Βενετία:Συγκρούσεις κατοίκων-αστυνομικών για το εισιτήριο εισόδου 5€ στην πόλη (vid)

 Βενετία:Συγκρούσεις κατοίκων-αστυνομικών για το εισιτήριο εισόδου 5€ στην πόλη (vid)

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στη Βενετία μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη για τους επισκέπτες που θα μείνουν για λιγότερο από μια ημέρα. Διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες και πανό εξέφραζαν την οργή τους για την πολιτική που αποσκοπεί να περιορίσει το κύμα του υπερτουρισμού στην πόλη, ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Επιτροπές και ενώσεις κατοίκων προγραμμάτισαν διαμαρτυρίες σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αναφέρει η Daily Mail.

Όπως υποστηρίζουν, το τέλος δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της πόλης, αλλά μόνο θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με πανό και οργάνωσαν πορείες κατά του μέτρου.

Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη. Κάποια από τα πανό έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους»

Για άλλους τουρίστες, όσους ήταν σε γόνδολες, ήταν πάλι μια ευκαιρία να φωτογραφίσουν τα επεισόδια.

Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Παρά την μεγάλη πίεση από τον υπερτουρισμό που έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, μεγάλος είναι ο αριθμός όσων αντιδρούν στο μέτρο.

Κατηγορούν τις αρχές της πόλης ότι με το εισιτήριο την μετατρέπουν σε «θεματικό πάρκο».

«Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη», υποστήριξε στον Guardian ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ομάδας κατοίκων που αντιτίθεται στο μέτρο. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη- το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία … Αστειευόμαστε;».

venetia__1_

Η Φεντερίκα Τονιέλο, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, τόνισε ότι: «Τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb».

Από την πλευρά της η πόλη τονίζει ότι σήμερα 25 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, είχαν κλείσει εισιτήριο 5.500 άνθρωποι, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης. Λένε ακόμη οι αρχές ότι αν το πρόγραμμα είναι επιτυχές θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Τι αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα επιβάλλεται τέλος στους τουρίστες που διέρχονται από την πόλη χωρίς να διανυκτερεύουν. Το σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο για 29 ημέρες έως τις 14 Ιουλίου, για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Οι κάτοικοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, όπως και όσοι επιλέξουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο θα απαλλαγούν από το τέλος.

venetia__2_

Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ροής των περίπου 30 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.

Σχετικά Άρθρα