Αμόλυβδη στα 2,36 ευρώ το λίτρο στη Μήλο- Πάνω από 2 στην Αττική

 Αμόλυβδη στα 2,36 ευρώ το λίτρο στη Μήλο- Πάνω από 2 στην Αττική

Στην Αττική τα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη με τιμές ακόμη και άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο. Στα νησιά η αμόλυβδη έχει εκτιναχθεί ακόμη και τα 2,36 ευρώ ανά λίτρο. Όταν η μέση πανελλαδική τιμής της βενζίνης βρίσκεται στα 1,961 ευρώ ανά λίτρο. Η μεγάλη «ψαλίδα» αποδίδεται στις γνωστές παθογένειες της ελληνικής αγοράς: Υψηλό κόστος μεταφορικών, μικρός αριθμός εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων στα νησιά κλπ.

Στην ελληνική αγορά των καυσίμων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών η απλή αμόλυβδη βενζίνη έχει αυξηθεί από τις αρχές της χρονιάς κατά 0,14 ευρώ ανά λίτρο.

Ήταν στα 1,821 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος των αυξήσεων περίπου 0,11 ευρώ ανά λίτρο, έχει σημειωθεί από την 1η Φεβρουαρίου.

Η αμόλυβδη στην εγχώρια αγορά των καυσίμων, φαίνεται ότι ακολουθεί την ανοδική τάση της πορείας του Brent, όπως επίσης φαίνεται και από το γράφημα του ΟΤ.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, το ράλι στην εγχώρια αγορά αποδίδεται αφενός στην κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Επίσης, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν όσο πλησιάζουμε στη θερινή περίοδο και η ζήτηση για καύσιμα ανεβαίνει λόγω των περισσότερων οδικών μετακινήσεων που γίνονται αυτή τη σεζόν.

Η αγορά του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε είδηση που κλονίζει τόσο το πεδίο της προσφοράς όσο και αυτό της ζήτησης.

  • Οι τιμές του Brent την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι με πολλούς αναλυτές να επαναφέρουν την πρόβλεψη για άνοδό τους στα 95 δολ., ακόμα και στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες.

Χθες, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων αργού και η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν υψηλότερος από τον προβλεπόμενο αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Brent να υποχωρήσει μετά από ημέρες κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικά Άρθρα