New York Times: Οι επιλογές του Ισραήλ για το Ιράν-Το πολεμικό συμβούλιο κατέληξε στον στόχο

 New York Times: Οι  επιλογές του Ισραήλ για το Ιράν-Το πολεμικό συμβούλιο κατέληξε στον στόχο

Ο πλανήτης αναμένει με αγωνία την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, για το εάν θα απαντήσει και με ποιο τρόπο στην επίθεση του Ιράν, με μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και drones, που άλλαξε τους σιωπηλούς κανόνες στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο των δύο κρατών. Το Ισραήλ θέλει να απαντήσει στο Ιράν παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη, ότι τέτοιου είδους επιθέσεις όπως αυτή που έκανε δεν θα μένουν αναπάντητες, χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο. 

Στη χθεσινή, τρίτη διαδοχική, συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, υπήρξε τελικά συμφωνία για τον ακριβή στόχο της επίθεσης, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα, ωστόσο το πότε θα έρθει η επίθεση παραμένει ανοιχτό. «Θα τους αφήσουμε να αγωνιούν» σχολίασαν ισραηλινές πηγές. 

Την ίδια ώρα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Οι New York Times παρουσιάζουν τις τέσσερις επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην επίθεση του Ιράν. 

Αυτές είναι:

  • Επιθετικό χτύπημα σε ιρανικό στόχο, όπως μια βάση των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν, όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμμετρη σε σχέση με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ)
  • Χτύπημα σε συμβολικό στόχο στο εσωτερικό του Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν εκφράσει διαφωνίες για ένα τέτοιο χτύπημα).
  • Μια κυβερνοεπίθεση στις υποδομές του Ιράν. (Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο και δεν θα είναι παρόμοια απάντηση σε μια αεροπορική επίθεση όπως αυτή του Ιράν)
  • Επίσπευση μικρών επιθέσεων στο έδαφος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν ταιριάζουν με τον δημόσια αναγνώριση ενός χτυπήματος όπως του Ιράν).

Άλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν να μην κάνουν τίποτα – ένα μέτρο που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της διεθνούς και περιφερειακής συμμαχίας που συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης σε κάτι πιο σταθερό και μόνιμο – ή να υιοθετήσουν μια πιο διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπαν άλλοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δύο μέλη του πολεμικού συμβουλίου ήταν υπέρ μίας άμεσης απάντησης στο χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι μια ταχεία απάντηση με το επιχείρημα της αυτοάμυνας θα προσέδιδε νομιμότητα στο χτύπημα του Τελ Αβίβ.

Κατά τους αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, οι δύο υποστηρικτές των άμεσων αντιποίνων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν ο Μπένι Γκεντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, δύο πρώην στρατιωτικοί που μπήκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Παραμένει όμως άγνωστο γιατί τελικά δεν ελήφθη η απόφαση αυτή» προσθέτουν οι New York Times.

Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες συνεδριάσεων, το συμβούλιο δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα απαντήσει στο Ιράν. Χθες Τρίτη (16.04.2024), το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκε με αξιωματούχους ασφαλείας για διαβουλεύσεις δύο ωρών, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, και αναμενόταν να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Τετάρτη.

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου καλύπτονται από μυστικότητα και χαρακτηρίζονται από παλιές αντιπαλότητες και δυσπιστία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τόσο δημοσίως όσο και με ιδιωτικές επαφές να πείσουν το Ισραήλ ότι δεν χρειάζεται να ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να επικαλεστεί νίκη μετά την επιτυχή αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων και των drones που έστειλε η Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που δηλώνουν ότι κατανοούν ότι μπορεί να είναι αδύνατο να αποτραπεί αντεπίθεση του Ισραήλ καθώς αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση που θα γίνει αντιληπτή από όλη την υφήλιο.ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες για την άσκηση πίεσης και την τιμωρία του Ιράν, μεταξύ άλλων με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη χώρα τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Λ. Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Η Γέλεν αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια μορφή θα μπορούσαν να πάρουν οι κυρώσεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για τον περαιτέρω περιορισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επίσης τρόπους για να αποκόψουν την πρόσβαση του Ιράν σε στρατιωτικά εξαρτήματα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή όπλων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε προς το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί προκειμένου να συζητήσει ιδιωτικές διαβουλεύσεις.

Καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους του να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, έχουν επίσης παροτρύνει το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του εξοπλιστικού προγράμματος του Ιράν για να το τιμωρήσει για την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ και να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε..

Σχετικά Άρθρα