Apple: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων εδώ και ένα χρόνο

 Apple: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων εδώ και ένα χρόνο

Το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, προσπάθησε να μειώσει τις αμφιβολίες για το μέλλον του τεχνολογικού γίγαντα, αφού ανέφερε τη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεών του σε περισσότερο από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% από έτος σε έτος τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 στα 90,8 δισ. δολάρια (72,5 δισ. £), λόγω της απότομης πτώσης της ζήτησης για iPhone.

Τα στελέχη δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα διαστρεβλώθηκαν από διακοπές εφοδιασμού που σχετίζονται με τον Covid, οι οποίες οδήγησαν σε ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είπαν ότι οι πωλήσεις θα επανέλθουν σε ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας τα επερχόμενα λανσαρίσματα προϊόντων και τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος στο μέλλον που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κ. Κουκ.

Σε ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον της εταιρείας, η APPLE ανακοίνωσε ότι προορίζει ένα ιστορικό ποσό 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επαναγορά μετοχών.

Στις συναλλαγές εκτός ωραρίου, τα νέα βοήθησαν να αυξηθεί η ζήτηση για τη μετοχή, η τιμή της οποίας έχει μειωθεί περισσότερο από 6% φέτος.

Ωστόσο, οι αγώνες στην εταιρεία – η οποία υπέστη επίσης μια σειρά από μειώσεις πωλήσεων για πέντε από τα τελευταία έξι τρίμηνα – σημείωσαν μια αντίθεση με την ευρύτερη αγορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 10% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επεκτείνοντας μετά από μια μακρά περίοδο άτονης, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Canalys.

Στην Apple, οι τριμηνιαίες πωλήσεις iPhone μειώθηκαν περισσότερο από 10% από έτος σε έτος και οι πωλήσεις υποχώρησαν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εκτός από την Ευρώπη, με την κρίσιμη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας στην Κίνα να σημειώνει πτώση 8%.

Ο κ. Κουκ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές για την κατάσταση της επιχείρησης στην Κίνα, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις iPhone στην «ηπειρωτική» Κίνα ήταν πράγματι αυξημένες. «Διατηρώ μια υπέροχη άποψη για την Κίνα μακροπρόθεσμα», είπε.

Όμως ο ανταγωνισμός εντείνεται, καθώς η τοπική αντίπαλος Huawei σημειώνει ανάκαμψη.

Η Apple αντιμετωπίζει επίσης νομικές μάχες με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τις χρεώσεις για το κατάστημα εφαρμογών της.

Μια ξεχωριστή αγωγή κατά του μονοπωλίου στις ΗΠΑ κατά της Google απειλεί τις προσοδοφόρες πληρωμές που λαμβάνει η Apple από τον γίγαντα της αναζήτησης με αντάλλαγμα να κάνει την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, το πρόγραμμα περιήγησης της Apple στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με δικαστικές καταθέσεις, αυτές οι πληρωμές ανήλθαν σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια λίρες) το 2022, ποσό που βοήθησε στην αύξηση των κερδών της Apple.

Ο οικονομικός διευθυντής Luca Maestri δήλωσε ότι οι πωλήσεις της Apple αναμένεται να αυξηθούν σε “χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό” τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Είπε ότι η εταιρεία αναμένει διψήφια ανάπτυξη στις υπηρεσίες της, προσφέροντας περισσότερη καθοδήγηση από ό,τι συνήθως παρέχει η εταιρεία.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα μετά τα αποτελέσματα, ο Angelo Zino, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην CFRA Research, είπε ότι θα μπορούσαν να «αλλάξουν την αφήγηση» για την Apple. «Η Κίνα αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο και υπάρχουν πολλά επερχόμενα γεγονότα/καταλύτες στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα», έγραψε.

Σχετικά Άρθρα