Κεντροαριστερά: Ο Ανδρουλάκης “στηλώνει πόδια” και παίζει “ρέστα” για τη 2η θέση-Στο κενό φωνές συνεργασίας

 Κεντροαριστερά: Ο Ανδρουλάκης “στηλώνει πόδια” και παίζει “ρέστα” για τη 2η θέση-Στο κενό φωνές συνεργασίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών με την απόφαση του ΣτΕ και την άκαρπη όπως εξελίχθηκε επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο για να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησης προκαλούν έντονες αναταράξεις στην κεντροαριστερά και αντικρουόμενες απόψεις και δηλώσεις, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τα ούτως ή άλλως θολά σενάρια μελλοντικών συνεργασιών για να “πέσει” η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά με φόντο τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στις οποίες σημειωτέον εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συμμετέχουν και τα…”παράγωγα” τους: Νέα Αριστερά (Αλ.Χαρίτσης),  Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου), ΜέΡΑ25 (Γ. Βαρουφάκης), Κόσμος (Π. Κόκκαλης) και Δημοκράτες (Α. Λοβέρδος) τα οποία αθροιστικά αναμένεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 10%, ενώ τη ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δίνουν σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση και την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη θέσει τον πήχη πάνω από το 18% των εθνικών εκλογών του 2023 και ζητά εκ νέου με άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή” εκλογές γιατί “Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, βουτηγμένη στην οικογενειοκρατία, την αλληλεγγύη των πολιτικών τζακιών, τη συγκάλυψη, τη διαφθορά, την ανασφάλεια, την οικονομική αβεβαιότητα και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων” καθώς “Οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μας δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φλερτάρει με το Grexit από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.”

Και όπως διαμηνύει “Δεν θα το επιτρέψουμε. Η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα είναι μια ιερή υπόθεση και δεν μπορούμε να την αφήσουμε έρμαιο σε αυτούς που παίζουν μαζί της, για να κρατηθούν στην εξουσία.”.

Στο πλαίσιο αυτό και με τον πόλεμο μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη να μαίνεται αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μέσω του  Euractiv καθώς τόνισε “Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ειδικά στο περιβάλλον που θα πραγματοποιηθούν, και θα δώσουν ένα «σαφές σήμα σε όλους μας για το τι μέλλει γενέσθαι”, σημειώνοντας ότι “αυτές οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι  “θα πρέπει να δοθεί ένα σήμα μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά” καλώντας τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τους ηγεμονισμούς, έτσι “ώστε να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη” και “για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χρειάζεται να υπάρξει μια στέρεη προγραμματική βάση από τη μεριά της αντιπολίτευσης και ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο σχέδιο Μητσοτάκη”.

Όσα είπε ο επικεφαλής των 11 βουλευτών που έθεσαν εαυτόν εκτός της ΚΟ του  ΣΥΡΙΖΑ, από το αυτί της Κουμουνδούρου μπήκαν και από το αυτί της Χαρ.Τρικούπη βγήκαν. Ωστόσο την έκπληξη έκανε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος έσπευσε να παρέμβει στο X (πρωην twitter) σχολιάζοντας “Δηλαδή οι της Νέας Αριστεράς θέλουν συγκυβέρνηση υπό τον Κασσελάκη για τον οποίο είχαν τόσες ενστάσεις που διέσπασαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; (Ειλικρινή απορία εκφράζω)”.  

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρυβουν τη δυσπιστία τους για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαχειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς ήταν βέβαιο ότι θα αποβεί άκαρπη η επίσκεψή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ,  και έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδη ότι ήταν δύσκολο να μάθει τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν, γιατί πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, να αναπεμφθεί και εν συνεχεία να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Αρχής για να αποφανθεί επί του ζητήματος.    

Στην Κουμουνδουρου θεωρούν ότι οι χειρισμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν τουλάχιστον άγχος και εκνευρισμό λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων σε σημείο να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη, ανάλογες ύφους και περιεχόμενου με εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου. “Ποιος μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα, σταθερότητα, αταλάντευτα, χωρίς εξαρτήσεις, ακηδεμόνευτα, με δύναμη, εντιμότητα, και αξιοπιστία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία;” διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας δηκτικά “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν κάνει επιλογή ποιον θέλουν για αντίπαλο. Άλλωστε του είναι πολύ πιο χρήσιμος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως υπουργός του”.

