Ισραήλ:Οι πιθανοί στόχοι στο Ιράν -Γιατί ξανασκέφτονται την επίθεση -Η “στρατηγική συμμαχία”

 Ισραήλ:Οι πιθανοί στόχοι στο Ιράν -Γιατί ξανασκέφτονται την επίθεση -Η “στρατηγική συμμαχία”

Ο στρατός του Ισραήλ λέγεται ότι έχει παρουσιάσει μια σειρά από επιλογές για πιθανά πλήγματα κατά του Ιράν – με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου να τις ζυγίζει σε μια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τώρα, αναφέρει ανταποκρίτρια του BBC. Μια ισραηλινή πηγή ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει να περάσει μια τόσο μεγάλη επίθεση – που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, που εκτοξεύονται για πρώτη φορά απευθείας από το Ιράν – χωρίς κάποιου είδους απάντηση.

Ορισμένοι ισραηλινοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ώστε το Ιράν να μην επαναλάβει την ενέργειά του.

Ωστόσο, τα βασικά στελέχη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τονίζουν επίσης την ευκαιρία να ενισχυθεί η «στρατηγική συμμαχία» κατά της απειλής από το Ιράν – αξιοποιώντας την υποστήριξη που έδειξαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία και άλλοι σύμμαχοι για την αποτροπή της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατηγικά σημαντικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Nevatim – όπου διατηρεί τα stealth μαχητικά αεροσκάφη του – αλλά δεν κατάφερε να έχει αποτελέσματα.

Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Ένας πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος.

Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones.

Καθυστερεί την επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ γιατί εξετάζει «απάντηση» στο Ιράν

Το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα για μια χερσαία επίθεση στη Ράφα αυτή την εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε τα σχέδια αυτά καθώς εξετάζει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αναφέρουν δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.

Η επίθεση του Ιράν ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Ράφα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδίαζε να ρίξει φυλλάδια σε τμήματα της πόλης τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος εκκένωσης των πολιτών και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής προς το παρόν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τονίσει τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τις σημαντικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακαλέσει μια ολοκληρωτική χερσαία επίθεση. Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα συνυπολογίζονται επίσης στη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική αντίδραση που ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να επιφέρει ολική ήττα στη Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα