Το άτυπο Φόρουμ της Κεντροαριστεράς στους Δελφούς-Τα βλέμματα στη νέα παρέμβαση Τσίπρα

 Το άτυπο Φόρουμ της Κεντροαριστεράς στους Δελφούς-Τα βλέμματα στη νέα παρέμβαση Τσίπρα

Οι εργασίες του πάντα ενδιαφέροντος  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησαν χθες ωστόσο φέτος δεν θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς επέλεξε να μην ακυρώσει τις σημαντικές επισκέψεις του στην Λιθουανία και την Πολωνίαμ, ενώ απών από το Φόρουμ θα είναι και  ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημειωτέον είχε προσκληθεί για πρώτη φορά στα 9 χρόνια διοργάνωσης του, αλλά εξαιτίας της συμμετοχής του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ακύρωσε την παρουσία του.

Αντιθέτως παρόντες σήμερα και αυριο θα είναι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ,  Στέφανος Κασσελάκης (αύριο Παρασκευή 12/4 – 13.10΄) και Νίκος Ανδρουλάκης (σήμερα Πέμπτη 11/4 – 14.00΄), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (σήμερα Πέμπτη 11/4 – 13.35′) , ο οποίος μέσω του “Ιδρύματος Αλέξης Τσίπρας (ΙΑΤ)”, προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη περισσότερο ενεργή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, ιδίως της κεντροαριστεράς.

  • Με άλλα λόγια αυτό το διήμερο, το Φόρουμ των Δελφών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα άτυπο Φόρουμ για το μέλλον της κεντροαριστεράς, καθώς οι παρεμβάσεις Τσίπρα, Κασσελάκη κα Ανδρουλάκη μπορεί να διαμορφώσουν νέα δεδομένα με φόντο τις ευρωεκλογές και την “επόμενη μέρα”.

Οι σχέσεις πάντως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στο ναδίρ αυτό το διάστημα, με “αλληλοκαρφώματα” μεταξύ των ηγεσιών και Κουμουνδούρου-Χαρ. Τρικούπη. Μάλιστα χθες αργά το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση κατά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, επειδη ” επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως τον κύριο αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη“.

“Τα λεγόμενά του ωστόσο -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- φανέρωσαν πως οι λεονταρισμοί περί “σκληρής αντιπολίτευσης” δεν είναι τίποτε περισσότερο από κούφια λόγια. Κι αυτό γιατί ο κ. Ανδρουλάκης την ίδια στιγμή που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως αναξιόπιστη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπονομευτή του κράτους Δικαίου, φάνηκε ότι εντέλει την εμπιστεύεται ως προς τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών”, τονίζοντας επίσης “Κι ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πάσχιζε να υποδυθεί τον μοναδικό αντίπαλο του Κυρ. Μητσοτάκη, εκτοξεύοντας λάσπη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέληξε στο αμίμητο: ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει πολιτική!”.

Και όπως εκτίμησε η Κουμουνδουρου επιστρέφοντας τις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ “Είναι πλέον ολοφάνερο ποιος κάνει πλάτες στη ΝΔ” και ευχήθηκε δηκτικά προς τον κ. Ανδρουλάκη “Να συνεχίσει τα όνειρα για τη δεύτερη θέση. Τζάμπα είναι, άλλωστε.”.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει ακάθεκτος ζητώντας εκλογές. Χθες μάλιστα μέσω των social media νωρίς το πρωί επανέφερε στο προσκήνιο το άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Γιατί ζητάω πρόωρες εκλογές” λέγοντας χαρακτηριστικά  “Ολόκληρο το άρθρο μου στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου. Δεν τους αδικώ. Πολλές αλήθειες μαζεμένες” και αργά το απόγευμα από το Περιστέρι, παρουσιάζοντας τη  η δεύτερη λίστα με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική για τις προκριματικές εκλογές εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα μεγάλο μήνυμα στις ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ την  αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών. “Ο τοξικός κυβερνητικός εκπρόσωπος τολμά, για πολλοστή φορά, να χαρακτηρίζει το έγκλημα των Τεμπών “μη θέμα” σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας με νόημα τα εξής ερωτήματα προς το Μαξίμου:

  • πρώτον, ενδιαφέρει ή όχι την κυβέρνηση να πληροφορηθεί ποιος έκανε μοντάζ συνομιλιών, δηλαδή αλλοίωση του υλικού μετά από ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων; Το θεωρεί «μη θέμα» και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη στον ραδιοφωνικό Σκάι;
  • δεύτερον, ποια συνομιλία είχε υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου του 2023, όταν έκανε τη δήλωση λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ότι αυτό οφείλεται «αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος». Αυτή που δόθηκε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα (δηλαδή την μονταρισμένη) ή αυτές που μεταδόθηκαν τις επόμενες μέρες και τις οποίες επικαλείται σήμερα;
  • τρίτον, από χθες το πρωί που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, ενώ έχουμε ακούσει πολλά από Μητσοτάκη – Μαρινάκη.

Παράλληλα  ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης “τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία της χώρας”,καθώς “τα κονδύλια μοιράζονται σε κολλητούς και ημέτερους” ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” γιατί  “η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην απένταξη κρίσιμων έργων, που είναι εξαιρετικά επείγον να υλοποιηθούν. Ανάμεσα σε αυτά τα αντιπλημμυρικά και τα έργα ανάταξης του σιδηροδρόμου και της συντήρησης των σηράγγων. Επίσης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και διαφορετικών προτεραιοτήτων, όπως έκανε και στον σιδηρόδρομο, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και Υποδομών που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ήταν μελετημένο, υπογεγραμμένο και εγκεκριμένο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.”.

Και γιατί “Από τα 10,6 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δοθεί, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ έχει πάει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Αντιθέτως ενισχύονται επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη δανειοδότησης. Έχουμε δηλαδή σοβαρές ενδείξεις διαπλοκής και πλήρεις αποδείξεις ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύονται σε λίγους και εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα – εκτός των άλλων- η χρήση του Ταμείου να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας”.

 Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου,, λέγοντας ότι “η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων” και “Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά”.

Και καλεί την κυβέρνηση, “να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” και “να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της.”.

Σχετικά Άρθρα