Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν πλοίο στα στενά του Ορμούζ (vid)

 Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν πλοίο στα στενά του Ορμούζ (vid)

Υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως γνωστοποίησε το ιρανικό πρακτορείο Ιrna, τελεί το υπό πορτογαλική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ARIES.

Συγκεκριμένα, κομάντος του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο στο πλοίο ενώ εκείνο έπλεε στα στενά του Ορμούζ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Βίντεο του Associated Press που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνει το ελικόπτερο τη στιγμή που αποβιβάζει στο κατάστρωμα του εμπορικού πλοίου τους κομάντος.

Σύμφωνα με το ΑΡ, μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούστηκε να προειδοποιεί τους ναυτικούς: «Μην βγείτε έξω» ενώ στη συνέχεια λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο IRNA, το πλοίο μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Zodiac του καταληφθέντος πλοίου ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία, Εγιάλ Οφέρ.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία MSC, στο πλοίο βρίσκονται 25 μέλη πληρώματος. 

Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Η νέα αυτή κατάληψη πλοίου από το Ιράν προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ που κατήγγειλε πως η Τεχεράνη διεξάγει πειρατεία και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Το νέο συμβάν έρχεται εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, μετά από πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο η Τεχεράνη αποδίδει στο Ισραήλ.

Μετά τον βομβαρδισμό όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο υποστράτηγοι των Φρουρών της Επανάστασης, η Τεχεράνη απείλησε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα