Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης -Κατασκηνώνουν απ’ έξω -Εκατοντάδες συλλήψεις(vid)

 Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης -Κατασκηνώνουν απ’ έξω -Εκατοντάδες συλλήψεις(vid)

Αναβρασμός επικρατεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια εν μέσω των διαδηλώσεων φοιτητών και ακτιβιστών ενάντια στη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα. Φοιτητές ακτιβιστές, δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν κανενός είδους «φανατισμό» και διαδηλώνουν ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα (22/4), σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν.

Αλλά και στο Columbia, οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με καταλήψεις των campus αλλά και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στην πανεπιστημιούπολη του Yale οι αρχές συνέλαβαν 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Τα άτομα που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Σκηνές στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πανεπιστημιούπολη, όπου ακούγονταν κάποιοι φοιτητές να φωνάζουν: «Ένα, εμείς είμαστε οι άνθρωποι. Δύο, δεν θα σιωπήσουμε. Τρίτον, σταματήστε τη βία τώρα, τώρα, τώρα, τώρα» και «η αντίσταση είναι δικαιολογημένη, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό κατοχή».

Στο Κονέκτικατ έκλεισαν δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον 45 άτομα. Στο NYU αν και οι φοιτητές είχαν απειληθεί με κυρώσεις, διαδήλωσαν τη νύχτα και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Οι νέες επιχειρήσεις της αστυνομίας ήρθαν μετά την απόφαση του Κολούμπια να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα και να προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση ως «απάντηση» για τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν σε προαύλιους χώρους από φοιτητές που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης.

Το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί επίσης στο Μπέρκλεϊ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Είναι πραγματικά εξωφρενική η καταστολή από το πανεπιστήμιο, το οποίο επέτρεψε στην αστυνομία να συλλάβει φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ο φοιτητής νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μπάιουλ Γιουν.

Η πρόεδρος του Columbia, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, είπε ότι το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα δια ζώσης μαθήματα. Κατήγγειλε επίσης αντισημιτική γλώσσα και ανάρμοστη συμπεριφορά στην πανεπιστημιούπολη.

«Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενισχύονται από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», είπε η Σαφίκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες. Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Μήνυμα από τον Τζο Μπάιντεν

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα στα πανεπιστήμια τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι καταδικάζει «τις αντισημιτικές διαδηλώσεις» καθώς και «όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους». Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, στους κόλπους των Δημοκρατικών, για σκληρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ, οι οποίες αυξάνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, πάντως, έχουν αμαυρωθεί από κατηγορίες για αντισημιτισμό. Η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Μάνινγκ, που περιόδευσε στο Κολούμπια τη Δευτέρα, ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Ραβίνος που συνδέεται με το πανεπιστήμιο φέρεται να έστειλε επίσης μήνυμα σε 300 Εβραίους φοιτητές του Κολούμπια προειδοποιώντας τους να αποφύγουν την πανεπιστημιούπολη μέχρι να «βελτιωθεί η κατάσταση».

Από την πλευρά τους, οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες έχουν απορρίψει τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι η κριτική τους αφορά το ισραηλινό κράτος και τους υποστηρικτές του.

Σε δήλωσή τους, την Κυριακή, φοιτητές του Κολούμπια που συμμετέχουν στην οργάνωση «Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» ανέφεραν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε μορφή μίσους και φανατισμού» και επέκριναν «εμπρηστικές δηλώσεις» που, όπως τόνισαν, δεν τους εκπροσωπούν.

Ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

Θέση για τις διαδηλώσεις έχουν πάρει βουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων, ενώ οι διαμαρτυρίες ώθησαν επίσης τον Ρόμπερτ Κραφτ, ιδιοκτήτη της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου Νιου Ινγλαντ Πάτριοτς και εξέχοντα απόφοιτο του Κολούμπια, να προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να στηρίζει το πανεπιστήμιο «μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων είχε ήδη τεθεί, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. «Καθώς τα πανεπιστήμια αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, αρκετά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πιέσεις από ισχυρούς οικονομικούς υποστηρικτές για την ανεπαρκή καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ», ανέφερε το Newsweek σε άρθρο του στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα τελειώσουν οι διαδηλώσεις;

Καθηγητές στο Κολούμπια κατηγόρησαν το πανεπιστήμιο για τους χειρισμούς του ως προς την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας, καθώς και για την κλήση προς την αστυνομία, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εξωτερικές αρχές θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος για πρόσωπα, περιουσίες ή για την ουσιαστική λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του πανεπιστημίου», τόνισαν.

