Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις νέες δημοσκοπήσεις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές

 Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις νέες δημοσκοπήσεις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές

Ανεβαίνουν σταδιακά οι προεκλογικοί τόνοι καθώς μπορεί να μένουν 60 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν το έναυσμα για μεγαλύτερη και πιο έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς καθένα από τα πρώτα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) έχουν σοβαρούς λόγους να ανεβάσουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Μάλιστα η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO άναψε ακόμη περισσότερες φωτιές καθώς έδειξε ότι οι πολίτες προσανατολίζονται σε ψήφο διαμαρτυρίας την οποία όμως δεν εισπράττουν ο δεύτερο και ο τρίτος…

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι η δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί καθώς τα θέματα της επικαιρότητας δεν βοηθούν για την αλλαγή της ατζέντας. Στην υπόθεση των Τεμπών που παραμένει μια ανοιχτή πληγή, όπως και η ακρίβεια, προστίθεται και η υπόθεση της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, ένα θέμα που σηκώνει η αντιπολίτευση, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτό τον υποκλοπών, που φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να «σηκώνει», ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρά το ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά της πέφτουν, ενώ χάνει σε επιμέρους δείκτες. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην αναμέτρηση του Ιουνίου, και ορίζει ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα, προχωρώντας παράλληλα σε στοχευμένες περιοδείες ανά την επικράτεια με έμφαση στις περιοχές που έχει μεγάλες πιθανότητες η μετακίνηση ψηφοφόρων προς κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα. Ως εκ τούτου, πρώτη στη λίστα των προεκλογικών προορισμών αναμένεται να είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί και πριν από περίπου έναν μήνα, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ. Υπό τον φόβο της ψήφου διαμαρτυρίας ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να κινηθούν πόρτα- πόρτα ανά την επικράτεια συνδυάζοντας την επαφή με πολίτες και την προβολή «θετικής» ατζέντας ανά περιοχή και μεταφέροντας το μήνυμα: «Δεν επιτρέπεται η αποχή, η αδράνεια και η αδιαφορία».

Μαζί με τα παραπάνω και με το βλέμμα στις απώλειες ψήφων προς το δεξιότερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα με την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά που θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απομακρύνει το κόμμα από τις παραδοσιακές του αξίες και την ιστορική του βάση της «πατριωτικής» Δεξιάς.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, έτεινε χείρα φιλίας, στον κ. Σαμαρά, η οποία προς το παρόν δεν έχει βρει ανταπόκριση. «Θα το ξαναπώ και σε όσους εντός της Νέας Δημοκρατίας μάς ασκούν καλόπιστη κριτική: καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. Και κανένα μικρό παράπονο, όσο δικαιολογημένο και αν είναι, δεν αξίζει το ίδιο με τη μεγάλη συλλογική πρόοδο. Ας τα ζυγίσουμε, λοιπόν, όλα με το πραγματικό τους βάρος», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν πυρά στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ τους.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν εκ νέου ως δεύτερο κόμμα και βάλλει κατά της Χαριλάου Τρικούπη σε αρκετές περιπτώσεις, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ως ουρά της ΝΔ. Ανάλογο ήταν και το… υπονοούμενο που άφηνε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την απόφαση του ΣτΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιχειρεί με ένα αφήγημα «αξιοπιστίας» του ίδιου και «έλλειμμα σοβαρότητας» από πλευράς Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιαστεί ως το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπολιτευθεί με στιβαρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα, στον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μπαράζ εξορμήσεων του Κασσελάκη σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με έντονο αντιπολιτευτικό πρέσινγκ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στον προεκλογικό αγώνα, αναμένεται να επιμείνει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

  • Στην Κουμουνδούρου βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας επιστρέψει ικανοποιημένος από την τετραήμερη περιοδεία στην Κρήτη, το επόμενο τριήμερο θα παρουσιάσει τους 200 πολίτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι ευρω-υποψήφιοι του κόμματος και θα λάβουν μέρος στις προκριματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, από τις οποίες θα προκύψουν οι 38 υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές.

Οι υπόλοιποι πέντε θα οριστούν απευθείας από τον κ. Κασσελάκη, με τους δύο να έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή τους νυν ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά.

  • Το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει στην υπόθεση των υποκλοπών που ξαναζωντάνεψε μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ για τα αίτια της παρακολούθησής του. Όπως κατέστησε σαφές ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να προβάλουν ένα θεσμικό θεσμικό προφίλ διεκδικώντας τη θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Ανδρουλάκη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ: «Είμαι σίγουρος, ότι ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε μια ιστορία που έχει πλήξει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία».

Φιλοδοξώντας να πάρει τη θέση της σε ένα πολιτικό χώρο που δεν έχει μεγάλα κενά, η Νέα Αριστερά, εξαπολύει πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενώ φαίνονται ικανοποιημένοι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο φορέας σταθεροποιείται πάνω από το 3%.

Στην Ελληνική Λύση μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκάλεσει η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος ενώ και στο ΚΚΕΡ προσβλέπουν άνοδο.

  • Στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα ψήφιζε στις Ευρωεκλογές, κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε τον Ιούνιο του 2023.

Η πρόθεση ψήφου, διαμορφώνεται ως εξής:

25,6 ΝΔ, 12,3 ΣΥΡΙΖΑ, 11,4 ΠΑΣΟΚ, 8% ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση 8,2%….

Τα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζουν φθορά πορεία με τις κύριες μετακινήσεις να εντοπίζονται προς την Ελληνική Λύση.

Ενας στους δύο πολίτες εξάλλου θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας. Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει μια ανοδική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να παγιώνεται στη δεύτερη θέση.

Τα γενικά χαρακτηριστιικά που καταγράφονται στην ALCO καταγράφονται και στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις με μικρές διαφοροποιήσεις. Δηλ. μικρή φθορά της κυβέρνησης, σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ….

Σχετικά Άρθρα