Ευρωβουλή: Ιστορικό ψήφισμα υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

 Ευρωβουλή: Ιστορικό ψήφισμα υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης της πρόσβασης στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η πρόταση εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ και 163 κατά, με την υποστήριξη κυρίως από αριστερά και κεντρώα μέλη. 

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί επιτέθηκε στα δεξιά μέλη αποκαλώντας τους «αντιδραστικούς» επειδή καταψήφισαν το μέτρο.

«Το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι θέμα άποψης», είπε. «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

«Όχι, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Είναι μια θεμελιώδης ελευθερία. Όχι, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν σκοτώνει. Αντίθετα, σώζει ζωές. Και ενώ εσείς του επιτίθεστε σιωπηλά εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (οι γυναίκες) μπορούν να βασίζονται σε εμάς. Θα είμαστε μαζί σας σε όλη τη διαδρομή».

Συνοπτικά, το ψήφισμα στηρίζει τα εξής:

  • Το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα
  • Όλα τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση
  • Να διακοπεί η χρηματοδότηση της ΕΕ σε οργανώσεις που αντιτίθενται στο δικαίωμα επιλογής
  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση για τις σχέσεις διαθέσιμες σε όλους

Ωστόσο, η ψήφος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και ένα πλήρες δικαίωμα πρόσβασης στην άμβλωση θα απαιτούσε την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να συμπεριληφθεί στον χάρτη της ΕΕ.

Η άμβλωση παραμένει αυστηρά περιορισμένη σε μερικά κράτη μέλη, τα οποία πιθανότατα θα ασκούσαν βέτο στις προσπάθειες να ανακηρυχθεί ως δικαίωμα.

Οι Πολωνοί βουλευτές άνοιξαν την Πέμπτη μια συζήτηση για την απελευθέρωση των νόμων για τις αμβλώσεις της χώρας τους, οι οποίοι είχαν αυστηροποιηθεί δραστικά υπό την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, αλλά οι διασπάσεις στον κυβερνών συνασπισμό καταστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Σχετικά Άρθρα