Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη η φιλοπαλαιστινιακή εξέγερση των αμερικανικών πανεπιστημίων- Καταλήψεις σε Κέϊμπριτζ, Οξφόρδη, Βέλγιο, Ολλανδία

 Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη η φιλοπαλαιστινιακή εξέγερση των αμερικανικών πανεπιστημίων- Καταλήψεις σε Κέϊμπριτζ, Οξφόρδη, Βέλγιο, Ολλανδία

Σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και καταλήψεις, ενώ στο Princeton φοιτητές άρχισαν απεργία πείνας, εδώ. Το Columbia ματαίωσε για λόγους ασφαλείας τη μεγάλη τελετή αποφοίτησης, , το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας. Διαδηλώσεις και καταλήψεις γίνονται επίσης σε Οξφόρδη, Κέιμπριτζ κι άλλα τρία βρετανικά πανεπιστήμια, επίσης στη Γάνδη, το Άμστερνταμ και τη Λωζάνη.

Οι διαδηλωτές σε καταυλισμούς στην Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Λίβερπουλ, το Εδιμβούργο και τον Σόας απαιτούν από τους θεσμούς να τερματίσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι φοιτητές σε πέντε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πραγματοποιούν καταλήψεις για να πιέσουν τα ιδρύματά τους να εκχωρήσουν κεφάλαια και να τερματίσουν τις συνεργασίες με το Ισραήλ.

Οι μαθητές δημιούργησαν καταυλισμούς στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (Soas) και στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, του Λίβερπουλ και του Εδιμβούργου. Είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια παγκόσμια εξέγερση των φοιτητών που αναμένεται να αναπτυχθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις μετά την έναρξη σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες φοιτητές και προσωπικό έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους .

Μια κοινή δήλωση από τους διοργανωτές Oxford Action for Palestine και Cambridge for Palestine έγραφε: «Περισσότερα από 100 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει τώρα τολμηρά και επείγοντα μέτρα για την Παλαιστίνη. Ως μέλη αυτών των ιδρυμάτων, αρνούμαστε να δεχτούμε τη συνενοχή των πανεπιστημίων μας στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού – και αρνούμαστε να παραμείνουμε δίπλα ενώ δικαιολογούν την εκστρατεία μαζικών σφαγών, λιμοκτονίας και εκτοπισμού του Ισραήλ».

Καταλήψεις σε πανεπιστήμια στο Βέλγιο και την Ολλανδία

Φοιτητές στο Βέλγιο και την Ολλανδία κατέλαβαν τμήματα των πανεπιστημίων της Γάνδης και του Άμστερνταμ τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, προσχωρώντας στις διεθνείς φοιτητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Μια εκπρόσωπος του βελγικού UGent, του Πανεπιστημίου της Γάνδης, είπε ότι υπήρχαν περίπου 100 φοιτητές που καταλαμβάνουν τμήματα του πανεπιστημίου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόσθεσε ότι οι φοιτητές είπαν ότι η διαμαρτυρία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Το UGent δεν ενέκρινε το αίτημα διαμαρτυρίας των φοιτητών, αλλά αρκετοί υπάλληλοι και καθηγητές του UGent υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστηρίζοντας τη διαμαρτυρία και καταδικάζοντας την απόφαση του πανεπιστημίου να συνεχίσει τη σχέση του με το Ισραήλ .

Στην Ολλανδία, φοιτητές κατέλαβαν μια περιοχή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) ζητώντας τόσο από την UvA όσο και από το Vrije Universiteit Amsterdam (VU) να σταματήσουν τις οικονομικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες τους με το Ισραήλ , δήλωσε εκπρόσωπος της UvA, προσθέτοντας ότι εάν οι φοιτητές διανυκτερεύσουν, το πανεπιστήμιο θα επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Σχετικά Άρθρα