Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του ΠΑΣΟΚ- Ο πίνακας της Metron Analysis για την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δρομολογήσει εξελίξεις

 Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του ΠΑΣΟΚ- Ο πίνακας της Metron Analysis για την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δρομολογήσει εξελίξεις

Προφανώς, το βράδυ των ευρωεκλογών και για την επόμενη μέρα πολλά θα κριθούν από την διαφορά που θα καταγραφεί μεταξύ της Ν.Δ που άνευ οιασδήποτε αμφιβολίας θα είναι το πρώτο κόμμα και του ΣΥΡΙΖΑ που εδραιώνεται δυναμικά στη δεύτερη θέση και δη με ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Στην γενική εικόνα των πολιτικών συσχετισμών μικρές θα είναι οι επιπτώσεις εάν, για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 (33,4%) και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατορθώσει να αγγίξει το εθνικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023 (17,8%).

Αναμφισβήτητα, η ικανοποίηση στο επιτελείο της Κουμουνδούρου θα είναι μεγάλη και ο Στέφανος Κασσελάκης θα σημάνει προσκλητήριο με στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο ο πολιτικός διάδρομος τριετίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παραμείνει καθαρός με τα συνήθη, βεβαίως, αγκάθια των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και κάθε πολιτικού “ατυχήματος” που ανά πάσα στιγμή καραδοκεί.

Ως προς την λεγόμενη κεντροαριστερά, ωστόσο, ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” κρύβεται στον παρακάτω πίνακα που προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis και είναι ενδεικτικός του τι μπορεί να συμβεί στον ευρύτερο χώρο που ξεκινά από το ΠΑΣΟΚ και εκτείνεται έως και τη Νέα Αριστερά, με επίκεντρο, φυσικά, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το ερώτημα είναι σαφές: τι θα συμβεί εάν το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη (δηλαδή, κατά κύριο λόγο ο ίδιος, για να είμαστε ειλικρινείς) πιάσει το ανώτατο όριο που δείχνει η μέτρηση και, από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ συγκρατηθεί στο κατώτατο όριο του πίνακα; Ήτοι η διαφορά είναι (17,4% – 10,2%) επτά ποσοστιαίες μονάδες;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο θα είναι μία πολύ ικανοποιητική έκβαση (ως μικρό θρίαμβο είναι βέβαιο πως θα την περιγράψουν οι υποστηρικτές του προέδρου του κόμματος), για δε το ΠΑΣΟΚ θα είναι μία καταστροφή. Θα υποχωρήσει, δηλαδή, από το εθνικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023 κατά περίπου δύο μονάδες, και θα βρίσκεται μόλις δύο πάνω από το ποσοστό του 8,1% που έλαβε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα εξασφαλίσει στιβαρή ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ με τους διαφωνούντες δύσκολα να μπορούν να προβάλλουν ενστάσεις ακόμα και για την πολιτική μετάλλαξη που θα επιχειρηθεί -αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν τελικά, υπό το φως τέτοιων εξελίξεων στην ιδεολογική ταυτότητα, δεν εκδηλωθεί κίνηση αποχώρησης-, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης θα παραδωθεί στην σκληρή κριτική κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας του θα είναι βέβαιη και ο διακηρυγμένος στόχος περί της ανάγκης ενός αντικυβερνητικού πολιτικού μετώπου στην κεντροαριστερά θα πέσει στο κενό- ή τουλάχιστον δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει τον ίδιο από προνομιακή θέση.

Είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο; Πολιτικά δύσκολο, συνήθως οι προβλέψεις εξελίσσονται σε αποτέλεσμα μέσου όρου. Μαθηματικά-δημοσκοπικά δεν είναι απίθανο.

Υπενθυμιζουμε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει πως θα είναι πολιτική ήττα εάν το κόμμα του δεν καταλάβει την δεύτερη θέση. Εφόσον η διαφορά, όμως, φτάσει τόσο ψηλά, τα πράγματα αλλάζουν επί τα χείρω.

Σχετικά Άρθρα