AIPAC/ Ποιά είναι η “σκοτεινή” φιλο-ισραηλινή οργάνωση που θα συναντούσε στις ΗΠΑ ο Κασσελάκης- Έχει κατηγορηθεί ως ομοφοβική και ρατσιστική- Στηρίζει Νετανιάχου και Τραμπ

 AIPAC/ Ποιά είναι η “σκοτεινή” φιλο-ισραηλινή οργάνωση που θα συναντούσε στις ΗΠΑ ο Κασσελάκης- Έχει κατηγορηθεί ως ομοφοβική και ρατσιστική- Στηρίζει Νετανιάχου και Τραμπ

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ΗΠΑ (όπου συμμετείχε στον ομογενειακό εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου) περιλαμβάνονται -όπως αναφέρεται και στο σάϊτ της “Αυγής”- ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Αύριο 16.4.2024, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον και στις 10:15 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον βουλευτή του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Chris Pappas, ενώ στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων του οργανισμού American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC), Stephen Schneider.

Στις 12:00 μ.μ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συναντηθεί με το μέλος του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ro Khanna, ενώ στις 14:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Principal Deputy Assistant Secretary of State for European & Eurasian Affairs του State Department, Πρέσβη Yuri Kim. Στις 16:30 μ.μ., θα επισκεφθεί τα γραφεία του Center for Strategic & International Studies (CSIS).

Τι είναι, όμως, η AIPAC και γιατί αυτή η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό τος φως, μάλιστα, της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ εις απάντηση του ισραηλινού χτυπήματος στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού; Και γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει να συναντήσει τον εκπρόσωπο αυτής της οργάνωσης που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (τον οποίο υποστηρίζει) και τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους του Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα κάνει οικονομική καμπάνια πολλών εκατ. $ υπέρ πολιτικών που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ;

Στον ιστότοπο της οργάνωσης αναφέρονται διάφορες πληροφορίες:

-Η AIPAC — το φιλοϊσραηλινό λόμπι της Αμερικής — παρακολουθεί στενά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ. Τα τελευταία 60 χρόνια, η AIPAC έχει δημιουργήσει μια φήμη για την παροχή αξιόπιστης, αξιόπιστης και έγκαιρης έρευνας και πληροφοριών για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα.

-Για το Ιράν: Το Ιράν -το μεγαλύτερο κράτος χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο- παραμένει η μεγαλύτερη απειλή του Ισραήλ και της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Η επαναστατική ιδεολογία του Ιράν είναι εγγενώς αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες και συμφέροντα και οι ενέργειές του ξεπερνούν κατά πολύ το να φωνάζει «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ». Το καθεστώς έχει αφιερώσει εκτεταμένους πόρους για να επιτεθεί στο Ισραήλ και τις αμερικανικές δυνάμεις, δεσμεύεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και έχει επεκτείνει σημαντικά το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του –ήδη το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Ένα πυρηνικό Ιράν θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα και μια υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος. Επιπλέον, καθώς καταστέλλει βίαια τους απλούς Ιρανούς που απαιτούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το ιρανικό καθεστώς ξοδεύει ένα υπερβολικό ποσό χρημάτων για την αποσταθεροποίηση των χωρών σε όλη την περιοχή και την προώθηση της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αυξήσουν την οικονομική και διπλωματική πίεση στο Ιράν για να τερματίσει την αναζήτησή του για πυρηνικά όπλα, να αντιμετωπίσει την περιφερειακή του επιθετικότητα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και να υποστηρίξει τον ιρανικό λαό που αντιστέκεται στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος.

-Υποστηρίζουμε φιλο-ισραηλινές πολιτικές που ενισχύουν και διευρύνουν τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ με τρόπους που ενισχύουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Οπως άλλωστε είχε τονίσει και σχετικό tweet (την 1/11/2023) η Αλεχάντρια Οκάσιο Κορτέζ, βουλεύτρια της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, η AIPAC έχει μέλη “που δεν είναι φίλοι της αμερικανικής δημοκρατίας, αντίθετα ενέκρινε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου (σσ του 2021) στο Καπιτώλιο. Είναι μία εξτρεμιστική οργάνωση που αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία των ΗΠΑ”.

