Τέμπη:Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη από τον Προμαχώνα

 Τέμπη:Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη από τον Προμαχώνα

Τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα στις Σέρρες, λίγες μέρες πριν την τραγωδία των Τεμπών ζητά να μάθει με αίτημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών, Στέλιος Σούρλας. Όπως είχε αποκαλύψει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, 15 ημέρες πριν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τελεωνειακές αρχές έβγαλαν σε δημοπρασία 25.7 τόνους χημικού διαλύτη που είχαν κατασχέσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ωστόσο όπως σημειώνει το documentonews.gr αν και η διακήρυξη της δημοπρασίας από τον προϊστάμενο του τελωνείου Σερρών είναι αναρτημένη στη Διαύγεια, δεν υπάρχει πουθενά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και το ποιος αγόρασε το εν λόγω φορτίο.

Ο κ. Σούρλας ζητεί από τον ανακριτή να «διατάξει» το τελωνείο Προμαχώνα να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, τουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών».

Επίσης, με το ίδιο αίτημα ζητείται από τον ανακριτή να ερευνήσει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά από τους υπερθεματιστές ώστε να διακριβωθεί εάν έγινε οδικώς ή με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Ακόμη, ο συνήγορος των οικογενειών ζητεί τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Σχετικά Άρθρα