Νοσοκομείο “Έλενα”: Καταγγελία εργαζομένων για απάνθρωπη αντιμετώπιση αστυνομικών σε θύμα βιασμού

 Νοσοκομείο “Έλενα”: Καταγγελία εργαζομένων για απάνθρωπη αντιμετώπιση αστυνομικών σε θύμα βιασμού

Σοκ προκαλεί η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» για την απάνθρωπη αντιμετώπιση που επεφύλαξε η αστυνομία σε θύμα βιασμού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η αστυνομία παρενέβη ωμά στη διαδικασία περίθαλψης της γυναίκας, την απομάκρυνε από το νοσοκομείο και την υπέβαλε σε πολύωρη αναμονή σε Αστυνομικό Τμήμα. Για να συμπληρωθεί δε το παράλογο της όλης διαδικασίας, η γυναίκα ενημερώθηκε ότι την επομένη επρόκειτο να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι ο ιατροδικαστής θα την έβλεπε τη μεθεπόμενη μέρα. Πέρασαν ωστόσο ημέρες και κανένας δεν την είχε καλέσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο «Έλενα Βενιζέλος», η γυναίκα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια καθώς «είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα». «Μετά από σύσταση των εφημερευόντων επικοινώνησε με την αστυνομία. Αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο» σημειώνει.

«Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ, για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστική πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες» αναφέρει το σωματείο.

«Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου. Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος» σημειώνει.

«Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμένος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδέλφισσας/ου» συνεχίζει το σωματείο εργαζομένων.

«Η σκληρή υποστελέχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους στα νοσοκομεία μας. Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογική κάλυψη είναι ζητούμενο…» συμπληρώνει.

«Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους» αναφέρει ακόμη.

«Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η κυβέρνηση και το υπουργείο με την δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα» υπογραμμίζει το σωματείο.

σωματείο Έλενα Βενιζέλου

Σχετικά Άρθρα