Πολεμικό συμβούλιο Ισραήλ: ”Ναι στα αντίποινα – Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν”

 Πολεμικό συμβούλιο Ισραήλ: ”Ναι στα αντίποινα – Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν”

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Συνέχισε: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.

Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν θα μπορούσε να είναι σοβαρή, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να διευρύνουν τη σύγκρουση, τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο Μάικ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Μάλροϊ, η ιρανική επίθεση θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους και να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ισραηλινές πολιτικές και εμπορικές υποδομές.

Σχετικά Άρθρα