Ιράν: Δορυφορικές εικόνες από την ζημιά στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν που επιτέθηκε το Ισραήλ

 Ιράν: Δορυφορικές εικόνες από την ζημιά στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν που επιτέθηκε το Ισραήλ

iran-israil

Το BBC Verify ανέλυσε δύο εικόνες που δείχνουν μέρος ενός συστήματος αεράμυνας σε αεροδρόμιο στο Ισφαχάν να έχει υποστεί ζημιά. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε μια πυραυλική επίθεση, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ. Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα παλαιότερο ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό προξενείο στη Συρία στις αρχές του μήνα είχε ως αποτέλεσμα μια επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου.

Μετά την είδηση για το ισραηλινό χτύπημα της Παρασκευής στο Ισφαχάν -το λίκνο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν- υπήρξαν εικασίες για τον πιθανό στόχο και την έκταση της ζημιάς. Το Ιράν λέει ότι η επίθεση αφορούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική άμυνα.

Αν και παραμένει ασαφές τι όπλο ή όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, οι δορυφορικές εικόνες έχουν εντοπίσει στοιχεία για ζημιές στην αεροπορική βάση. Το BBC Verify έκανε αυτήν την αξιολόγηση μέσω ανάλυσης δορυφορικών οπτικών εικόνων και ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) που καταγράφηκαν πάνω από το Ισφαχάν την Παρασκευή.

Οι οπτικές εικόνες θα είναι γνωστές σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τακτικά εργαλεία όπως το Google Earth – ουσιαστικά μια φωτογραφία της γης παρακάτω. Η τεχνολογία SAR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα της επιφάνειας της Γης. Ένα πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με την πιο συμβατική δορυφορική τεχνολογία είναι η ικανότητα να καταγράφει εικόνες τη νύχτα ή μέσω cloud.

Οι εικόνες SAR δείχνουν την πιθανή ζημιά ενός συστήματος αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης Σικάρι, στο Ιράν. Οι εικόνες που συλλέγει αποδίδονται ασπρόμαυρες αλλά σε υψηλή ανάλυση.

Επομένως, δεν μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στο χρώμα στο έδαφος – όπως σημάδια εγκαυμάτων – αλλά μπορεί να εμφανίσει υλικές ζημιές σε κατασκευές, οχήματα κ.λπ. Μια τέτοια εικόνα που τραβήχτηκε από την Umbra Space στις 15 Απριλίου δείχνει ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης Shikari.

Το σύστημα περιλαμβάνει πολλά οχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ, χαρακτηριστικούς εκτοξευτές πυραύλων και άλλο εξοπλισμό. Μια εικόνα του Umbra Space που τραβήχτηκε μετά το χτύπημα της Παρασκευής δείχνει ζημιές και συντρίμμια γύρω από ένα εξάρτημα – πιθανώς ένα ραντάρ – το οποίο έχει επίσης αλλάξει ελαφρώς τη θέση του.

Άλλα οχήματα απομακρύνθηκαν από το σημείο. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από μια οπτική δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε από το Planet, η οποία, παρά τη χαμηλή ανάλυση, δείχνει ένα σημάδι καύσης στην ίδια τοποθεσία. Αυτό το σημάδι δεν ήταν εμφανές στις εικόνες που τραβήχτηκαν στις 11 και 15 Απριλίου.

Η ίδια η στρατιωτική βάση δεν δείχνει σημάδια υλικής ζημιάς στις διαθέσιμες εικόνες, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση των οπτικών συλλήψεων υψηλότερης ανάλυσης για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».

Σχετικά Άρθρα