Χρυσοχοΐδης : Θα αποδοθούν οι ευθύνες στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων – Η Αστυνομία χρειάζεται αλλαγή

 Χρυσοχοΐδης : Θα αποδοθούν οι ευθύνες στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων – Η Αστυνομία χρειάζεται αλλαγή

«Ήταν μια τραγική εξέλιξη μιας επιχειρησιακής ενέργειας με παρα πολλά προβλήματα και κενά. Όλα θα εξεταστούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση. Υπάρχει πολλές φορές μία γραφειοκρατική αξιολόγηση των περιστατικών. Το μεγάλο στοίχημα, και για εμένα προσωπικά που έχω περάσει από αυτό το Υπουργείο για πέμπτη φορά, είναι να βάλουμε την αστυνομία σε μία νέα τροχιά», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που οδηγούν στην αύξηση της βίας», ανέφερε επίσης ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη βία πολλοί νέοι αναζητούν στοιχείο της ταυτότητάς τους. Επίσης, κρίσιμη είναι η επαφή των νέων με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και των κοινωνικών παραδειγμάτων, όπως συγκεκριμένα είδη μουσικής που προωθούν τη βία. Το ταυτοτικό ζήτημα είναι το πλέον σοβαρό. Πρέπει να συμβάλει και το σχολείο και η οικογένεια και η πολιτεία για την αντιμετώπισή του, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ποινική μεταχείριση των παιδιών, όπως είπε ο Υπουργός, χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή, γι΄ αυτό και πρέπει να καλούνται οι γονείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αμελούν και παραμελούν τα παιδιά. Χρειάζεται ειδική διαχείριση από τους γονείς, το σχολείο και την τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, κρίσιμα ζητούμενα αποτελεί η αποτροπή η πρόληψη και κατόπιν η πρόληψη από την αστυνομία. Απαιτείται η κοινωνική απομόνωση βίαιων ανθρώπων πέρα από την ποινική μεταχείριση, τόνισε και πρόσθεσε τις σημαντικές ευθύνες των γονέων.

Επεσήμανε τη διάσταση της ρατσιστικής βίας, αλλά και το ζήτημα του χουλιγκανισμού, καθώς όπως είπε, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα με την πλέον ακραία του μορφή. Το πεδίο της παιδικής παραβατικότητας παρουσιάζει αύξηση σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ Τσαλαμάνιος, Κλινικός Ψυχίατρος Παιδιών-Εφήβων, Πρόεδρος της European Society of Child & Adolescent Psychiatry ESCAP και της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. «Τα φαινόμενα αυξάνονται συνέχεια, υπάρχουν πολλά προβλήματα που άπτονται και της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο της παιδικής παραβατικότητας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε ψύχραιμα». Όπως επεσήμανε, «ειδικά μετά την κρίση, οι γονείς δεν έχουν το χρόνο να είναι κοντά στα παιδιά. Ένα από τις αιτίες της νεανικής παραβατικότητας είναι η μειωμένη εποπτεία».

Ο καθένας καλείται να ξαναβρεί τον ρόλο του στο σπίτι και στο σχολείο ανέφερε ο κ. Τσαλαμάνιος, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πολλή βία εντός της ελληνικής οικογένειας που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ενώ απαιτούνται δεξιότητες για τους γονείς. Φαίνεται από τις ποιοτικές έρευνες ότι για πολλούς λόγους ο κόσμος μετά την πανδημία δεν είναι ο ίδιος που ξέραμε πριν, ανέφερε απ΄ την πλευρά της η κα Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επεσήμανε ότι πραγματοποιούνται περαιτέρω έρευνες ενώ όπως είπε ο κοινωνικός ιστός στη χώρα μας, παρά τα πλήγματα της κρίσης, ακόμα λειτουργεί καλά επεσήμανε η κα Αρτινοπούλου, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις και η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί ένα παράδειγμα για την ΕΕ, καθώς αναφέρθηκε στη σύσταση μίας επιστημονικής επιτροπής πάρα τω Πρωθυπουργό, η οποία δεν υπάρχει ως πρακτική κοινωνικής αναγνώρισης και μοντέλο έρευνας σε καμία άλλη χώρα στην ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα