Τσουκαλάς στο libre: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ανανέωση από την κοινωνία

 Τσουκαλάς στο libre: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ανανέωση από την κοινωνία

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μιλά για όσα πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη στον τομέα της εργασίας καθώς τα προβλήματα κυρίως για τους νέους αυξάνονται αντί να μειώνονται.

«Η Ευρώπη πρέπει να προσανατολιστεί προς τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν την ασφάλεια και τις δυνατότητες που αξίζουν», τονίζει χαρακτηριστικά δηλώνοντας επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «αντιπροσωπεύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την κοινωνική δικαιοσύνη, ένα θέμα που αγγίζει καθημερινά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών».

Συνέντευξη

Κύριε Τσουκαλά, γιατί είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές;

Η απόφασή μου να κατέβω ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η φυσική συνέχεια της δέσμευσής μου για ανανέωση και εξέλιξη της κοινωνίας μας μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας βαθιές ρίζες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, κουβαλά ένα όραμα για μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη. Είναι το κόμμα που αντιπροσωπεύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την κοινωνική δικαιοσύνη, ένα θέμα που αγγίζει καθημερινά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Σε μια εποχή, όπου οι προκλήσεις είναι πολλές και η ανάγκη για αλλαγή επιτακτική, είναι σημαντικό να επιλέγουμε την ανανέωση, που μπορεί να φέρει πραγματικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να είμαι επαγγελματίας πολιτικός, το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας μου «Ανανέωση από την Κοινωνία» ενσαρκώνει το όραμά μου για μια ανθρωποκεντρική πολιτική, που βασίζεται στην αμεσότητα με τις ανάγκες του κόσμου, αναγνωρίζοντας και ενδυναμώνοντας την ισχυρή σχέση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνικής βάσης που μας στηρίζει.

Παλιότερα μιλούσαμε για εργασία. Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για απασχόληση και χαμηλές αμοιβές. Πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον;

Το θέμα της εργασίας και των αμοιβών είναι κρίσιμο και επηρεάζει άμεσα κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είναι δυνατό ο Έλληνας να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ με το κομπιουτεράκι στο χέρι. Τα τελευταία χρόνια, η εργασιακή αβεβαιότητα και οι συμπιεσμένες αμοιβές έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Η επιδίωξή μου είναι να εργαστώ για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης αγοράς εργασίας, όπου οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι ποιοτικές και καλά αμειβόμενες, αντανακλώντας τις πραγματικές ανάγκες και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Επιπλέον, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρότερης, πιο ανθεκτικής οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει σε έναν εκσυγχρονισμό του παραγωγικού της μοντέλου, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής επανάστασης.

Πιστεύω ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για πραγματική αλλαγή. Η Ευρώπη πρέπει να προσανατολιστεί προς τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν την ασφάλεια και τις δυνατότητες που αξίζουν. Με τις προτάσεις μας για βελτιωμένη κοινωνική προστασία, δίκαιες αμοιβές, και ισχυρότερη νομοθεσία για τα εργασιακά δικαιώματα, θέλουμε να θέσουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

Η ενίσχυση των θεσμών που επιτηρούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας, καθώς και η ενεργή μας συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών, που ευνοούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καινοτομία, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και δίκαιου εργασιακού τοπίου. Είναι ζωτικής σημασίας να επιδιώξουμε την ανανέωση από την κοινωνία, η οποία θα μπορέσει να ξαναδώσει πνοή στην ελπίδα και στην πρόοδο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία χρόνια για τους περισσότερους. Εσείς ποια ζητήματα κληθήκατε να αντιμετωπίσετε συχνότερα;

Στην πράξη, στην καθημερινή μου εργασιακή εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια ως Εργατολόγος έχω συναντήσει πολλές περιπτώσεις, που αφορούσαν την παράνομη απόλυση, την εργασιακή εκμετάλλευση, την παράνομη υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή (συχνά εξαντλητική απασχόληση μέχρι και 19 ώρες την ημέρα), την ανεπαρκή ασφάλιση, που πολλές φορές βλέπουμε τα αποτελέσματά της όταν ο εργαζόμενος φτάσει στην ηλικία της συνταξιοδότησης, κα. Παράλληλα, η ανάγκη για πιο ευέλικτες μορφές εργασίας έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, μια κατηγορία εργαζομένων η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά. Είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του εργοδότη, φαινομενικά να απασχολούνται με συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών (μπλοκάκι). Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί μετά την πανδημία του κορονωϊού είναι και η τηλεργασία και οι όροι εφαρμογής αυτής. Το κλίμα αβεβαιότητας και η προσωρινή φύση πολλών θέσεων εργασίας έχουν εντείνει την ανάγκη για καλύτερη νομοθεσία, που θα εγγυάται την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στον χώρο εργασίας. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα κάθε εργαζομένου.

Ποια είναι η φιλοδοξία σας για την Ευρωβουλή; Ποια θέματα θέλετε να αναδείξετε εφόσον εκλεγείτε;

Η φιλοδοξία μου για την Ευρωβουλή είναι να γίνω η φωνή για το δίκιο και τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στοχεύω να εργαστώ για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την άρση των ανισοτήτων και την ενδυνάμωση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών. Τα θέματα που θέλω να αναδείξω περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διαφάνειας στη διακυβέρνηση, την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου και δίκαιου οικονομικού μοντέλου που θα ωφελεί όλους τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιληφθεί μιας ευρύτερης στήριξης και στον πρωτογενή τομέα, με χαμηλότερα κόστη παραγωγής, που επηρεάζουν όλη την αλυσίδα της διατροφής και της παραγωγής, και με βιώσιμες αγροτικές επιχειρήσεις, ώστε έτσι να μειωθεί και το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Καθώς προχωράμε προς τις Ευρωεκλογές, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε, τις αξίες που επιθυμούμε να υπερασπίσουμε και τις κοινωνικές αδικίες που επιβάλλεται να διορθώσουμε. Η υποψηφιότητά μου με το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί απλά μια πολιτική δράση, αλλά μια δέσμευση για ένα μέλλον όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν θα είναι απλώς ιδανικά αλλά βασικά συστατικά της καθημερινότητάς μας. Στόχος μου είναι να μπορώ να είμαι χρήσιμος στην χώρα μου και στην ελληνική κοινωνία. Θέλω να συνδιαμορφώσουμε μαζί την κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι μεγάλες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, που αλλάζει τα πάντα στην οικονομία και την εργασία, της δημογραφικής γήρανσης, που απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής αυτονομίας και της ανάγκης για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας είναι μπροστά μας. Στην μάχη αυτή δηλώνω παρών με αίσθηση καθήκοντος.

Σχετικά Άρθρα