 “Όσο οι δημοσκοπήσεις σβήνουν το … όνειρο του κυρίου Ανδρουλάκη για να ξεπεράσει στις Ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να αντισταθεί στους δελφίνους του κόμματός του, τόσο χάνει και την ψυχραιμία του” σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι επιλέγει να επιτίθεται στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, “προσπαθώντας μάταια να τον απαξιώσει”, ωστόσο όπως τονίζουν”Το ποιος επιλέγει να γίνει «ουρά» στη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας και αναμασώντας τα fake news είναι πλέον γνωστό σε όλους”.

Την ίδια ώρα ο Χάρης Καστανίδης, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, δηλώνει με άρθρό του στο dnews.gr  “Η Κετροαριστερά βρίσκεται στο δικό της χρονικό διάσελο” και απευθυνόμενος στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων τις καλεί “να σκεφτούν την αγωνιώδη προσδοκία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών για περισσότερη αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και Δημοκρατία”.

“Τις καλώ να σκεφτούν ότι μόνο μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη μπορεί να απαντήσει, με συμμαχίες στα όρια της Ευρώπης, στον οικονομικό “εξτρεμισμό” της παγκοσμιοποίησης. Μόνο μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη μπορεί να επιχειρήσει εκ νέου τη “διόρθωση” των αγορών προς τις ανάγκες της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, να μετατρέψει το πρωτείο της οικονομίας σε πρωτείο της πολιτικής, μέσω του δημοκρατικού επανελέγχου των εθνικών αποφάσεων” αναφέρει χαρακτηριστικά και  επισημαίνει “Να μη διστάσει κανείς μπροστά στην απόφαση και την ευθύνη. Όσοι θελήσουν να παραμείνουν μικροτιτλούχοι και αρχηγοί μηχανισμών, ας αρκεστούν στο σχόλιο του Οβιδίου: “Γέλασα βλέποντας ότι οι πονηριές μπορούσαν να αποτύχουν”.

  • Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πρώτη από τις τρεις εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων της Αττικής στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Οι πολίτες ξυπνάνε και στις ευρωεκλογές δεν θα απαντήσουν μόνο με ψήφο τιμωρίας στη ΝΔ αλλά θα απαντήσουν με ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο κ. Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία για τις προκριματικές εκλογές αποτελεί μία “γιορτή της άμεσης δημοκρατίας”. 

“Δεν ξέρετε πόσο υπερήφανος είμαι που εμείς έχουμε επιλέξει αυτή τη διαδικασία όσο άλλοι αναμοχλεύουν παρουσιαστές από τηλεοπτικά πάνελ που έχουν διαφημίσει και ίσως έχουν εξαγοράσει τον ρόλο τους ή άλλους υποψηφίους με παλιά υλικά. Εμείς σε μία καινούργια διαδικασία δίνουμε τη δύναμη σε εσάς διότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ” συνέχισε και υπογράμμισε αυτή αποτελεί την “καλύτερη απάντηση σε αυτό που προσπαθεί να παρουσιάσει η νέα μηχανή Μητσοτάκη Γκρίνμπεργκ“.

 Ότι δηλαδή “… Ο Στέφανος είναι Ντόναλντ Τραμπ, λεφτόδεντρα, χρεοκόπησε τη χώρα λες και ξεχνάμε ποιος έριξε τη χώρα στα βράχια. Όλο ψέματα. Μέχρι και για τη σύντομη επίσκεψή μου στη Γαύδο μας είπαν για λαϊκισμό. Όταν το βίντεο του πρωθυπουργού ήταν εκεί. Και μαντέψετε ποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες δεν έδειξαν το βίντεο” και διαμήνυσε στο Μαξίμου  “Αλλά όχι, εν αντιθέσει με τους βουλευτές σας που σφίγγουν τα χέρια στον Καραμανλή και τον καταχειροκροτούν, ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πρόβατα στο μαντρί, ξυπνάνε και θα σας απαντήσουν στις ευρωεκλογές.”.

Σχετικά Άρθρα