Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υπουργός του Μακρόν- Γυναικολόγος από την Σπάρτη- Ο ρόλος της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

 Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υπουργός του Μακρόν- Γυναικολόγος από την Σπάρτη- Ο ρόλος της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Μία γυναικολόγος, γεννημένη στη Σπάρτη, είναι ένα από τα “χαρτιά” του Εμανουέλ Μακρόν για την διοργάνωση και προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι στο Παρίσι. Και, όπως δήλωσε, στην “Καθημερινή” “η ασφάλεια των Αγώνων είναι στο επίκεντρο της προσοχής της γαλλικής κυβέρνησης”. Είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων και ειδικά του ISIS-K για τις αθλητικές διοργανώσεις στην Ευρώπη έχουν σημάνει συναγερμό στους ειδικούς ασφαλείας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Γαλλίδα υπουργός Επικρατείας για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι πεπεισμένη ότι το Παρίσι θα συμβόλιζε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα είναι μια πλατφόρμα για την ανάδυση ενός νέου αθλήματος και ελπίζει ότι θα προωθήσει το Ολυμπιακό Πνεύμα, που σημαίνει «ειρήνη όλου του κόσμου». Η Ελληνογαλλίδα υπουργός θέλει να γίνει γνωστό το Παρίσι ως πόλη που προωθεί την ειρήνη και την αρμονία μεταξύ των εθνών.

Περίπου 2.000 ξένοι στρατιώτες και αστυνομικοί θα σταλούν στο Παρίσι για να ενισχύσουν την ασφάλεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού, καθώς η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά από απειλές επίθεσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γαλλία , η οποία θα φιλοξενήσει τους αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, έχει ανεβάσει τον συναγερμό ασφαλείας της στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που κόστισε τουλάχιστον 144 ζωές στις 22 Μαρτίου. Το Ισλαμικό Κράτος (IS) ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή.

Σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν στην περιοχή του Παρισιού για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, η οποία, κατά παράβαση της παράδοσης, θα διεξαχθεί κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αντί του κεντρικού σταδίου.

Κατά τη διάρκεια των ίδιων των αγώνων, θα αναπτυχθούν 18.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 3.000 υπεύθυνοι για την εναέρια επιτήρηση — επιπλέον των περίπου 35.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης η κ. Ζαχαροπούλου κέρδισε τη δημοσιότητα το 2015 κάνοντας εκστρατεία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ενδομητρίωση μαζί με την ηθοποιό Julie Gayet, η οποία φέτος παντρεύτηκε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.

Παρά τις κατηγορίες εναντίον της στη βάση καταγγελιών που για νομικούς λόγους δεν έγινε απολύτως γνωστό το περιεχόμενό τους διατήρησε τον ρόλο της στην κυβέρνηση, η οποία πέρα ​​από την Ανάπτυξη καλύπτει επίσης τη Γαλλοφωνία (γαλλόφωνες χώρες) και τις Διεθνείς Συνεργασίες.

Δεν υπήρξε κανένα αρχικό σχόλιο για τις κατηγορίες από την κ. Ζαχαροπούλου, ούτε από κυβερνητικούς συναδέλφους της, αν και γράφτηκε ότι αφορούν βιασμό. Ο Damien Abad, υπουργός Αλληλεγγύης και Άτομα με Αναπηρία της Γαλλίας, αντιμετωπίζει επίσης έντονο έλεγχο μετά τις κατηγορίες για βιασμό από δύο γυναίκες.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για δύο υποτιθέμενες πράξεις βιασμού που φέρεται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των ιατρικών καθηκόντων του υπόπτου», είπε η πηγή.

Η πρώτη καταγγελία υποβλήθηκε στις 25 Μαΐου και η έρευνα ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα «για να διαπιστωθεί εάν τα γεγονότα είναι πιθανό να εμπίπτουν στο πεδίο της εγκληματικότητας». Η δεύτερη καταγγελία υποβλήθηκε στις 16 Ιουνίου.

Και οι δύο κατηγορούν τον κ. Abad, 42, ότι τους ανάγκασε να έχουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές σχέσεις μαζί του στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011.

Ένας από τους κατηγόρους υπέβαλε δύο καταγγελίες στην αστυνομία το 2012 και το 2017, αλλά αργότερα έκλεισαν χωρίς να ληφθούν μέτρα.

Ποιά είναι

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι γιατρός. Γεννημένη στη Σπάρτη το 1976, έχει γαλλική και ελληνική υπηκοότητα και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, καθώς και διδάκτωρ στην ενδομητρίωση. Έφτασε στη Γαλλία το 2007, ασκώντας το επάγγελμα της γυναικολόγος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Bégin.

Ως υπερασπιστής της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ίδρυσε την ένωση «Info-Endométriose» μαζί με την ηθοποιό Julie Gayet. Το 2016 ξεκίνησε την πρώτη εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτή τη ελάχιστα γνωστή ασθένεια, που απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στο κοινό.

Εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 και έγινε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, επιλέχθηκε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνταξη της νέας στρατηγικής ΕΕ-Αφρικής, πραγματοποιώντας ευρείες διαβουλεύσεις σε αρκετές αφρικανικές χώρες για την παραγωγή απτών συστάσεων για την οικοδόμηση μιας διαρκούς εταιρικής σχέσης χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ τις δύο ηπείρους.

Ως ευρωβουλευτής και ως γιατρός, εργάστηκε για να εξασφαλίσει μια περιεκτική διεθνή απάντηση στο COVID-19. Τον Απρίλιο του 2021, εξελέγη Συμπρόεδρος του Συμβουλίου Μετόχων της Διευκόλυνσης COVAX, το οποίο περιλαμβάνει 65 χώρες, υποστηρίζοντας τη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια και την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού για τις φτωχές χώρες.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργάστηκε επίσης για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών να λαμβάνουν αποφάσεις που διέπουν το σώμα τους, να καταπολεμούν κάθε μορφή βίας εναντίον τους και για μια φιλόδοξη, φεμινιστική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Ορίστηκε εισηγήτρια για το τρίτο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στις Εξωτερικές Σχέσεις (GAP III).

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, εκπόνησε έκθεση και προτάσεις το 2021 προκειμένου να βελτιωθεί η διάγνωση και η αναγνώριση της ενδομητρίωσης και να δεσμευτεί πλήρως στην έρευνα για τη νόσο. Αυτή η εργασία, που εκπονήθηκε σε συνεννόηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αποτέλεσε τη βάση της πρώτης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης, της οποίας πρωτοστάτησε στη σύνταξη.

Τον Μάιο του 2022, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου διορίστηκε Υπουργός Επικρατείας για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες, υπεύθυνη του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου διορίστηκε Ιππότης στο Εθνικό Τάγμα της Αξίας το 2017.

Σχετικά Άρθρα