Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Ως πότε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα παραμένει διοικητικά “ακέφαλη”;

 Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Ως πότε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα παραμένει διοικητικά “ακέφαλη”;

Την παράνομη καθυστέρηση στην πλήρωση της θέσης του Διοικητή της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» (ΕΑΔ) πέραν των προθεσμιών, που ορίζει ο ιδρυτικός νόμος (Ν. 4622/2019), αναδεικνύουν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Βοιωτίας Γιώτας Πούλου, προς την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο Ν. 4622/2019 ορίζει προθεσμία δυο μηνών για την πλήρωση κενών θέσεων της ΕΑΔ, η θέση του Διοικητή της, μετά και τις «αδιευκρίνιστες» παραιτήσεις του κ. Μπίνη και του κ. Τσουπλάκη, παραμένει κενή, όπως συμβαίνει και με τις δυο θέσεις μελών του Δ.Σ».

«Ο ελεγκτικός ρόλος της ΕΑΔ απαξιώνεται συστηματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε υποβαθμίζεται διαρκώς και ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως συνέβη και με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)!» επισημαίνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την αρμόδια Υπουργό, κ. Νίκη Κεραμέως, να επιληφθεί του θέματος και να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την πλήρωση της θέσης του Διοικητή και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ως πότε η “Εθνική Αρχή Διαφάνειας” (ΕΑΔ) θα παραμένει διοικητικά “ακέφαλη”;»

Με τον νόμο 4622/2019 για το «Επιτελικό Κράτος», η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη σύστησε, μεταξύ άλλων, μία νέα Ανεξάρτητη Αρχή με ευρείες ελεγκτικές αρμοδιότητες, την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας» (ΕΑΔ), συγχωνεύοντας έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα σε έναν ενιαίο φορέα. Ωστόσο, με ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος φορέας αντιμετωπίζει από την αρχή της σύστασής του πολλά και κρίσιμα προβλήματα στην πλήρωση των ανώτατων θέσεων στην διοικητική ιεραρχία του, τα οποία υπονομεύουν την ικανότητά του να εκπληρώσει επαρκώς την θεσμική αποστολή του.

Συγκεκριμένα, εδώ και τέσσερις μήνες η ΕΑΔ παραμένει διοικητικά «ακέφαλη», μετά τις παραιτήσεις, στις 29 Νοεμβρίου 2023, του τελευταίου διορισμένου Διοικητή της, κ. Μενέλαου Τσουπλάκη, και δυο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των κ.κ. Βασίλη Κουγέα και Ανδρέα Παπαστάμου, οι θέσεις των οποίων δεν έχουν ακόμη αναπληρωθεί. Η συνεχιζόμενη αυτή εκκρεμότητα εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής αναφορικά με την άσκηση του ελεγκτικού της έργου, όσο και για την αμφίβολη νομιμότητα της καθυστέρησης πλήρωσης των κενών θέσεων, η οποία παρατείνεται πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 4622/2019 (άρθρο 90, παράγραφος 12) για την ΕΑΔ, ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση κένωσης της θέσης του Διοικητή, διορίζεται νέος Διοικητής, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος εντός δύο (2) μηνών από την κένωση της θέσης». Ωστόσο, ενώ έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την κένωση της θέσης, καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί για την προκήρυξή της με το κενό να καλύπτεται προσωρινά από την εκτελούσα χρέη Διοικητή, Αναπληρώτρια Διοικήτρια, κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, η Ανεξάρτητη Αρχή με τα πλέον κρίσιμα ελεγκτικά καθήκοντα στην ουσία υπολειτουργεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά παραίτηση Διοικητή από την σύσταση της ΕΑΔ. Θυμίζουμε ότι η παραίτηση του κ. Τσουπλάκη ήρθε σε συνέχεια της παραίτησης του πρώτου Διοικητή της, κ. Άγγελου Μπίνη, τον Ιούλιο του 2022.

Τέλος, σημαντικά είναι τα ερωτήματα και για τα κριτήρια επιλογής των Διοικητών της ΕΑΔ. Συγκεκριμένα, για τον κ. Τσουπλάκη υπήρχαν καταγγελίες ότι η επιλογή του δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια, με δημοσιεύματα1 που αναφέρουν ότι ήταν πέμπτος στην σειρά επιλογής για την πλήρωση της θέσης του Διοικητή, χωρίς, μάλιστα, να έχει πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας. Για δε τον κ. Μπίνη, η προκήρυξη για την θέση του Διοικητή ήταν «φωτογραφική», προσαρμοσμένη στα προσόντα του.

Ως εκ τούτων:

Επειδή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ως Ανεξάρτητη Αρχή, με βάση τον ιδρυτικό της νόμο έχει ένα σημαντικό ελεγκτικό έργο να επιτελέσει.

Επειδή η θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έχει μείνει κενή για διάστημα που υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου.

Επειδή παρατηρούνται αντίστοιχες πρακτικές και σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, με την μη πλήρωση θέσεων μετά την παραίτηση των μελών της Διοίκησής τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πληρωθεί άμεσα η θέση του Διοικητή της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»;
  2. Στη βάση ποιου χρονοδιαγράμματος θα προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης και με ποια κριτήρια, προκειμένου η ΕΑΔ να λειτουργήσει απρόσκοπτα;
  3. Πότε θα πληρωθούν και οι κενές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΔ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Παναγιού

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Νίκος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα