Άλλος ΣΥΡΙΖΑ;- Η καταδίκη Κασσελάκη στην “ιρανική επίδειξη ισχύος”- Ο ρόλος Αποστολάκη

 Άλλος ΣΥΡΙΖΑ;- Η καταδίκη Κασσελάκη στην “ιρανική επίδειξη ισχύος”- Ο ρόλος Αποστολάκη

Επιβεβαίωσε την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μία διαφορετική οπτική σχετικά με μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανακοίνωση του κόμματος αλλά και την δική του ανάρτηση σχετικά με την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Κι αυτό διότι εμφανίζεται να συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις της Δύσης (ΗΠΑ) και την υποστήριξη του Ισραήλ, ενώ αρκετοί είδαν να συγκλίνει και με την επίσημη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. Μακράν των παλαιότερων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως ήταν επικριτικές προς την επιθετική πρακτική του Τελ Αβίβ.

Εάν λάβει υπόψη του κανείς αυτές τις ανακοινώσεις μαζί με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος σχετικά με το ΝΑΤΟ, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κ.ά οδηγείται στο συμπέρασμα πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε διαφορετική λογική. Κάποιοι λένε πως στις τελευταίες ανακοινώσεις υπάρχει η “υπογραφή” του πρώην υπουργού Άμυνας και εξ απορρήτων του προέδρου Ευάγγελου Αποστολάκη. Αυτή η στροφή αιφνιδίασε πάντως αρκετά στελέχη του κόμματος που είχαν συνηθίσει σε πιο “ριζοσπαστικές” απόψεις, όμως από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεργάστηκε άριστα με το Ισραήλ και ενίσχυσε την συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της γεωπολιτικής στρατηγικής στη Ν.Α Μεσόγειο.

Η διαφοροποίηση από διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έκπληξη. Κάτι άλλωστε που φρόντισε να …εξάρει με τηλεοπτικές δηλώσεις του ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, Άδωνις Γεωργιάδης. Από την άλλη, όμως, δείχνει και το άνοιγμα που επιχειρείται προς πιό ήπιες, λιγότερο ριζοσπαστικές, δηλαδή, θέσεις, μια στροφή προς το κέντρο…

Οι ομοιότητες με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

«Κοινός τόπος» αμφότερων των ανακοινώσεων η υιοθέτηση της ίδιας ρητορικής για το Ιραν και η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην τακτική του Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς αμάχων.

Η ομοιότητα των δύο ανακοινώσεων, φαίνεται να οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει μία νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως «καλώ το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη συγκυρία, και συντάσσομαι με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν». Επίσης ανέφερε πως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε « πρέπει να δράσουν τώρα για να διαφυλάξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσουν μια άμεση διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Γάζα». Έκανε μάλιστα λόγο και για «μια μόνιμη λύση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα».

Η πλήρης δήλωση Κασσελάκη

Καταδικάζω χωρίς αστερίσκους τη χθεσινή επίθεση, μαζί και κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσουν τώρα για να διαφυλάξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσουν μια άμεση διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Γάζα.

Καλώ το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη συγκυρία, και συντάσσομαι με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε διαρκή κατάπαυση του πυρός:

α) Με την επιστροφή όλων των ομήρων

β) Χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση

γ) Με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

δ) Με σημαντική ενίσχυση της ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τον λαό της Γάζας

ε) Με μια μόνιμη λύση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα.

Πρώτη προτεραιότητα, η ανθρώπινη ζωή. Η προστασία των αμάχων, με στόχο μία ανθεκτική ειρήνη στην περιοχή».

Σχετικά Άρθρα