Παρασκήνιο:Όσα έγιναν στο ΕΓ-Η κριτική και η “οργισμένη” διάψευση της Κουμουνδούρου-Τι έγινε τελικά με Παπανώτα

 Παρασκήνιο:Όσα έγιναν στο ΕΓ-Η κριτική και η “οργισμένη” διάψευση της Κουμουνδούρου-Τι έγινε τελικά με Παπανώτα

Μετά τη δημόσια κριτική κορυφαίων στελεχών όπως του Γιώργου Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε αντιμέτωπος απόψε με αντιδράσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο ενώ την ίδια ώρα οι φωνές στο παρασκήνιο φουντώνουν για την αλλαγή στη φυσιογνωμία του κόμματος και μετακίνηση από παραδοσιακές πολιτικές που πρεσβεύει η Αριστερά. Υπο αυτό το πρίσμα κατά την αποψινή συνεδρίαση βρεθηκαν στο επίκεντρο τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για το «θαύμα» στη βάπτιση, την συνάντηση είχε προγραμματιστεί με το εβραικό λόμπι αλλά ακυρώθηκε και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Και όλα αυτά ενώ ακόμη δεν “κάτσει ο κουρνιαχτός” για τις δηλώσεις Παπανώτα μια προσωπική επιλογή του κ. Κασσελάκη ο οποίος κάποιοι υποστηρίζουν εξαναγκάστηκε να τον αποπέμψει μετά τις ηχηρές αντιδράσεις (Μπεκατώρου, Τσαμπάζη) αλλά και μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα social media.

Καυταρχάς πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως όλα τα στελέχη επεσήμαναν πως οι απόψεις που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκτός των θέσεων που έχει παραδοσιακά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Όλα αυτά παρήγαγαν ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν κακό για το κόμμα σε μια κρίσιμη στιγμή», ανέφεραν τα περισσότερα στελέχη του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο σημείο κριτικής, για το ζήτημα Παπανώτα, αποτέλεσε το γεγονός ότι τα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου έριξαν την ευθύνη σε όσους είχαν αναλάβει να ελέγξουν τα βιογραφικά και την κοινωνική δράση των υποψηφίων.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση του ΕΓ, αναφέρουν πάντως ότι ήταν προσωπική η απόφαση Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού ενημερώθηκε για τα νεότερα δεδομένα, και την γνωστοποίησε στους συνεργάτες του με την επιστροφή στην Αθήνα.

  • Επίσης χαρακτήριζαν απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο περιεχόμενο της συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. Η οργισμένη διάψευση αφορά τις πληροφορίες περί σκληρής κριτική που δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, από όλα τα στελέχη που μετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως μπορεί πίσω από τις κλειστές πόρτες να αμφισβητείται η κριτική που ασκήθηκε, ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει την ανοιχτή κριτική από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Τσίπρα ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος απο τη δήλωση Κασσελάκη. «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους πολιτικούς χώρους» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Όπως σημείωσε με νόημα, μάλιστα, «κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα» ενώ στην ερώτηση γιατί το είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αρκέστηκε να απαντήσει «δεν ξέρω γιατί το είπε, πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος» για να συμπληρώσει «δεν είναι καλό στοιχείο. Αυτή η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική, εμένα μου ήταν σοκαριστικό».

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε το πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης για την παρουσίαση του συνόλου των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου. Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο και προγραμματική στόχευση, χωρίς αναφορές στη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, θα λάβουν το λόγω για μια σύντομη δίλεπτη τοποθέτηση και οι 42 υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τους 5 υποψηφίους που έχει επιλέξει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι ίδιες πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε διατεθειμένος να αποκαλύψει ένα από τα 5 ονόματα, αλλά τα μέλη του οργάνου τον απέτρεψαν για λόγους εμπιστευτικότητας. Συζήτηση έγινε και για τις προκριματικές οι οποίες, όπως λένε οι κομματικές πηγές, αποτιμήθηκαν θετικά.

Όπως προφανώς θετικά αποτιμώνται και οι τελευταίες δημοσκοπικές επιδόσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται να κερδίζει στην εκτίμηση των ψηφοφόρων, με το μεγάλο στοίχημα να είναι κατά πόσο η δυναμική αυτή θα εκφραστεί και στην κάλπη….

Τη θέση του γνωστού παρουσιαστή, Δημήτρη Παπανώτα, παίρνει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα

Σε ανάρτησή του στο X/Twitter ο Σ. Κασσελάκης είχε γράψει, γνωστοποιώντας την αποπομπή Παπανώτα, ότι «σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη “φορτώσει” ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Τη λύπη του για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνοντας» τη ΝΔ και τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξέφρασε ο Δημήτρης Παπανώτας, στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να βγει εκτός ευρωλίστας. Μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο για νίκη του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νέας Δημοκρατίας, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ είχα μιλήσει από χθες με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα: «Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε να παραιτηθώ». Μου είπαν: «Όχι, Δημήτρη μου! Είμαστε στο πλευρό σου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε επιχειρήσει να «κλείσει» το θέμα μέσα από μια διορθωτική δήλωση του Δ. Παπανώτα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, με πιο αιχμηρή αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία σημείωσε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM: «Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα».

Εκτός από μεσαία στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω των σόσιαλ θέτουν θέμα αποπομπής του, θέση πήρε χθες, μιλώντας στο Kontra Channel και η υποψήφια ευρωβουλευτής Δώρα Τσαμπάζη.

Η κ. Τσαμπάζη σημείωσε πως η περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα θα πρέπει να παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Επιτροπή Δεοντολογίας και πως η επίμαχη δήλωση περί του «σατράπη» δεν έχει υποστεί κάποια παρέμβαση παρόλο που ο ίδιος κάνει λόγο για «κοπτοραπτική».

Μεταξύ των πρώτων αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χθες, ήταν ανάρτηση της Άννας Ελεφάντη η οποία χαρακτήριζε τις δηλώσεις Παπανώτα «απαράδεκτες» και «σεξιστικές».

Ο Δημήτρης Παπανώτας είχε προχωρήσει σε ανάρτηση κάνοντας λόγο για απομόνωση των δηλώσεών του στο επίμαχο βίντεο με στόχο να πληγεί ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε επίσης πως «ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος.

Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους».

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος καταλαμβάνει τη θέση του Δημήτρη Παπανώτα, που αποπέμφθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι διδάκτορας Βιολογίας και γιος της πρώην βουλετού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Παπακώστα. Παράλληλα, δηλώνει ζωγράφος, ποιητής και στιχουργός.

Αναλυτικά, το βιογραφικό του κ. Σιδηρόπουλου:

Διδ.Βιολογίας – Μέλος Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις – Ποιητής

Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος μένει στην Αγία Βαρβάρα Αττικής και κατάγεται από Ημαθία και Καρδίτσα. Είναι Διδάκτορας Βιολογίας, ζωγράφος, ποιητής και στιχουργός.

Τελείωσε το 4ο Λύκειο Κορυδαλλού. Απόφοιτος Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ .

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2005. Διδακτορικό στον Τομέα Ζωολογίας.

Συμμετοχή στο ARΤ Θεσσαλονίκη 2016. Έκθεση ζωγραφικής 50 HAIKU & NEW AGE,2018. Ποιητική συλλογή : «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Μέρος Πρώτο: Οι Εποχές άλλαξαν», 2018.

Πρώτο επιστημονικό βιβλίο «Η διαχρονική διαφοροποίηση της Πανίδας της Ελλάδας»,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ, 2023. Μέλος του MDA Hellas. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις της γκαλερί ART WAY,2023-2024.

Σχετικά Άρθρα