ΕΣΥ/Ιδιώτες γιατροί: Ψηφίστηκε παρά τις σφοδρές αντιδράσεις- Επιβαρύνσεις και παγίδες για τους πολίτες

 ΕΣΥ/Ιδιώτες γιατροί: Ψηφίστηκε παρά τις σφοδρές αντιδράσεις- Επιβαρύνσεις και παγίδες για τους πολίτες

Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της τροπολογίας για τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να χειρουργούν στο ΕΣΥ η οποία ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ την περασμένη Παρασκευή προκειμένου η διάταξη να «περάσει» ταχύτατα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου ουδέποτε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να αποτυπωθούν και εκεί οι έντονες αντιδράσεις τόσο των πολιτικών φορέων όσο και των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους.

Η διάταξη που επιτρέπει την «είσοδο» ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά «συμπληρώνει» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που έχει ήδη θεσμοθετήσει την δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, με την χθεσινή ψήφιση γίνονται … «θολά» τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «προσπαθούμε αυτά τα δύο συστήματα, δημόσιο και ιδιωτικό, να τα κάνουμε να συνεργαστούν για να παράγουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες». O Άδωνις Γεωργιάδης είπε επίσης πως η κυβέρνηση οφείλει «να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βρει ο πολίτης τις υπηρεσίες που δικαιούται» και από αυτό τον στόχο «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλον τον ιδιωτικό τομέα».

Ως αιτία για την προώθηση της ρύθμισης επικαλέστηκε το ότι οι διαγωνισμοί για την στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποδεικνύονται άγονοι. Να σημειωθεί επίσης πως το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να εκτελούν ιατρικές πράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καθορίζεται στην ίδια την τροπολογία, αντιθέτως αυτή θα καθορισθεί από μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας.

Τι θα συμβαίνει

Οι ιδιώτες γιατροί που θα πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών. Με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα εκτός τακτικού ωραρίου, από ιδιώτες γιατρούς τους οποίους όμως θα αμείβουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Κάτι που άλλωστε ισχύει και στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή τα οποία επίσης πληρώνουν οι πάσχοντες, απλά η διαφορά είναι ότι στα απογευματινά χειρουργεία που έχουν θεσμοθετηθεί τις επεμβάσεις τις πραγματοποιούν γιατροί του δημοσίου.

Αντίστοιχες παγίδες θα υπάρχουν ειδικά για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγοστό και δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες. Στις περιπτώσεις αυτές ιδιώτες γιατροί θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας άλλων γιατρών, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι και πάλι να καταβάλουν τη δαπάνη με δικά τους χρήματα για μία επέμβαση.

Πυρ ομαδόν

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση όχι μόνον είναι αναποτελεσματική αλλά ουσιαστικά οδηγεί σε κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και για τη διαδικασία της ψήφισης. Μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε και ένσταση αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης η οποία και απορρίφθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο- από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε χαρακτηριστικά για «μία τροπολογία, που 30 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, μας επιστρέφει στα χρόνια πριν τη δεκαετία του 1980, καταργώντας αυτό που ήταν η μεγάλη και διαχρονική επιτυχία του ΕΣΥ: Δωρεάν και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η άμεση, πλήρη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας σε όλη την πατρίδα μας. Σήμερα ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία, με μία μεταμεσονύκτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα». Επισήμανε μάλιστα ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία γίνεται «προς όφελος ενός ολιγοπωλίου που νέμεται το 75% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της τροπολογίας ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε στην ομιλία του πως «φαίνεται ότι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Και έρχεται σήμερα αυτή η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά νύχτα. Κι αναρωτιέμαι, ολοκληρώνει έτσι η Κυβέρνηση το σχέδιό της για τη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις;

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι στο υποστελεχωμένο και εγκαταλελειμμένο ΕΣΥ βρήκε τη μαγική λύση, να επιτρέψει σε ιδιώτες γιατρούς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, θεραπευτικών και επεμβατικών, πέραν του τακτικού ωραρίου, δηλαδή στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων».

Στην χθεσινή συνεδρίαση καταγράφθηκε και …μία ακόμη σύγκρουση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας επι ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη. Αφορμή απότέλεσε η αναφορά του υπουργού Υγείας στο ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν ο πρώτος ιδιώτης γιατρός που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτό έγινε δίχως αμοιβή όταν ο ίδιος ήταν αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα του Νοσοκομείου Ζακύνθου όπου και έγινε το χειρουργείο. Κατηγορώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι προσπαθεί να συγκρίνει αυτή την πράξη με μια τροπολογία που ικανοποιεί τις απαιτήσεις συγκεκριμένων γιατρών που έχουν εδώ και πολύ καιρό καταθέσει σχετικό αίτημα.

Σχετικά Άρθρα