Μελέτη, Αυτιάς και Μπελέρης φέρνουν τα πάνω κάτω στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

 Μελέτη, Αυτιάς και Μπελέρης φέρνουν τα πάνω κάτω στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

Με την γνωστή παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη να έχει “κλειδώσει”, τον Φρέντι Μπελέρη να θεωρείται σχεδόν βέβαιος, τον Πύρρο Δήμα, και, φυσικά, τον δημοφιλή στα μεγαλύτερης ηλικίας (συνταξιούχοι) εκλονικά κοινά Γιώργο Αυτιά, το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει “καραμπόλες” που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τις πιο πολιτικές και κομματικές υποψηφιότητες και ως εκ τούτου την δυσφορία άλλων υποψηφίων.

Η Ν.Δ αναμένεται μάλλον με βεβαιότητα να εκλέξει επτά ευρωβουλευτές, πιθανώς και οκτώ (εάν η καταγραφόμενη δημοσκοπική πτώση των τελευταίων μηνών ανακοπεί), κάτι που σημαίνει ότι με τις παραπάνω ιδιαίτερα προβεβλημένες υποψηφιότητες μάλλον θα περιοριστούν οι ελπίδες εκλογής για ορισμένα “βαριά” ονόματα που περιλαμβάνονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που παραμένει φυλακισμένος από το καθεστώς του Έντι Ράμα. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι έτοιμο να υπερκεράσει τις ενστάσεις που υπήρξαν τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Γ. Γεραπετρίτης, Αλ. Παπαδοπούλου), αλλά και συνεργατών του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό που φαίνεται πως προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια καθαρά “δεξιά” υποψηφιότητα που υπό προϋποθέσεις ίσως ανακόψει μέρος των απωλειών ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ελληνική Λύση αποκτά δημοσκοπική προοπτική δεύτερης θέσης, ενώ η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ακόμα και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταγράφουν σημαντικά ποσοστά (η πρώτη στην τελευταία μέτρηση της Opinion Poll φτάνει το 6%, ενώ η δεύτερη πλησιάζει το 2%).

Ο προβληματισμός που υπήρξε εστιάστηκε στο ότι με την υποψηφιότητα Μπελέρη καθίσταται έμμεσα διμερές από ευρωπαϊκό το θέμα της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όμως, τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται τελικά η συγκεκριμένη υποψηφιοτητα. Του ιδίου του Φρέντι Μπελέρη, μάλιστα, και όχι του γιού του που έδωσε και το παρών στο συνέδριο της Ν.Δ. Την συμφωνία με τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας είχε επεξεργαστεί ο προσφάτως αποπεμφθείς Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό.

Το δευτερογενές (εκτός από αυτό των σχέσεων με την Αλβανία και την πιθανή αντίδραση του Ράμα με νέα μέτρα κατά της μειονότητας) πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της έμμεσης υπονόμευσης της υποψηφιότητας του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος ως Χειμαρριώτης είχε προτάξει ως συμβολισμό το γεγονός ότι εκπροσωπεί (και) τους Έλληνες της Αλβανίας.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη τετράδα υποψηφίων (Μελέτη, Μπελέρης, Αυτιάς, Δήμας)θεωρείται πολύ πιθανό να εκλεγεί… από τα αποδυτήρια και έτσι να περιορίσει στις τρεις ή τέσσερις τις εκλόγιμες θέσεις για τη Ν.Δ. Γι αυτές πρέπει να συγκρουστούν οι ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης (που αν και πρώην πρόεδρος της παράταξης είναι σφόδρα πιθανό να χάσει μία από τις πρώτες θέσεις), η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Κώστας Κυμπουρόπουλος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ πιέζεται και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που διεκδικεί επάξια μία θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα