Ποιός θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος;- Τα ονόματα και τα σενάρια- Ο ρόλος της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν

 Ποιός θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος;- Τα ονόματα και τα σενάρια- Ο ρόλος της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εάν τελικώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν θα φτάσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν. Η ίδια έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία, το ΕΛΚ την στηρίζει επίσημα και όλα θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν στο ΕΚ μετά τις ευρωεκλογές, αν και η συντηρητική πολιτική οικογένεια είναι βέβαιο πως θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της.

Ωστόσο, η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν έχει και αρκετούς εχθρούς στις Βρυξέλλες και έχουν διατυπωθεί σε βάρος της κατηγορίες ακόμα και για το θέμα της προμήθειας των εμβολίων της πανδημίας. Εφόσον, για κάποιους λόγους, δεν καταστεί εφικτό να φτάσει στην τελική επιλογή, τότε στο τραπέζι του ΕΛΚ υπάρχει πάντοτε το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού. Προσώρας τίποτε σχετικό δεν συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα στηρίζει ανεπιφύλακτα και σθεναρά την φον ντερ Λάϊεν. Όμως, ποτέ μην λες ποτέ…

Οι οριστικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα πρέπει να έχουν ληφθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφού η διαδικασία για τη συγκρότηση της νέας επιτροπής, αρχικά με την τυπική επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της επικεφαλής, θα εκκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει στα τέλη του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως γράφει ο Αντώνης Κωβαίος στο tovima.gr, πολλά θα εξαρτηθούν σε πρώτη φάση από την επιβεβαίωση ή μη της επανεκλογής της σημερινής προέδρου της Επιτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να συζητείται το όνομα του έλληνα πρωθυπουργού ως μία λύση, η οποία θα μπορούσε να άρει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, εφόσον παρουσιαστούν εμπλοκές. Είναι όμως κάτι που μένει να φανεί και σύμφωνα με τα όσα διακινούνται στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή με έναν τέτοιο γνώμονα. Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην επόμενη Επιτροπή έρχονται, απομακρύνονται και επανέρχονται διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων τους τελευταίους μήνες.

Διαρκείς συζητήσεις για τον Έλληνα επίτροπο

Αρχικά είχε θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι για τη θέση προοριζόταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παρά ταύτα, όπως γράφει το tovima.gr, σήμερα δεν θεωρείται από τα επικρατέστερα σενάρια. Μέχρι πρότινος ακουγόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου. Επειτα όμως από την πρόσφατη απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό το σενάριο έχει μάλλον εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε επίσης συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιλεγεί για τη θέση η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Κατά ορισμένες πηγές ήταν ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης, κατά άλλες επρόκειτο για μια τεχνητή διαρροή δίχως πραγματική βάση. Και πλέον, έχει μάλλον εξασθενήσει από κάθε άποψη, λόγω της υπό διερεύνηση υπόθεσης της διαρροής των προσωπικών στοιχείων και emails των αποδήμων, η οποία είναι άγνωστο ποια ακριβώς τροπή θα πάρει.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συζητείται, δίχως να μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και η τελική επιλογή του Πρωθυπουργού, το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Κυρίως λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει με τον Πρωθυπουργό, αλλά και επειδή οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα από τα λεγόμενα παραγωγικά χαρτοφυλάκια, το οποίο θα ήταν συμβατό με την εμπειρία του υπουργού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως και δίχως να είναι δεδομένη η σύμπτωση με τις πραγματικές επιθυμίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και οριστικά το ενδεχόμενο να καταλάβει μία θέση και στη νέα σύνθεση της Επιτροπής ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Είναι στενός συνεργάτης και έμπιστος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σύμφωνα με πληροφορίες η απερχόμενη πρόεδρος έχει εκφράσει στον Πρωθυπουργό την επιθυμία της να συνεχιστεί η συνεργασία με τον σημερινό αντιπρόεδρο.

Σχετικά Άρθρα