Το βασικό μήνυμα από την παρουσία Τσίπρα στην εκδήλωση για το ευρωψηδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

 Το βασικό μήνυμα από την παρουσία Τσίπρα στην εκδήλωση για το ευρωψηδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία του πρώην πρωθυπυργού Αλέξη Τσίπρα “μαγνήτισε” το ενδιαφέρον στη χθεσινή παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μπήκε στην αίθουσα έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τους παριστάμενους, ενώ δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης στις ευκαιρίες που τους πρόσφερε ο πρώην Πρωθυπουργός, για την είσοδό τους στην πολιτική.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης χαιρέτησε δια χειραψίας τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την πρώτη σειρά παρακολούθησε ολόκληρη την εκδήλωση, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Στο τέλος της παρουσιάσης ο Στέφανος Κασσελάκης τον κάλεσε στη σκηνή: «Αλέξη έλα πάνω». Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην σκηνή χαιρετώντας έναν προς έναν τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και απαθανατίστηκε στην «οικογενειακή φωτογραφία».

  • Πολλοί θα μπορούσαν να διαβάσουν μηνύματα και στην “άστοχη” άνεση με την προστακτική έγκλιση (και μόνο το θεσμικό αξίωμα του πρώην πρωθυπουργό επιβάλει ανάλογη αντιμετώπιση) αλλά και στη… διακριτή απόσταση του Αλέξη Τσίπρα στη φωτογραφία που ακολούθησε.

Όμως το μεγαλύτερο μήνυμα που προφανώς ήθελε και αυτό ήταν που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στην εκδήλωση ήταν καταρχάς ένα μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας στον προεκλογικό αγώνα αφήνοντας στην άκρη τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την ανάρτηση που έβαλε φωτιά στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιο πρόσφατα τη συζήτηση με σαφείς αποστάσεις από την προεδρία Κασσελάκη στο Φόρουμ των Δελφών.

Το βασικό μήνυμα λοιπόν το οποίο μετέφεραν και στενοί συνεργάτες του πριν από την εκδήλωση είναι πώς “ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλειψε ποτέ από καμία πολιτική και εκλογική μάχη του κόμματος”.

Η παρουσία του και η ενθουσιώδης υποδοχή έδειξε παράλληλα ότι οι δεσμοί με τη βάση και τα στελέχη του κόμματος παραμένουν ισχυροί. Ήταν μια επιβεβαίωση και κατά κάποιον τρόπο δικαίωση στην επιμονή του να βρεθεί στην εκδήλωση παρά το γεγονός ότι στενοί του συνεργάτες εισηγήθηκαν να απέχει.

Το αγνόησε, και οι αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε προσερχόμενος στην εκδήλωση τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρισκόταν στις πρώτες σειρές, ενώ ικανοποιημένα και χαμογελαστά για την παρουσία του φαινόταν ακόμη και εκείνα τα στελέχη που έβαλαν ανοιχτά εναντίον του, στο Συνέδριο του κόμματος, ασκώντας κριτική. Αλλά και πρόσωπα της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα, που σήμερα ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των συνομιλητών Κασσελάκη.

  • Όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται για μια οβιδιακή αλλαγή ή κάποια “μεταμέλεια” στις πολιτικές του απόψεις οι οποίες θα εξακολουθήσουν να εκφράζονται ακόμη και αν αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και την εμφανή πολιτική στροφή που επιχειρεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή εμφάνιση σε μια εκδήλωση ενόψει μιας δύσκολης μάχης για το κόμμα που ο ίδιος γιγάντωσε και το οδήγησε στην εξουσία συμπληρώνει -κατά πολλούς- τις οξυδερκείς και καθοριστικές παρεμβάσεις του, μετά τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του στη Βουλή, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως εκπρόσωπος της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Και φυσικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τις μεγάλες πολιτικές παρακαταθήκες του οι οποίες προφανώς επιθυμεί να ενισχυθούν μέσα από τη συγκρότηση του Ινστιτούτου για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη.

Ήδη ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει τη διεξαγωγή συνεδρίου στη Φλώρινα κατά την έκτη επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα μέσα Ιουνίου και μετά τις ευρωεκλογές, όπου έχουν προσκληθεί και μάλλον θα συμμετάσχουν και οι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της “Βόρειας Μακεδονίας” με τους οποίους συνυπέγραψε την επίλυση του Μακεδονικού.

Και έπεται συνέχεια….

Σχετικά Άρθρα