Ασφάλεια πτήσεων: Aναφορές για ρωσικές παρεμβολές στα συστήματα GPS – Ανησυχούν οι αεροπορικές

 Ασφάλεια πτήσεων: Aναφορές για ρωσικές παρεμβολές στα συστήματα GPS – Ανησυχούν οι αεροπορικές

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αλλάξει τις πτήσεις από το Ελσίνκι για την Εσθονία, λόγω υποψιών για παρεμβολές από τη Ρωσία.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε ότι δύο διαδοχικές νύχτες, την Παρασκευή και το Σάββατο, αναγκάστηκε να αλλάξει τις πτήσεις της με προορισμό την Εσθονία (από το Ελσίνκι) λόγω υποψιών για ρωσική παρεμβολή στα συστήματα GPS.

Αξιωματούχοι της αεροπορίας της Εσθονίας έκαναν γνωστό ότι τέτοιου είδους ζητήματα υπάρχουν από τα τέλη του 2022 και τώρα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, και όχι μόνο πάνω από την Εσθονία, αλλά και πάνω από άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Στα τέλη Μαρτίου, υπήρξε αναφορά ότι 1600 πτήσεις πάνω από τη βορειοανατολική Ευρώπη επηρεάστηκαν από μια πρωτοφανή επίθεση παρεμβολής στα συστήματα GPS διάρκειας 63 ωρών.

Περιοχές για τις οποίες υπηρξαν αναφορές ότι επηρεάστηκαν ήταν γύρω από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ειπώθηκε δεν χρησιμοποιούνtαι σήματα «θορύβου» που έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά το σύστημα GPS αλλά καταγράφηκαν και «ψευδή σήματα» που μπορεί να οδηγήσουν ένα αεροσκάφος σε λάθος κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα