Κολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν -Από αύριο ξανά 30άρια

 Κολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν -Από αύριο ξανά 30άρια

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή τον καιρό των επομένων ημερών έκανε λόγο για ανέμους τύπου Φοέν σε νέα ανάρτησή του. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά .

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια) , αλλά δεν θα είναι πολλά , όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen»

Νωρίτερα σε προηγούμενη ανάρτησή του είχε αναλύσει μια άλλη παράμετρο σχετικά με την αφρικανική σκόνη, η οποία θα μας επισκεφθεί έντονα αύριο.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του εξηγεί:

«Η ΑΡΑΛΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΣΚΟΝΗΣ-ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ?

Η λίμνη (θάλασσα) της Αράλης, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει “η λίμνη των νησιών” και της δόθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο κομμάτια από αυτό που κάποτε ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Καθώς η Θάλασσα της Αράλης έχει μετατραπεί σε έρημο, γνωστή ως Αραλκούμ, το χώμα από τον ξηρό πυθμένα της λίμνης έχει προστεθεί στη σκόνη που στροβιλίζεται πάνω από την Κεντρική Ασία .

Μέρος της σκόνης μπορεί να φτάσει και στη χώρα μας . Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί»

Σχετικά Άρθρα