ΣΥΡΙΖΑ/Ευρωεκλογές: Ικανοποίηση για τη συμμετοχή και τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών- Συναντήσεις Κασσελάκη στις ΗΠΑ

 ΣΥΡΙΖΑ/Ευρωεκλογές: Ικανοποίηση για τη συμμετοχή και τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών- Συναντήσεις Κασσελάκη στις ΗΠΑ

Μεγάλη ικανοποίηση στην Κουμουνδουρου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών για τη ανάδειξη των 35 από τους 42 υποψήφιους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στελέχη του κόμματος έκαναν λόγο για “επιτυχημένη διαδικασία”, καθώς συμμετείχαν 60.000 μέλη και φίλοι του κόμματος σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αφού πέρα της ψηφοφορίας δια ζώσης στα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί  ανά την Ελλάδα, υπήρχε και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου  μέσω του isyriza. 

Μάλιστα αυτή τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου επέλεξαν ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, επειδή από το Σάββατο βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπως και  ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών  εκλογών για τις προεδρικές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο ψήφισαν 148.821 μέλη του κόμματος και στο δεύτερο γύρο 134.420, ωστόσο με διαφορετικό και πιο σημαντικό διακύβευμα που δεν ήταν άλλο από τη εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

  • Οι κάλπες έκλεισαν στις 9 το βράδυ, μετά την παράταση μιας ώρα που δόθηκε κατόπιν αιτήματος από πολλά εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, η παράταση δόθηκε “λόγω αυξημένης προσέλευσης”

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αργά  χθες το βράδυ ανεφεραν  πως “ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρωτοπόρα διαδικασία εκλογής των υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη συμμετοχή να ξεπερνά τα 60.000 μέλη και φίλους του κόμματος Τόνιζαν  πως “από τις 8:00 το πρωί όταν κι άνοιξαν οι κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και η διαδικτυακή ψηφοφορία, υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία” και επισήμαναν “συνολικά περισσότερα από 60.000 μέλη και φίλοι του κόμματος συμμετείχαν στην διαδικασία, προκειμένου να εκλέξουν τους συμμετέχοντες στο Ευρωψηφοδέλτιο”.

Ωστόσο όπως έλεγαν “Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα (Δευτέρα, 15/4) με την καταμέτρηση των ψήφων και την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξαν”.

  • Νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την προσέλευση στις κάλπες, καθώς στις 6 το απόγευμα είχα ψηφίσει 47.000 μέλη και φίλοι και έως τις 12 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 35.000.

Στις προκριματικές εκλογές  που διενεργήθηκαν στις 13 Περιφέρειες συν μία των Αποδήμων συμμετείχαν 201 υποψήφιοι και από την Αττική  θα εκλεγούν οι 12 από τις 35 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου μέσω των προκριματικών εκλογών. Τις άλλες δύο θέσεις θα καταλάβουν οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, ενώ οι 5 θέσεις που απομένουν μέχρι τις 42 θα καλυφθούν με επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ με ανάρτησή του στο X, αφού ανέφερε ότι “κανονικά θα απευθυνόμουν σ’ εσάς για να σας μιλήσω για τις εσωκομματικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα από το πρωί – μία πρωτοποριακή διαδικασία στην οποία για πρώτη φορά εσείς επιλέγετε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ” επικεντρώθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λέγοντας χαρακτηριστικά “Δυστυχώς, οι διεθνείς εξελίξεις μάς ξεπερνούν. Καταδικάζω χωρίς αστερίσκους τη χθεσινή επίθεση, μαζί και κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού. ΟΗΕ και ΕΕ  πρέπει να δράσουν τώρα για να διαφυλάξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσουν μια άμεση διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Γάζα”.

Μέσω της ανάρτησης του κάλεσε “το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη συγκυρία” και τόνισε “συντάσσομαι με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν”.

Είναι, επισήμανε, επιτακτική ανάγκη να έχουμε διαρκή κατάπαυση του πυρός:

α) Με την επιστροφή όλων των ομήρων
β) Χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση
γ) Με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
δ) Με σημαντική ενίσχυση της ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τον λαό της Γάζας
ε) Με μια μόνιμη λύση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα.

“Πρώτη προτεραιότητα, η ανθρώπινη ζωή. Η προστασία των αμάχων, με στόχο μία ανθεκτική ειρήνη στην περιοχή” υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι χθές κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε  στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση για την Εθνική Παλιγγενεσία ως επίτιμος προσκεκλημένος και με βάση το πρόγραμμα είχε συνάντηση με τον Πολιτειακό Γερουσιαστή των Δημοκρατικών και Αναπληρωτή Επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας Νέας Υόρκης, Michael Gianaris.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πραγματοποιήσει γεύμα εργασίας  με επενδυτικούς και οικονομικούς φορείς. Θα ακολουθήσει συνάντηση με την ηγεσία του πολιτικού κόμματος DSA Νέας Υόρκης και θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Το απόγευμα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΗΠΑ, στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι “Κέφαλος”.

Αύριο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με:- τον βουλευτή του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Chris Pappas- τον Διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων του οργανισμού American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC), Stephen Schneider, – το μέλος του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, 

Ro Khanna,- την Principal Deputy Assistant Secretary of State for European & Eurasian Affairs του State Department, Πρέσβη Yuri Kim και – τέλος θα επισκεφθεί τα γραφεία του Center for Strategic & International Studies (CSIS).

Σχετικά Άρθρα