Τέμπη/Αποκάλυψη:Έγγραφα αποδεικνύουν πως οι Αρχές γνώριζαν για ξυλόλιο από τις 03/05/23

 Τέμπη/Αποκάλυψη:Έγγραφα αποδεικνύουν πως οι Αρχές γνώριζαν για ξυλόλιο από τις 03/05/23

Επίσημα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι βρέθηκε ξυλόλιο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία του δυστυχήματος των Τεμπών, ένα στοιχείο το οποίο οι αρχές και η κυβέρνηση ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν γνώριζαν, δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη σε ρεπορτάζ του dnews.gr. Τα έγγραφα προέρχονται από την πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου του 2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, στο οποίο και εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, μεταξύ των ουσιών που ταυτοποιήθηκαν ήταν και το ξυλόλιο. Αναφέρει ότι τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας, στις 29 Μαρτίου 2023, ένα μήνα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, και παρελήφθησαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 6 Απριλίου 2023.

Στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας ταυτοποιήθηκαν, εκτός άλλων, κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο, ενώ στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29 Μαρτίου 2023 και ήταν μέρος από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε, επίσης ξυλόλιο.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αρχές γνώριζαν

Την ύπαρξη ξυλολίου επιβεβαιώνουν ακόμη τέσσερα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρχές γνώριζαν από τις 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου.

Επιπλέον, τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που τονίζουν και οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών των 57 θυμάτων, ότι υπάρχουν στοιχεία πως το εμπορικό τρένο μετέφερε εύφλεκτα υλικά και ξυλόλιο, αλλά και το ότι αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, το δυστύχημα που κόστισε τόσες ζωές, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Παρότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αρνούνταν την ύπαρξη ξυλολίου στο εμπορικό τρένο, επιμένοντας σταθερά στο «ανθρώπινο λάθος» ως την μοναδική αιτία της σύγκρουσης των δύο τρένων, σε συνέντευξή του στον ANT1 το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» την ύπαρξη ξυλολίου, αλλά ότι «θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας αυτό οριστικά», αλλά και ότι «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά εγώ πολύ καλά γνωρίζω ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη»,

Ταυτόχρονα, η έμμεση αυτή κυβερνητική παραδοχή από τον πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στην συνέντευξή του στο Mega την Πέμπτη.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε και συγκεκριμένη ανάρτηση επ’αυτού στο X:

Σε ανακοίνωσή του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Η επιμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, έκαμψε ακόμη μια πρωθυπουργική “βεβαιότητα”. Η κατηγορηματική και παρατεταμένη διάψευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μεταφορά εύφλεκτων υλικών, όπως το ξυλόλιο, από την μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία των Τεμπών, σήμερα έγινε μια θεαματική παραδοχή ότι “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”».

Καθώς ο πρωθυπουργός «πιάστηκε να λέει ψέματα για πολλοστή φορά, η κατηγορηματική διαβεβαίωσή του μετατράπηκε σε κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία. Άραγε, πόσα ψέματα θα ειπωθούν ακόμη, για πόσα πράγματα, για πόσο καιρό;», προσθέτει η Κουμουνδούρου.

Σχετικά Άρθρα