«Δεν είναι προφανές, κατά τη γνώμη μας, ότι οι σκηνές και οι διαμαρτυρίες συνιστούσαν τέτοιο κίνδυνο, ακόμη και αν ήταν μη εξουσιοδοτημένες», επισήμαναν σε σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει το BBC.

Είναι βέβαιο ότι οι διαδηλώσεις, με τη μία ή την άλλη μορφή, θα διαρκέσουν σε κάποιες πανεπιστημιουπόλεις μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, μετατρέποντας τις τελετές αποφοίτησης σε… συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκτιμούν οι ΝΥΤ σε ανάλυσή τους στον απόηχο των συλλήψεων.

Προς το παρόν, οι προσεγγίσεις των πανεπιστημίων αλλάζουν από ώρα σε ώρα. «Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούμε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη και είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω σε αυτή», είπε η Νέματ Σαφίκ, πρόεδρος του Κολούμπια, σε μήνυμα προς τους φοιτητές και τους εργαζομένους νωρίς τη Δευτέρα.

Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, αστυνομικοί, φέροντας εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών, είχαν «καθαρίσει» μέρος της πανεπιστημιούπολης από τις σκηνές και τους διαδηλωτές.

«Ωστόσο, γνωρίζω ότι η καλύτερη τήρηση των κανόνων και αποτελεσματικοί εσωτερικοί μηχανισμοί θα απέκλειαν την ανάγκη να βασιζόμαστε σε άλλους για να διατηρήσουμε την ασφάλεια στην κοινότητά μας», πρόσθεσε η ίδια. «Θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», κατέληξε.

Όπως το κίνημα του 1968;

Εκτός από την καταστολή των διαμαρτυριών, πολλά πανεπιστήμια, όπως της Νότιας Καλιφόρνια, ακύρωσαν επίσης ομιλίες και δημόσιες εκδηλώσεις έπειτα από αντιδράσεις που προκάλεσε απόφαση να απαγορευθεί ομιλία φιλοπαλαιστινίου σε τελετή αποφοίτησης προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

Η ακύρωση στο USC ώθησε πολλούς στο να παραλληλίσουν όσα συμβαίνουν σήμερα με τις κινητοποιήσεις του 1968, όταν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στο Κολούμπια είχαν αναγκάσει το πανεπιστήμιο να ακυρώσει τις τελετές αποφοίτησης εκείνης της χρονιάς.

«Το 1968, η απογοήτευση για τον πόλεμο του Βιετνάμ και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε στρατιωτικά προγράμματα είχαν οδηγήσει σε αναταραχή. Περίπου 55 χρόνια αργότερα, οι φοιτητές διαμαρτύρονται, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποσυνδεθεί από επενδύσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ», αναφέρει η Washington Post.

Σύμφωνα με τον Ανγκους Τζόνστον πάντως, ιστορικό του φοιτητικού ακτιβισμού, που επικαλούνται οι Times of Israel, το σημερινό φιλοπαλαιστινιακό κίνημα διαμαρτυρίας είναι λιγότερο ριζοσπαστικό ως προς τις ενέργειές του σε σχέση με τα φοιτητικά κινήματα της εποχής του Βιετνάμ. Αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο αντισημιτισμός προκαλεί ανησυχία».

Kατά τη διάρκεια των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων στο Κολούμπια ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1968, οι φοιτητές είχαν καταλάβει δεκάδες κτήρια στην πανεπιστημιούπολη για μία εβδομάδα, είχαν πάρει έναν όμηρο και είχαν καταστρέψει πανεπιστημιακά αρχεία. Αντιπολεμικοί διαδηλωτές σε άλλα πανεπιστήμια είχαν επίσης πυρπολήσει κτήρια.

Η απάντηση των διοικήσεων τότε ήταν παρόμοια με τη σημερινή: μαζικές συλλήψεις, κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης και κάλεσμα προς την αστυνομία να παρέμβει.

Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες, τόσο στο Κολούμπια όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, σήμερα είναι πολύ πιο μετρημένες και πιο συγκρατημένες σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν ακόμη και στα μέσα της δεκαετίας του ’60, τονίζει ο Τζόνστον.

Διαδηλώσεις για τα γεγονότα στη Γάζα έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτός των πανεπιστημιακών χώρων, όπως είχε συμβεί και με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις το 1968.

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας απέκλεισαν πρόσφατα μεγάλους δρόμους και μπλόκαραν την πρόσβαση σε διεθνή αεροδρόμια, όπως το O’Hare του Σικάγο και το Seattle-Tacoma, καθώς και στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο και τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά Άρθρα