Πασχαλινό τραπέζι: Ζαλίζουν οι τιμές του οβελία- Έως και 17 ευρώ το κιλό-Καταγγελίες για… ελληνοποιήσεις

 Πασχαλινό τραπέζι: Ζαλίζουν οι τιμές του οβελία- Έως και 17 ευρώ το κιλό-Καταγγελίες για… ελληνοποιήσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι. Κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων, αναφέρουν ότι η τιμή του οβελία στα κρεοπωλεία θα κινηθεί στα μεν μεγάλα αστικά κέντρα στα 16-17 ευρώ το κιλό, στη δε περιφέρεια στα 14-15 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα αρνί ή κατσίκι 10 κιλών τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν από 140-170 ευρώ, όταν στα σούπερ μάρκετ θα πληρώσουν για το ίδιου βάρους προϊόν από 97,8 έως 109,9 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι τιμές των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», που είναι διαθέσιμο στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξεκινά από τα 9,78 ευρώ το κιλό για το αρνί έως και τα 10,99 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

«Τσιμπημένες», όμως, είναι και οι τιμές των κηπευτικών στα μανάβικα, με τις ντομάτες να αγγίζουν ακόμα και τα 2,5 ευρώ το κιλό έναντι 1,80 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, τα αγγούρια τα 0,60 ευρώ το τεμάχιο, όταν στις αλυσίδες πωλούνται ακόμα και στα 0,30-0,35 ευρώ το τεμάχιο, ενώ οι πατάτες φτάνουν ακόμα και τα 1,20 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που στα σούπερ μάρκετ κινούνται στα επίπεδα των 0,95-1 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, που και στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι», οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Για παράδειγμα, η φέτα πωλείται από 12,5 έως 15 ευρώ το κιλό, τα βαμμένα αβγά (10 τεμάχια) ξεκινούν από τα 4 και αγγίζουν ακόμα και τα 6,45 ευρώ, ενώ μία εξάδα μπίρες κοστίζει 6,3 ευρώ και τα αναψυκτικά τύπου cola βρίσκονται μια ανάσα από τα 5 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα μπουκάλι κρασί μοσχοφίλερο ξεκινά από τα 7,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 10 ευρώ.

Μεγάλη «ψαλίδα» εμφανίζουν και οι τιμές του τσουρεκιού, το οποίο στα σούπερ μάρκετ πωλείται στα 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιεία η τιμή του κυμαίνεται στα 10 ευρώ το κιλό, δηλαδή 53,8% ακριβότερα.

Ετσι, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 6-8 άτομα, με τα απολύτως απαραίτητα, ξεκινά από τα 192 ευρώ και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 234 ευρώ, αν το νοικοκυριό κάνει τις αγορές του από κρεοπωλείο, μανάβικο και ζαχαροπλαστείο.

Το πασχαλινό τραπέζι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΙΜΕΣ
Αρνί/κατσίκι (10 κιλά) 140-170€
Ντομάτες (1 κιλό) 1,85-2,50€
Αγγούρι (τεμάχιο) 0,45-0,60€
Πατάτες (1 κιλό) 1-1,20€
Μαρούλι (1 τεμάχιο) 0,60-0,70€
Αβγά βαμμένα (10 τεμάχια) 3,94-6,45€
Φέτα (1 κιλό) 12,5-15€
Μπίρες (2 εξάδες) 12,60€
Αναψυκτικά τύπου cola (6 τεμάχια) 4,98€
Κρασί (750 ml) 7,5-10€
Τσουρέκι (1 κιλό) 6,5-10€
ΣΥΝΟΛΟ 191,92- 234,03€

Πώς ξεχωρίζουμε τα ελληνικά

Τα  κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ “GR” ή “ΕL” ή “ΕΛΛΑΣ” για τα ελληνικά.

Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Για ξεχωρίσουμε αν είναι αρνί ή κατσίκι  θα πρέπει  να παρατηρήσουμε απλώς το κεφάλι και την ουρά τους. Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.

Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό αλλά ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.

Αν το κρέας είναι βιολογικό θα πρέπει επιπλέον να διαθέτει ειδική σήμανση του οργανισμού πιστοποίησης. Τα βιολογικά αμνοερίφια είναι λιγοστά στην αγορά και πωλούνται, από όσο ξέρω, τεμαχισμένα και συσκευασμένα.

Καταγγελίες για ελληνοποιήσεις κρεάτων

Πάντως λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για ελληνοποιήσεις κρεάτων από το εξωτερικό.

«Έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο. Μπαίνει για 15 ημέρες στο παχυντήριο και ύστερα αυτό σφάζεται ως ελληνικό», ανέφερε καταγγέλλων κτηνοτρόφος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Τα εισαγόμενα τα καταλαβαίνεις από τη γεύση και την τιμή. Οπτικά δεν έχουν καμία διαφορά. Αν είναι ελληνικό έχει μπλε σφραγίδα. Αν όχι, τότε έχει την κόκκινη», ανέφερε ο κτηνοτρόφος κ. Σιμώνης.

  • Αρνιά και κατσίκια περνούν τα σύνορα με φορτηγά δίχως να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στο τελωνείο για τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, είτε μέσω γνωστών σε κάποιους, διελεύσεων που υπάρχουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της βοσκής των αμνοεριφίων και έπειτα από συνεννόηση με τον έμπορο γειτονικής χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για χρηματισμό των υπάλληλων των συνόρων.

Ο Ιωάννης Χατζηπασχάλης, πρόεδρος τελωνειακών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως «η τελωνειακή υπηρεσία διενεργεί τους ελέγχους που προβλέπονται κατά την είσοδο των αμνοεριφίων από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν επικινδυνότητας που υποδεικνύεται από κεντρικό και όχι τοπικό πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

  • Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν πως για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων είναι απαραίτητοι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία που δηλώνονται τα ζώα.

Ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό αναμένεται να φύγουν τα αμνοερίφια από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα ελληνοποιημένα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα τα δώσουν οι έμποροι από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.

Σχετικά Άρθρα