Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα- Καλά και άσχημα νέα

 Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα- Καλά και άσχημα νέα

Καλά είναι γενικά τα νέα για τον καιρό τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να λείπουν και οι άστατες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός θα είναι καλός τις περισσότερες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σε ορισμένες περιοχές άστατο καιρό.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενδέχεται να εκδηλωθούν μερικές βροχές.

Αναλυτικότερα ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα:

Κυριακή των Βαΐων (28-04). Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρα τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία και θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 24 με 26 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα (29-04), ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά, κυρίως στο Αιγαίο, 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Τη Μεγάλη Τρίτη (30-04), στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες. Στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Μεγάλη Τετάρτη (01-05), αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Για τη Μεγάλη Πέμπτη (02-05) θα υπάρξουν κάποιες ψιχάλες στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και αρκετή σκόνη στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 28 βαθμούς.

Από τη Μεγάλη Παρασκευή (03-05) σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο καιρός θα γίνει άστατος σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με πιθανότητα βροχών και καταιγίδων. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε μια πρώτη εκτίμηση και όχι πρόγνωση όπως τονίζει, για τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής, του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, αναφέρει:

«Συννεφιές με βροχές και τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας».

Μαρουσάκης:

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει πως από τη Μεγάλη Πέμπτη και έπειτα, κάποιες διαταραχές από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθούν πιο ανατολικά.

«Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες, που ενδέχεται να έχουμε καταιγίδες και μπόρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αρναούτογλου:

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι την Κυριακή (28/04) αλλά και τις περισσότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ο καιρός θα είναι καλός «στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές μπόρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, υπογραμμίζει πως «αν και σχετικά μακριά, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αινιγματικός παραμένει για ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ο καιρός, ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων και σε ποιες περιοχές της χώρας, γιατί θερμοκρασιακά θα πρέπει αυτός να εξακολουθεί να κοιτάζει προς την άνοιξη!».

Αρνιακός:

Ανοιξιάτικος θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και το Πάσχα. Μόνο κάποιες τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα, κυρίως στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Αυτό είναι το γενικό περίγραμμα του καιρού: ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και κάτω δεν θα έχουμε τέτοια φαινόμενα και στα νησιά και στην Πελοπόννησο, σημείωσε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στον ΑΝΤ1.

«Τη Μεγάλη Παρασκευή η αστάθεια παραδοσιακά θα μεγαλώσει. Περιμένουμε και στη Μακεδονία, και στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά κάποιες τοπικές βροχές το μεσημέρι, όχι όμως την ώρα της περιφοράς των Επιταφίων. Το Σάββατο και την Κυριακή περιμένουμε πάλι την ίδια κατάσταση, κυρίως όμως στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας με κάποιες τοπικές βροχές και μπόρες. Η οδηγία είναι σε αυτές τις περιοχές να βάλουν τον οβελία νωρίς νωρίς το πρωί έτσι ώστε μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι γιατί από εκεί και πέρα ενδεχομένως να έχουμε και κάποιες τοπικές μπόρες.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση για το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Περιμένουμε Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη Τρίτη να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα