Μαξίμου/Ευρωεκλογές: Στρατηγική για προσέλκυση αναποφάσιστων και διάσπαση δυσαρέσκειας σε όλα τα κόμματα

 Μαξίμου/Ευρωεκλογές: Στρατηγική  για προσέλκυση αναποφάσιστων και διάσπαση δυσαρέσκειας σε όλα τα κόμματα

Στο κλίμα ακραίας πόλωσης που κινούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των Ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να θέσουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, με αναφορές στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας που καλλιεργεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί την αντιπολίτευση και αποσυσπειρώνει το εκλογικό σώμα, που ήδη αισθάνεται «κόπωση» καθώς καλείται να προσέλθει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι «υψηλοί τόνοι» στην πολιτική αντιπαράθεση εξυπηρετούν τα μικρά κόμματα που δεν έχουν καμία προοπτική κυβερνησιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ αναμένεται να επαναφέρει το σύνθημα ότι «αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών». 

Η στρατηγική στόχευση της ΝΔ είναι να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όπου σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της Alco σε ποσοστό 41% είχαν ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Από την Πειραιώς εκτιμούν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι βρίσκονται στον «προθάλαμο» της ΝΔ και μπορεί να επιστρέψουν στην γαλάζια παράταξη εφόσον γίνουν οι σωστές κινήσεις.

Το γεγονός ότι δεν επιλέγουν να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε κάποιο άλλο κόμμα εκτιμάται ως ενθαρρυντικό στοιχείο από το στελέχη της Πειραιώς. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η ψήφος διαμαρτυρίας που συνήθως εκφράζεται σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου δεν διακυβεύεται η κυβέρνηση της χώρας.

Υπο αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων βλέπει τις Ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, από την Πειραιώς αναμένεται να κινηθούν σε δύο άξονες.

Από την μια μεριά αναμένεται να τονίσουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το μήνυμα τους και δεν χρειάζεται να το εκφράσουν με την ψήφο τους και από την άλλη μεριά να επιχειρήσουν να διασπείρουν την ψήφο δυσαρέσκειας προς τα μικρότερα κόμματα.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ψήφος δυσαρέσκειας να μην κατευθυνθεί μόνο προς το κόμμα της Ελληνικής Λύσης αλλά να πάει και προς τα Αριστερά δηλαδή προς την Πλεύση Ελευθερίας. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμηση εμπιστοσύνης αναμένεται να αποτελέσει ένα καθοριστικό παράγοντα για την συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων που «φλερτάρουν» με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαίου.  

Σχετικά Άρθρα