Έλληνας και διακοπές: Άπιαστο όνειρο για φέτος ή υπάρχει εναλλακτική;

 Έλληνας και διακοπές: Άπιαστο όνειρο για φέτος ή υπάρχει εναλλακτική;

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι για την τουριστική σεζόν που ξεκινά λίγο νωρίτερα φέτος, από τις 15 Απριλίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται στο εξής (αν και ο καλοκαιρινός καιρός θα παρουσιάσει ένα διάλειμμα). Με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τον μέσο Έλληνα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μιλά στο libre και… προτείνει «να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας», να πηγαίνουμε διακοπές τον Οκτώβριο και όχι σε δημοφιλείς προορισμούς δηλαδή, μιας και όπως φαίνεται οι ξένοι τουρίστες διαμορφώνουν το πεδίο!

Οι διακοπές για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μοιάζουν άπιαστο όνειρο. Τα πρόσφατα στοιχεία (έρευνα ΙΕΛΚΑ) που μας έρχονται για τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών είναι αποκαρδιωτικά.

  • Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης για τα παιδιά ηλικίας 0- 17 ετών, η οποία ανέρχεται σε 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (15,6%) σε σχέση με το 2022 (15,5%).
  • Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω, παρατηρείται αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (12,3%) σε σχέση με το 2022 (10,8%).
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 26,9% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 24% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 39,6% για τον φτωχό πληθυσμό.
  • Το 38,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,5%.
  • Το 77,3% του φτωχού πληθυσμού και το 36,6% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 438 ευρώ.
  • Το 82,8% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 33,8%.
  • Το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα.
  • Το 31,4% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 51,3% για τον φτωχό πληθυσμό και σε 28,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό.
  • Το 64,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ., ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,9%.
  • Το 72,6% του φτωχού πληθυσμού και το 28,3% των μη φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Αναφορικά με την υλική στέρηση που σχετίζεται με την οικονομική δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών σχετικών με κοινωνικές δραστηριότητες- για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω- προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:

  • Το 26,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 58,4% και 19,8%.
  • Το 34,7% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι. Το ποσοστό εκτιμάται στο 67,6% για το φτωχό πληθυσμό και στο 27,2% για το μη φτωχό πληθυσμό.
  • Το 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο είχε περιορίσει, λόγω δικού του προβλήματος υγείας, κάποιες, συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό δραστηριότητες ή είχε δυσκολευτεί σε αυτές πάρα πολύ, ενώ το 13,7% τις είχε περιορίσει, αλλά όχι πάρα πολύ. Το 23,6% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 49% και 18,3%, αντίστοιχα.

Κι όλα αυτά, με την Ελλάδα να παραμένει πρωταθλήτρια σε αρνητικές πανευρωπαϊκές λίστες. Μόνο από τα πρόσφατα στοιχεία, πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα στην ανεργία, στην ακρίβεια, στις ανατιμήσεις, στη μείωση των μισθών, στο κόστος στέγασης…

Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), βεβαιώνουν τις συνθήκες που διαβιώνουν οι Έλληνες, που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Στο κομμάτι που εξετάζουμε, φαίνεται από τα στοιχεία πως το 76% έχει περικόψει δαπάνες διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ιωάννης Χατζής, μιλά στο libre για την τουριστική σεζόν που έχει ήδη ανοίξει και την ανοδική κίνηση που παρατηρείται ήδη από τις προκρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ελλάδα έχει 3000 νησιά, τα ξενοδοχεία σε Χίο Λήμνο βγάζουν 3000 το χρόνο.

«Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη. Υπάρχει ήπια ανοδική κίνηση φέτος. Οι προκρατήσεις είναι περίπου 10% πάνω από πέρυσι. Ο Μάρτιος δεν ήταν πολύ δυνατός μηνάς, οδεύουμε προς μια σεζόν με αύξηση 5% σε κρατήσεις από πέρυσι».

