Πότε θα ξανάρθει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

 Πότε θα ξανάρθει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

H αφρικανική σκόνη δεν μας ξεχνά!  Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ένα νέο κύμα αναμένεται από Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη.Ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός ανέφερε ότι «κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μεταφοράς σαχαριανής σκόνης στη χώρα μας, ενώ περίπου ανά 15 με 20 χρόνια η εμφάνισή της γίνεται με μεγάλη ένταση». Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από τότε που σχηματίστηκε η Μεσόγειος, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από το πρώτο κύμα αυτής της σκόνης είναι οι νότιες περιοχές, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος και μετά και η υπόλοιπη χώρα ανάλογα με την ένταση του φαινομένου.

Ο καιρός για τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί ακόμα γρίφο, ωστόσο υπάρχουν προγνωστικά δεδομένα για τις πρώτες μέρες της Μ. Εβδομάδας, οπότε και θα ξανακάνει την εμφάνισή της η αφρικανική σκόνη.

Κατα τ’ άλλα οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές αλλά με τοπικές αστάθειες καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πρώιμη εμφάνισή του πριν τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος». Επιπλέον σημείωσε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα».

Όπως προέβλεψε ο καθηγητής, «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μάϊου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Μάλιστα, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Σχετικά Άρθρα