθε στο φως θα είναι ένα ναυάγιο που θα περιμένει να συμβεί στο Παρίσι», είπε ο Tygart κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης στο POLITICO.

«Οι Κινέζοι δεν τηρούν τα ίδια πρότυπα από τη δική τους εθνική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ και στη συνέχεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ », είπε ο Tygart.

Η προοπτική να εξαπατήσει η Κίνα ανεμπόδιστα μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είναι ένα άλλο ευαίσθητο θέμα για τον Μακρόν και τον Σι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ηγέτες αντιμετωπίζουν τη σιωπηρή υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Κίνας . Ο Μακρόν έχει κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες βασικό πυλώνα της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Η Κίνα, φοβάται ο Tygart, μπόρεσε να ασκήσει επιρροή στην υπόθεση χάρη στη θέση της ως «απίστευτα σημαντική χώρα για το Ολυμπιακό Κίνημα».

Το Πεκίνο φιλοξένησε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον αιώνα, σε μια εποχή που ο ενθουσιασμός των πόλεων να διοργανώσουν την αθλητική υπερβολή έχει αρχίσει να μειώνεται εν μέσω υπερβολικού κόστους.

«Η ΔΟΕ [Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή] έχει συμφιλιωθεί με την Κίνα με πολύ μεγάλο τρόπο», είπε ο Tygart. «Και αυτό σημαίνει ότι η WADA σκέφτεται δύο φορές τις συνέπειες της δίκαιης επιβολής των κανόνων. Και επιλέχθηκε σε αυτή η περίπτωση να μην το κάνει. Και αυτό είναι ο πυρήνας αυτής της κατάρρευσης του συστήματος που οι αθλητές σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να κατανοήσουν και έχουν χάσει την πίστη τους στο σύστημα ότι είναι απολιτικό».

Η ΔΟΕ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο εκπρόσωπος του WADA είπε, “Αυτό είναι απόλυτη ανοησία” προσθέτοντας ότι έχει δείξει στο παρελθόν μέσω υποθέσεων ντόπινγκ ότι δεν είναι “διστακτική να κυνηγά κολυμβητές από την Κίνα”. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν πως ο Αμερικανός Tygard δρα και ως άτυπος εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ που δεν βλέπει με καλό μάτι την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας, ή την μετριοπαθή στάση της Ευρώπης (ειδικά της Γερμανίας) έναντι του Πεκίνου. Για ακόμα μία φορά μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων εμπλέκεται, ως φαίνεται, στη διπλωματία και το παιχνίδι ισχύος μεταξύ κρατών.

Σχετικά Άρθρα