Τι λένε ΥΠΕΣ και ΕΛΑΣ για τη διάρρηξη στην υπηρεσία εκλογών- Αντιδράσεις κομμάτων

 Τι λένε ΥΠΕΣ και ΕΛΑΣ για τη διάρρηξη στην υπηρεσία εκλογών- Αντιδράσεις κομμάτων

Την Αστυνομία , αλλά και την πολιτική σκηνή της χώρας απασχολεί η διάρρηξη  στο γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Διευκρινήσεις δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για “φερόμενη διάρρηξη”, αλλά και η ΕΛΑΣ, αναφορικά με την καταγγελία του διευθυντή των εκλογών ότι έγινε διάρρηξη στα γραφεία του.

Όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωση του, «κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας».

Από την πλευρά του ΥΠΕΣ, ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Ελληνική αστυνομία στην οποία αναφέρει:

Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Κίνδυνος αλλοίωσης εγγράφων

 Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, την διάρρηση φέρεται να κατέθεσε στην Ασφάλεια ο διευθυντής Eκλογών της Kεντρικής Yπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος επεσήμανε στους αστυνομικούς ότι φοβάται μην έχουν αντιγραφεί ή έχουν αλλοιωθεί τα σημαντικά αυτά έγγραφα.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν χθες, Παρασκευή το βράδυ, όταν έγινε η σχετική καταγγελία από τον διευθυντή εκλογών του Yπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος κατέθεσε ότι έγινε διάρρηξη σε γραφείο του τρίτου ορόφου στο κτήριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας. Όπως φέρεται να είπε, χθες, Παρασκευή, κατά το χρονικό διάστημα από 13:40 έως 14:10 ενώ απουσίαζε στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου στην οδό Σταδίου για υπηρεσιακούς λόγους και το γραφείο του στο κτήριο της οδού Ευαγγελίστριας ήταν άδειο, ενημερώθηκε από υπάλληλο της Διεύθυνσης Εκλογών ότι έχει γίνει διάρρηξη στο γραφείο του από άγνωστο άτομο που έσπασε την κλειδαριά και το πλαίσιο της πόρτας.

Όπως λένε στο iΕidiseis αστυνομικές πηγές, το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι εάν υπήρξε εμπλοκή προσώπου που έχει πρόσβαση στο υπουργείο. Δηλαδή εάν υπάρχει «δάκτυλος εκ των έσω». Και αυτό διότι φαίνεται ότι ο δράστης είχε πληροφόρηση και πιθανότατα γνώση για το γεγονός ότι την ώρα εκείνη το γραφείο ήταν άδειο. Τα σημάδια διάρρηξης στην πόρτα του γραφείου είναι εμφανή, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Αστυνομικές πηγές εξηγούν, ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ταυτοποίηση. Και αυτό διότι ο δράστης μπορεί να φορούσε γάντια ή μπορεί να μην είναι σεσημασμένος και συνεπώς να μην υπάρχουν τα αποτυπώματα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτήματα θέτει η αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση, καθώς η «μυστήρια» διάρρηξη στην αρμόδια Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ συμπίπτει με την ημέρα που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, προς όφελος της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το λεγόμενο «email gate». Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Κατρίνης: «Ξαφνικά»…τα αρχεία εξαφανίζονται…λόγω κλοπής!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, στον οποίο και απάντησε ουσιαστικά η Νίκη Κεραμέως, με τη δική της ανάρτηση.

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου-ένα άδοξο «φινάλε» Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το @ypesgr τα στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού από τους υπολογιστές του υπουργείου για να συγκρίνει τα υπάρχοντα αρχεία σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν τη διαρροή (αντί να πάει και να τα κατασχέσει). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επίσημο αίτημα της Αρχής στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει. «Ξαφνικά»…τα αρχεία εξαφανίζονται…λόγω κλοπής!!! Και κάπως έτσι, σταματά ουσιαστικά η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του @ypesgr (και κυβερνητικη γραμμή από την αρχή ) ότι τα στοιχεία των αποδήμων δόθηκαν…τον Ιούνιο του 2023. Γιατί τελικά, η Μπογκοτά δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε – τη δεύτερη στη σειρά – για το αποκλειστικό δημοσίευμα του in, ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα.

Όπως υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, «έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Στην προηγούμενη ανακοίνωση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

Παράλληλα, επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι, στο λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

Καταληκτικά. ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της «αριστείας» της».

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών – Ζητούμε απαντήσεις

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υπεύθυνη ΚΤΕ Εσωτερικών του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Και υπογραμμίζει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».

Παράλληλα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

ΚΚΕ: Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις», υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την αποκάλυψη του in.gr.

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται».

Παράλληλα, προσθέτει πως «είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κ. Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

Νέα Αριστερά: Να ξεκαθαρίσει η ΕΛ.ΑΣ. αν η διάρρηξη σχετίζεται με το email gate

«Η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια ‘περίεργη διάρρηξη’ στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών, με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στον Τύπο, σημειώνει η Νέα Αριστερά στη δική της ανακοίνωση.

Τονίζει πως «η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες».

«Τέλος, ακόμα η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα θύματα του σκανδάλου, οι ομογενείς, αναμένουν από την κυβέρνηση ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί στήθηκε η επιχείρηση διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί», υπενθυμίζει η Νέα Αριστερά.

Σχετικά Άρθρα