Όρος επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση- Η νέα απειλή για τον Ανδρουλάκη…

 Όρος επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση- Η νέα απειλή για τον Ανδρουλάκη…

Υπό το φως των τελευταίων δημοσκοπήσεων που εδραιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη θέση και με ανοδική τάση και το ΠΑΣΟΚ να ασθμαίνει σχεδόν στάσιμο, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες την άποψη ότι “κάνουν λάθος οι μετρήσεις”. Και ήρθε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης -στην συνέντευξή του στο Νίκο Σαχίνη και το “ΚΡΗΤΗ TV”- να αμφισβητήσει ευθέως την δημοσκοπική εικόνα του κόμματός του, λέγοντας πως “οι δημοσκοπήσεις συνήθως υποεκτιμούν και εμένα και το ΠΑΣΟΚ”! Αλήθεια;

Η θέση παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των προηγούμενων ετών, όταν του έφταιγαν οι μετρήσεις που επίμονα κατέγραφαν την υπεροπλία της Ν.Δ και μάλιστα με μεγάλο προβάδισμα που παρέμενε αδιατάρρακτο και επιβεβαιώθηκε με την εκλογική συντριβή του Ιουνίου του 2023. Ουδεμία μομφή στις δημοσκοπήσεις δεν υπήρξε, βεβαίως, από την Χαριλάου Τρικούπη, όταν με την εκλογή του νέου του αρχηγού το 2021 και επί αρκετούς μήνες το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν με ποσοστά έως και 17%. Ούτε πρόσφατα, όταν εξαιτίας της διάσπασης και της κρίσης εσωστρέφειας που ακολούθησε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κόμμα του υπερτερούσε έως και τρεις μονάδες.

Πρακτικά, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με μεγάλη πολιτική παράδοση που κινείται στο κέντρο του συστήματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγει κάποιος να δηλώσει στις μετρήσεις ότι σκοπεύει να το ψηφίσει.

Δεν αποκλείεται, φυσικά, οι μετρήσεις να διαψευσθούν και το ΠΑΣΟΚ να καταγράψει αξιοπρεπές ποσοστό στις ευρωεκλογές, ακόμα και να κατακτήσει την δεύτερη θέση. Όμως, οι δημοσκόποι επιμένουν πως αυτή την στιγμή το πολιτικό momentum είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το δε ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το κόμμα που αποτυπώνεται με θολή πολιτική ταυτότητα, ο δε αρχηγός του μοιάζει εγκλωβισμένος σε “δύο σώματα”.

Έτσι εξηγείται η ένταση της επιθετικότητας κατά του Στέφανου Κασσελάκη και οι κατηγορίες για πολιτική life style, όπως και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναγορεύσει ως αντιπάλους του ενόψει των ευρωεκλογών, αφενός τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε εδώ και καιρό ψηλά τον πήχη: το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και με υψηλό ποσοστό που θα το καθιστά οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση και την πολιτική δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει την διακυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο “ΚΡΗΤΗ TV” παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά “πολιτική ήττα”. Ελπίζοντας, βεβαίως, πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τις επόμενες περίπου οκτώ εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές, στην Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να προετοιμάζονται και για τα χειρότερα.

Η νέα απειλή

Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στα κομματικά γραφεία αλλά και κάποιες που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να αγωνίζεται, όχι για την δεύτερη θέση αλλά για την …τρίτη με αντίπαλο την ανεξέλεγκτη μεταβλητή των ευρωεκλογών που ακούει στο όνομα Κυριάκος Βελόπουλος.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη είναι τα “αντισυστημικά” κοινά στα οποία απευθύνονται (για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικό σημείο εκκίνησης) τόσο ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να προτιμήσουν την αποχή και τις… παραλίες την Κυριακή των ευρωεκλογών, και από την άλλη να ενεργοποιηθεί ο πασοκικός μηχανισμός στα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εάν δεν συμβούν αυτά, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βυθιστεί σε μία μεγάλη κρίση εσωστρέφειας, ακόμα και αμφισβήτησης της ηγεσίας του- είναι γνωστό ότι αρκετά στελέχη και βουλευτές έχουν διαμηνύσει ήδη τις διαφωνίες τους με την αντιπολιτευτική τακτική. Φάνηκε, άλλωστε, στα θέματα του γάμου των ομοφύλων και των μη κρατικών ΑΕΙ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να υπερκεράσει την δημοσκοπική στασιμότητα προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για έναν πολιτικό αστερισμό που θα σταθεί απέναντι στη Ν.Δ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Με τα τραύματα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-ΠΑΣΟΚ και τις εντεινόμενες επιθέσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, όμως, περιορίζεται ο χώρος και η διάθεση για ουσιαστική συζήτηση περί συμπράξεων. Εάν και εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, δε, μπορεί να μην περιλαμβάνει, τελικά, το “όλον ΠΑΣΟΚ” και ίσως ούτε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η δεύτερη θέση, ή έστω η τρίτη αλλά με βραχεία κεφαλή από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι όρος επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ…

Σχετικά Άρθρα