ΣΥΡΙΖΑ: Αποκάλυψη των 5 υποψηφίων με τους οποίους συμπληρώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

 ΣΥΡΙΖΑ: Αποκάλυψη των 5 υποψηφίων με τους οποίους συμπληρώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Την περασμένη Κυριακή “μίλησε” η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ήρθε η ώρα της ηγεσίας και συγκεκριμένα του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να βάλει τη δική του πινελιά, που θα κάνει τη διαφορά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η αποπομπή Παπανώτα στιγμάτισε ενδεχομένως τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη απο τη βάση των 35 από τους 42 υποψηφίους με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλύψει τις 5 προσωπικές επιλογές  του, οι οποίες μέχρι αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον παρέμεναν επτασφράγιστο μυστικό.

Μάλιστα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να αποκαλύψει ένα από τα 5 ονόματα, αλλά τα μέλη του οργάνου τον απέτρεψαν για λόγους εμπιστευτικότητας!

Σημειώνεται ότι η 42άδα των υποψηφίων συμπληρώνεται με τη αυτονόητη υποψηφιότητα των δύο νυν ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρά, και στη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο και προγραμματική στόχευση, χωρίς αναφορές στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, ενώ επίσης, θα λάβουν το λόγω για μια σύντομη δίλεπτη τοποθέτηση και οι 42 υποψήφιοι.

Πάντως σύμφωνα με κομματικές πηγές η αποπομπή Παπανώτα ήταν προσωπική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση ελήφθη (προ)χθες το βράδυ, αφού ενημερώθηκε για τα νεότερα δεδομένα, και την γνωστοποίησε στους συνεργάτες του με την επιστροφή στην Αθήνα.

  • Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δηλώσεις της Άννας Ελεφάντη και της Δώρας Τσαμπάζη σε πρώτο χρόνο και ακολούθως της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε το κόμμα να πράξει τα δέοντα, ήταν αυτές που έγειραν την πλάστιγγα στην απόφαση της ηγεσίας να τεθεί εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας.

Σε ανάρτησή του στο “X” ο Σ. Κασσελάκης είχε γράψει, γνωστοποιώντας την αποπομπή Παπανώτα, “σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη “φορτώσει” ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία. Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα”.

Τη λύπη του για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, “δείχνοντας” τη ΝΔ και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίο είχε ζητήσει την παραίτησή του μέσω ανάρτησης του στο “X”, εξέφρασε ο Δημήτρης Παπανώτας, στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να βγει εκτός ευρωλίστας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha,  έκανε λόγο για νίκη του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νέας Δημοκρατίας, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.”Εγώ είχα μιλήσει από χθες με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα: “Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε να παραιτηθώ”. Μου είπαν: “Όχι, Δημήτρη μου! Είμαστε στο πλευρό σου”.

  • Η συνεδρίαση του Ε.Γ. και το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι ειπώθηκε προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου που διέψευσε δημοσιεύματα γα “σφοδρή κριτική” στον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ για όλες τις τελευεταίες δηλώσεις του, με τον ίδιο τον κ. Κασελάκη να δείχνει ως πηγή των δημοσιευμάτων το “σύστημα προπαγάνδας” Μαξίμου-Γκρίνμπεργκ και “να καλεί τον δημοκρατικό κόσμο να είναι σε εγρήγορση και να φιλτράρει όσα φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά του.”.

“Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήσαμε για την αυριανή μας εκδήλωση και τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου έδωσε στα site που χορηγεί την εντολή να γράψουν πανομοιότυπα άρθρα περί “έντονης κριτικής στον Κασσελάκη και εσωστρέφειας” έγραψε στο X ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε “Ευθεία μέθοδος, όπως η μονταζιέρα για τα Τέμπη. Δε χαίρονται με την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ – γιατί φοβούνται ότι η χώρα θα αποκτήσει ισχυρή αντιπολίτευση που δε φοβάται τα συμφέροντα. Είναι βέβαιο ότι ως τις ευρωεκλογές, το σύστημα προπαγάνδας Μαξίμου – Γκρίνμπεργκ θα παίξει τα ρέστα του. Ζητώ από τον δημοκρατικό κόσμο να είναι σε εγρήγορση και να φιλτράρει όσα φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά του.”.

Την ίδια ώρα σφοδρή ήταν η κριτική του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη με αφορμή τη  διάταξη του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει τη σύσταση Οργανισμού με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ.Φάμελλος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, που όπως τόνισε “έχει ως απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού αρχικά στη Θεσσαλία και μετά σε όλη την χώρα”. Και επισήμανε “Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό και προσβλητικό για τους κατοίκους της Θεσσαλίας,  η κυβέρνηση να επιλέγει μια μεγάλη καταστροφή ως δικαιολογία και ως ευκαιρία για να πλουτίσουν οι επιτήδειοι μέσω της ιδιωτικοποίησης του νερού”, προβλέποντας ότι “το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, καθώς έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα και θα κολλήσει σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες”.

Επίσης  αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του βουλευτή Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας “Εξηγήσεις για τις αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη που βρέθηκαν στον Προμαχώνα λίγες μέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών” και ρωτώντας τον υπουργό Οικονομικών   “Διενεργήθηκαν οι προφορικές δημοπρασίες για την κατακύρωση των ως άνω εμπορευμάτων χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Σερρών, ειδικά δε αυτή της 15ης Φεβρουαρίου 2023 και, σε αρνητική απάντηση, εάν δεν υπάρχει πλειοδότης, που να έχει παραλάβει τις ανωτέρω ποσότητες, πού φυλάσσονται έκτοτε οι κατασχεθείσες ποσότητες χημικού διαλύτη και υπό ποιο νομικό καθεστώς αναφορικά με την ευθύνη κατοχής;”.

Παράλληλα  ο βουλευτής Αργολίδας και τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Γιώργος Γαβρήλος σε δηλώσεις σχολίασε το καθεστώς  6ήμερης εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση σχεδόν σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους αλλά και σε ΔΕΚΟ, Ιδιωτικό Τομέα και Δημόσιο. “Με την αυθάδεια του 41% η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τους εργαζόμενους σε εξόντωση τόνισε και υπογράμμισε “Η εν λόγω απόφαση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για την υλοποίηση των σκληρών αντεργατικών πολιτικών που η ΝΔ φέρνει κατά ριπάς στη Βουλή, με την αυθάδεια του 41%. Η 6ήμερη εργασία, χωρίς ρεπό, δεν είναι επιταγή της Τρόικα, ούτε έρχεται να εφαρμοστεί σε καθεστώς μνημονίων. Όλη η δόξα της συγκεκριμένης ρύθμισης ανήκει στον κ. Γεωργιάδη, τον πρώην Υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τον πρόσφατο Νόμο του (5053/23) άλλαξε προς το χειρότερο, για μια ακόμη φορά μετά τους Βρούτση-Χατζηδάκη, το εργασιακό τοπίο.

Σχετικά Άρθρα