Στον Άρειο Πάγο η ΝΔ: Ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές-Το υπόμνημα

 Στον Άρειο Πάγο η ΝΔ: Ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές-Το υπόμνημα

Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η ΝΔ ζητώντας τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως de facto πρόεδρος του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στο υπόμνημα των 37 σελίδων παρέχονται στοιχεία τεκμηρίωσης που αποσκοπούν στην υποβοήθηση της κρίσης του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού του πολιτικού κόμματος «Σπαρτιάτες» ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά τον αποκλεισμό του κόμματος από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως θα υποστηρίξει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρει στο υπόμνημά της η ΝΔ:

«Αρνητική προϋπόθεση για το δικαίωμα συμμετοχής πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μεταξύ άλλων και η μη ύπαρξη ποινικής καταδίκης, σε οποιονδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας, του νόμιμου εκπροσώπου ή του ασκούντα την πραγματική ηγεσία.
Κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στο υπόμνημα, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικασθεί, δυνάμει της απόφασης υπ. αρ. 2425/2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από τις συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ’ ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία, αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ».
ΕΠΕΙΔΗ, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω σκέψεων, βούληση καταστρατήγησης των προϋποθέσεων του νόμου μπορεί να εκδηλωθεί και μέσω του συνδυασμού άλλου πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων».

Σχετικά Άρθρα