Είναι απλησίαστες οι τιμές για τον μέσο Έλληνα; Ο κ. Χατζής εξηγεί:

«Όταν όλοι πέφτουν πάνω στο ίδιο πράγμα την ίδια περίοδο, είναι λογικό εκείνη την περίοδο να υπάρχει αυξητική τάση στις τιμές. Αν μιλάμε για περιοχές με υψηλή ζήτηση από πελάτες εξωτερικού, είναι λογικό να ανεβαίνουν οι τιμές και αυτό είναι θετικό και για τους επιχειρηματίες γιατί ουσιαστικά δουλεύουν δύο μήνες και με αυτά τα λεφτά πρέπει αν ζήσουν τους υπόλοιπους. Οι τιμές ακολουθούν τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης», ενώ για τα δύο δημοφιλή νησιά, Μύκονο και Σαντορίνη θα πει «Ιούλιο και Αύγουστο, νομίζω αυτά τα νησιά δεν απευθύνονται σε Έλληνες καταναλωτές». «Δε θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τις τιμές αν ρυθμίζαμε εμείς τις διακοπές μας σε μεγαλύτερο εύρος από 20 μέρες την ίδια περίοδο όλοι».

Κι αφού φαίνεται πως οι τουρίστες του εξωτερικού διαμορφώνουν το πεδίο, εμείς τι κάνουμε;

Η ‘’λύση’’ κατά τον πρόεδρο της ΠΟΞ είναι «να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας στις άδειες. Εγώ, για παράδειγμα, προτιμώ να κάνω διακοπές τον Οκτώβριο. Και υπάρχουν πολύ όμορφα νησιά. 9 στα 10 τουριστικά έσοδα πάνε σε 5 περιφέρειες. Ξενοδοχεία υπάρχουν σε 13 περιφέρειες και είναι κρίμα να μην εξερευνούμε όλες τις περιοχές. Και στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα, έχει πολύ κάλες τιμές. Σκεφτείτε ότι σε νησιά όπως η Χίος και η Λήμνος τα ξενοδοχεία βγάζουν μόλις 3.000 ευρώ τον χρόνο».

Ποια νησιά στην Ελλάδα προτείνουν για διακοπές διεθνή ΜΜΕ

Πρώτη στην κατάταξη είναι η Δονούσα στον ετήσιο καθιερωμένο κατάλογο που δημοσιεύει η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα Thewom.it με τους 13 άγνωστους νησιωτικούς «θησαυρούς» της Ελλάδας. Στην κορυφαία τριάδα της ίδιας κατάταξης συμπεριλαμβάνονται και τα Κουφονήσια.

Η Νάξος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα νησιά για το 2024, σύμφωνα με το National Geographic.

«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι “μάρτυρες” της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού», επισημαίνει το δημοφιλές μέσο. Στο ίδιο διάστημα, εκτενές αφιέρωμα δημοσίευσαν οι Times για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. «Η Νάξος τα έχει όλα, από την αρχαία ιστορία και τις επικές παραλίες μέχρι τα γραφικά χωριά και μια γαστρονομική κουλτούρα που είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο συντάκτης του ταξιδιωτικού οδηγού.

Διεθνή πρωτιά απέσπασε πρόσφατα και η Ηρακλειά, που σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπο freundin.de, το νησί κατακτά την κορυφή μεταξύ των 7 ιδανικών ελληνικών προορισμών για γαλήνιες αποδράσεις σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία.

«Τουρισμός για όλους 2024»

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του vouchers.gov.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 972.893. Από αυτές το 78,2% αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, το 3% αφορούν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό δηλαδή 400€ ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου, και το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες: έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης και πολίτες άγαμους ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300€.

Όσοι δικαιούχοι επιλεγούν μετά από κλήρωση, θα μπορούν να εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης και οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αναμένονται εντός του β΄ δεκαπενθήμερου του Απριλίου και πριν από το Πάσχα. Επομένως, όσοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την αίτηση.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Να πούμε, τέλος, ότι αυξημένα θα είναι φέτος και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Υψηλό το κόστος για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε ενδεικτικά τιμές για δημοφιλείς προορισμούς.

  • Ραφήνα – Μύκονος με επιστροφή 4 άτομα σε οικονομική θέση + 1 ΙΧ: 452 ευρώ
  • Πειραιάς – Πάρος με επιστροφή 4 άτομα σε οικονομική θέση + 1 ΙΧ: 632 ευρώ
  • Πειραιάς – Ηράκλειο με επιστροφή 4 άτομα σε 4κλινη καμπίνα + 1 ΙΧ: 482 ευρώ
  • Πειραιάς – Ρόδος με επιστροφή 4 άτομα σε 4κλινη καμπίνα + 1 ΙΧ: 852 ευρώ
  • Πειραιάς – Λέσβος με επιστροφή 4 άτομα σε 4κλινη καμπίνα + 1 ΙΧ: 879 ευρώ

Σχετικά Άρθρα