Ποιός είναι ο Στήβεν Σνάϊντερ της AIPAC

Ο Στήβεν Σνάϊντερ είναι ο κύριος σύνδεσμος της AIPAC με μέλη του διπλωματικού σώματος του εξωτερικού και της Ουάσιγκτον, DC. Επίσης, έχει διευθύνει τη διεθνή ατζέντα εσωτερικής ασφάλειας της AIPAC, η οποία συγκέντρωσε με επιτυχία αξιωματούχους κυβερνοχώρου, συνόρων και καταμέτρησης τρομοκρατίας από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ.

Είναι μέλος του ανώτερου προσωπικού της AIPAC και προηγουμένως υπηρέτησε ως Διευθυντής Πολιτικής Πληροφόρησης. Έχει μακρά ιστορία στο εγχώριο και διεθνές πολιτικό και νομικό έργο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και έλαβε
το Διδακτορικό του Juris από τη Νομική Σχολή Northwestern στο
Κολέγιο Lewis and Clark στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Είναι μέλος των
Δικηγορικών Συλλόγων του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, DC

Guardian: Η AIPAC απαρτίζεται από ρατσιστές, αρνητές και ομοφοβικούς

Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο βρετανικός Guardian για την συγκεκριμένη οργάνωση:

Η μεγαλύτερη φιλοϊσραηλινή ομάδα λόμπι των ΗΠΑ υποστηρίζει δεκάδες ρατσιστές, ομοφοβικούς και αρνητές εκλογών που διεκδικούν θέση στο Κογκρέσο τον επόμενο μήνα, επειδή έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το Ισραήλ από την σκληρή κριτική για την καταπίεση των Παλαιστινίων.

Η ισχυρή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Αμερικανικού Ισραήλ (Aipac) έχει δικαιολογήσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών με εξτρεμιστικές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων μελών του Κογκρέσου με δεσμούς με ομάδες λευκής υπεροχής και εκπροσώπων που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, με το σκεπτικό ότι το μοναδικό ζήτημα της υποστήριξης προς το Ισραήλ υπερισχύει άλλων εκτιμήσεων.

Όμως, η υποστήριξη της Aipac προς τους δεξιούς πολιτικούς έχει φέρει σε αμηχανία ορισμένους Δημοκρατικούς που υποστηρίζονται επίσης από την ισχυρή ομάδα και έχει προκαλέσει κατηγορίες από πιο μετριοπαθείς φιλο-ισραηλινές οργανώσεις ότι προσπαθεί να καταπνίξει τη νόμιμη κριτική των σκληροπυρηνικών ισραηλινών πολιτικών.

…Η υποστήριξη της Aipac στους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους ακολουθεί τη διαφημιστική της εκστρατεία 27 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών για να νικήσει υποψηφίους που μίλησαν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, κυρίως με επιθέσεις για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με το Ισραήλ…Ανάμεσα σε αυτούς τους υποψηφίους που ενέκρινε η Aipac είναι η βουλευτής της Νέας Υόρκης Elise Stefanik, πιστή στον Τραμπ…Ένας άλλος υποψήφιος που υποστηρίζεται από την Aipac, ο βουλευτής της Πενσυλβάνια, Σκοτ ​​Πέρι, προώθησε την ίδια θεωρία όταν είπε σε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων ότι οι «ιθαγενείς» Αμερικανοί αντικαθίστανται για «να μεταμορφώσουν οριστικά το τοπίο αυτού του έθνους»…Η Aipac έχει επίσης υποστηρίξει άλλους υποψηφίους που έχουν συσχετιστεί με την QAnon, την ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας. Μεταξύ αυτών είναι ο βουλευτής της Τζόρτζια, Μπάντι Κάρτερ, ο οποίος παρακολούθησε μια συγκέντρωση που συνδέθηκε με το QAnon διεκδικώντας δεσμούς μεταξύ Δημοκρατικών και σεξουαλικών κυκλωμάτων παιδιών, και μια βουλευτής από τη Φλόριντα, η Kat Cammack, η οποία εμφανίστηκε σε κανάλια που σχετίζονται με το QAnon, συμπεριλαμβανομένου του Patriots’ Soapbox.”

Iδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, έχει και η εξής αναφορά της βρετανικής εφημερίδας: …Η ομάδα λόμπι των γερακιών υποστηρίζει επίσης υποψηφίους γνωστούς για αντι-LGBTQ+ απόψεις. Περιλαμβάνουν τον Mark Green, έναν βουλευτή από το Τενεσί που είπε κάποτε «το τρανς είναι μια ασθένεια», καθώς και μέλη του Κογκρέσου που κατήγγειλαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καθιστά την ισότητα του γάμου δικαίωμα…

…Η ομάδα λόμπι των γερακιών υποστηρίζει επίσης υποψηφίους γνωστούς για αντι-LGBTQ+ απόψεις. Περιλαμβάνουν τον Mark Green, έναν βουλευτή από το Τενεσί που είπε κάποτε «το τρανς είναι μια ασθένεια», καθώς και μέλη του Κογκρέσου που κατήγγειλαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καθιστά την ισότητα του γάμου δικαίωμα.

Ο εγκεκριμένος κατάλογος της Aipac περιλαμβάνει τον Steve Scalise, ο οποίος αντιτάχθηκε στο τέλος των διακρίσεων κατά των LGBTQ+ στο στρατό, και τον Randy Weber, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα καθώς παρακάλεσε τον Θεό να συγχωρήσει τις ΗΠΑ για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου…”

Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian για την AIPAC.

Haarzetz/ Ισραηλινή εφημερίδα: Η AIPAC είναι μια αμερικανική οργάνωση λόμπι της οποίας ο δεδηλωμένος στόχος είναι να ενισχύσει τη σχέση Ισραήλ-Αμερικανών. Το πρόβλημα είναι ότι με τα χρόνια, η οργάνωση άρχισε να εργάζεται ενάντια στον δικό της στόχο, με το να γίνει το μακρύ χέρι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην αμερικανική πολιτική. Τα μέλη της AIPAC στάθηκαν στο πλευρό του στις μάχες του εναντίον του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του Νετανιάχου στο Κογκρέσο το 2015, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές εκλογές, μια ομιλία που προκάλεσε τεράστια ζημιά στις ισραηλινοαμερικανικές

Αλλά και η εφημερίδα “Times of Israel” είχε επικρίνει παλαιότερα το AIPAC για την αιδήμονα σιωπή του έναντι των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ επιτιθέμενος στους Αμερικανοεβραίους που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς:

” Η AIPAC, μια μη κομματική ομάδα που ασκεί πιέσεις για την ενίσχυση της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών-Ισραήλ, σχολιάζει συνήθως δηλώσεις για αυτή τη σχέση από εξέχοντες πολιτικούς των ΗΠΑ. Αλλά η ομάδα αντέδρασε με περίεργη σιωπή στα σχόλια του Τραμπ το 2019, στα οποία αποκάλεσε τους Αμερικανοεβραίους που ψηφίζουν Δημοκρατικούς άπιστους στο Ισραήλ”, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κι άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με την AIPAC, το American Prospect, μάλιστα, είχε αποκαλύψει την μεγάλη οικονομική καμπάνια (συγκεντρώθηκαν σε πρώτη φάση 16 εκατ. $) υποστήριξης μελών του κοινοβουλίου των ΗΠΑ που υποστήριζαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στον ιστότοπο του Time Magazine, εξάλλου, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να διαβάζει (απομαγνητοφώνηση) την ομιλία του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ σε συνέδριο του AIPAC, λίγο πριν την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, προς επίρρωση όλων όσων λενε πως η φιλο-ισραηλινή οργάνωση στηρίζει και τώρα “με πάθος” την επανεκλογή του.

Βεβαίως, ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί για έναν ιδιότυπο”αντισημιτισμό”, υπό την έννοια ότι επιτέθηκε συχνά στους Αμερικανοεβραίους ενώ την ίδια ώρα υποστήριζε τον Μπέντζαμίν Νετανιάχου και το κράτος του Ισραήλ, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο nbcnews.com ο Νόα Μπερλάτσκι.

Αυτή την οργάνωση θα συναντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ αφενός είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ και αφετέρου η AIPC υποστηρίζει πολιτικούς που στέκονται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρότι ο ίδιος δήλωσε πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν και στέκεται υπέρ των δηλώσεων του Τζο Μπάϊντεν για “αυτοσυγκράτηση”. Είναι, μάλιστα, σαφές ότι η AIPAC βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις των Ρεπουμπλικανών αλλά και του κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ, γεγονός που έχουν τονίσε πολλάκις πολλά αμερικανικά ΜΜΕ όπως η Washighton Post.

Νεότερη εξέλιξη: Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε ο προγραμματισμός συνάντησης του Στέφανου Κασσελάκη με τον επικεφαλής της οργάνωσης, έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Δευτερας, ότι αυτή ακυρώνεται…

Σχετικά Άρθρα