Θέμα Παπανώτα στον ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές δηλώσεις για γυναίκες που ευθύνονται για την κακοποίησή τους-Τι απαντά

 Θέμα Παπανώτα στον ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές δηλώσεις για γυναίκες που ευθύνονται για την κακοποίησή τους-Τι απαντά

Θέμα με την υποψηφιότητα Παπανώτα στις ευρωεκλογές προκύπτει στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ψηφοδελτίου μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον των γυναικών που βαρύνει… από επιλογή κάποιες από αυτές τις γυναίκες.

Ειδικότερα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υποψήφιος του κόμματος για τις ευρωεκλογές Δημήτρης Παπανώτας ανέφερε ότι στην Ελλάδα και στην ΕΕ η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, “εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δηλώσεις που ήδη προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείται στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου να ανακοινωθούν απόφάσεις.

  • Οι εκτιμήσεις πάντως, δεδομένου ότι το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί η απομάκρυνση του Δημήτρη Πανανώτα από το ψηφοδέλτιο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για προκλητική συμπεριφορά η οποία “πληγώνει” τις αρχές της παράταξης όταν μάλιστα στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν υποψήφιοι όπως η Σοφία Μπεκατώρου που έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα “me too” στην Ελλάδα.

Ήδη υπάρχει ηχηρή αντίδραση από την βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου η οποία σε ανάρτησή της χωρίς να κατονομάζει φωτογραφίζει τον κ. Παπανώτα και τις δηλώσεις του οι οποίες όπως αναφέρει βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου αναφέρει:

Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, “εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ”.

Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι “πρόβλημά ΤΗΣ”. Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται.

Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας.

Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι.

Στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής κόντρας που είχε ξεσπάσει με τη Νόνη Δούνια (υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ), ο πανελίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Παπανώτας ανέφερε:

“Η κυρία Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, το να συγχέουνε τα δικαιώματα των γυναικών σε οτιδήποτε μιλάμε. Αυτό είναι μια υστερία. Κόψτε αυτή την υστερία γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε αρχικά.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως “Δεν ξέρω αν η κυρία Δούνια νιώθει πάρα πολύ ταλαιπωρημένη ως γυναίκα από διάφορα. Δεν το βλέπω κιόλας. Στην καριέρα της μια χαρά, στη Βουλή μια χαρά, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει, που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη, αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα“.

Καταλήγοντας είπε: “Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι; Στις δουλειές βλέπω μια χαρά να τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς. Άκουσα πρόσφατα μια άλλη κυρία που είπε ναι οι γυναίκες πληρωνόμαστε λιγότερο. Εσύ βλέπεις στην τηλεόραση να πληρώνονται λιγότερο οι γυναίκες; Περισσότερο μάλλον”.

Ο Δημήτρης Παπανώτας με ανάρτησή του στα social media μιλά για τμήμα παλιάς του δήλωσης που «σκόπιμα απομονώθηκε», σημειώνει πως στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των θυμάτων κακοποιητικής συμπεριφοράς», και τέλος απολογείται «αν μέσω της κοπτοραπτικής της δήλωσής μου δόθηκε εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης τα θύματα».

«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Σχετικά Άρθρα