ΠΑΟΚ, Flyover, Ζαγοράκης, Βελόπουλος/ Οι εκλογικοί πονοκέφαλοι Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη

 ΠΑΟΚ, Flyover, Ζαγοράκης, Βελόπουλος/ Οι εκλογικοί πονοκέφαλοι Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη

Οι δημοσκόποι συγκλίνουν σε δύο βασικές διαπιστώσεις, μετά και τις τελευταίες μετρήσεις, για τα ποσοστά της Ν.Δ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Πρώτη, ότι το κυβερνών κόμμα χάνει σταθερά πάνω από μία μονάδα κάθε μήνα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, και, δεύτερη, ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στις εκλογικές περιφέρειες από την Θεσσαλία και βορειότερα, ειδικά δε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με χθεσινή μέτρηση της Interview, από τον Δεκέμβριο του 2023 το κυβερνών κόμμα σημειώνει κάθε μήνα απώλεια μιας μονάδας (Δεκ. 2023 31,2% – Απρ. 2024 27,1%). Ωστόσο η ΝΔ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, αν και με απώλειες. Την ίδια στιγμή, αποτυπώνεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση. Απώλεια δύο μονάδων σε ένα μήνα έδειξε και η μέτρηση της Alco, ενώ πριν περίπου δέκα μέρες η Metron Analysis έδειξε πως η Ν.Δ έχασε σε λιγότερο από δύο μήνες 4,5 μονάδες!

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στον προεκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνονται πιθανώς επτά (!) επισκέψεις και περιοδείες του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και το ότι επελέγη σχολείο στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης για να ανακοινώσει, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακκάκη, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των ανηλίκων.

Χαρακτηριστικό, δε, της αγωνίας του Μαξίμου για τις εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη ήταν και η “ευχή” του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνομιλία του με πολίτες, να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα –“το αξίζει”, είπε. Με ανοιχτό το μέτωπο με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και με την ευθεία σύγκρουση του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για τα θέματα του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσεγγίσει τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ ενέχει αναμφίβολα σοβαρό πολιτικό ρίσκο. Ήταν, ωστόσο, περίπου αναγκασμένος να το κάνει καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως μεταφέρουν οι δημοσκόποι που συνεργάζονται με το Μαξίμου, κυριολεκτικά “σαρώνει” και σε κάποιες περιφέρειες εμφανίζεται δεύτερο (!) ή τρίτο κόμμα, η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού πιάνει αρκετά υψηλά ποσοστό βοηθούμενη, ως φαίνεται, και από μονές του Αγίου Όρους ή και μητροπολίτες που σήκωσαν το λάβαρο κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ και η μέχρι πρότινος δημοσκοπικά ανύπαρκτη “Φωνή Λογικής” της προερχόμενης από τη Ν.Δ (με μία σύντομη στάση στο κόμμα του Κ. Μπογδάνου) Αφροδίτης Λατινοπούλου καταγράφεται πιά με ποσοστά μεταξύ 1 και 1,5%.

Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός και αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει μόνος του το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ισχυρός βορειοελλαδίτης υπουργός με αξιόλογη επιρροή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραμένει ηχηρά σιωπηλός και πάντως δεν δείχνει πρόθυμος για μία εστιασμένη προσωπική καμπάνια μέσα στην πανελλαδική της Ν.Δ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός λόγος που έπεσε στο τραπέζι το όνομα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, κάτι που δεν έχει ακόμα οριστικά αποκλειστεί παρά τις σοβαρές ενστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών και την μάλλον βαρύθυμη αντίδραση πηγών της Κομισιόν και του ΕΛΚ που, κατά τις πληροφορίες, ενημερώθηκαν σχετικά.

Η “πληγή” Ζαγοράκης και ο ΠΑΟΚ

«Ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης αυτοδικαίως έπαψε να είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να κάνω κανέναν περαιτέρω σχολιασμό, πρόκειται για προσωπική του επιλογή».

«Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά στο παρελθόν εν ενεργεία ευρωβουλευτής να ανακοινώνεται από άλλο κόμμα, ο κ. Ζαγοράκης ήταν 10 χρόνια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δεν έστειλε ούτε μία επιστολή για να ενημερώσει για την απόφασή του» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης φανερώνοντας την ενόχλησή του Μεγάρου Μαξίμου.

Μετά την παρουσίαση της καμπάνιας κατά του σχολικού εκφοβισμού, ο πρωθυπουργός περπάτησε στην περιοχή της Πολίχνης στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με κόσμο και συνομίλησε με πολίτες.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά και στον ΠΑΟΚ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης αξίζει να πάρει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης -που εκτός από ικανός μέσος και αρχηγός της εθνικής ομάδα που κατέκτησε το EURO αποδείχτηκε και …άλτης, μεταπηδώντας από τη Ν.Δ στο ΠΑΣΟΚ- εξακολουθεί να διατηρεί επιρροή στον κόσμο του ΠΑΟΚ και θεωρείται πως το γεγονός ότι προτίμησε να κατέλθει με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δυσχεράνει έτι περαιτέρω τις εκλογικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος. O μοναδικός ίσως “παίκτης” με επιρροή που μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια του Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αν και αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το μη στενά κομματικό προφίλ που καλλιεργεί εδώ και χρόνια, κάτι που του επιτρέπει να συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και το Fly over …κερασάκι στην (προεκλογική) τούρτα

Εν μέσω όλων των παραπάνω δυσκολιών για το κυβερνών κόμμα προέκυψε και η απόφαση του ΣτΕ για τον σούπερ- “ιπτάμενο” αυτοκινητόδρομο Fly over που παρακάμπτει τη Θεσσαλονίκη. Το έργο ταλαιπωρεί έντονα τους Θεσσαλονικείς εδώ και πολύ καιρό και τοπικοί φορείς και οργανώσεις κατοίκων είχαν προσφύγει σχετικά για να ακυρώσουν το έργο.

Την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε με προσωρινή του διαταγή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ, στις 17 Απριλίου, των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου που έχουν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών και δύο ακόμη σωματεία.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου, Αλέξανδρο Αδαμίδη, με την προσωρινή διαταγή πρέπει να παύσουν από σήμερα κιόλας όλες οι εργασίες που εκτελούνταν στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου. Να σημειωθεί ότι το έργο δεν φαίνεται να στηρίζει ούτε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδης, ούτε άλλοι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος: «Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί στις δικαστικές αρχές ο πλήρης φάκελος του έργου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που είχα επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι μόνες εκπλήξεις που μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτού του έργου, μπορούν να προκύψουν μόνον από δικαστική εμπλοκή. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην παρούσα φάση οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους και το εργοτάξιο έχει λάβει μη αναστρέψιμη μορφή. Εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου, επιδεινώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επειγόμαστε να επιλυθεί το πρόβλημα.»

Σχετικά Άρθρα