Βραυρώνα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά-Συναγερμός σε έξι περιφέρειες-Ελλείψεις ανέδειξε η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα

 Βραυρώνα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά-Συναγερμός σε έξι περιφέρειες-Ελλείψεις ανέδειξε η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση επί της οδού Αλκμήνης, στην περιοχή των Κήπων Βραυρώνας, στο Μαρκόπουλο. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, η φωτιά όμως δεν βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, αποτελούμενη από 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Για σήμερα πάντως, ο συναγερμός βρίσκεται στο επίπεδο 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) σε έξι περιφέρειες: Πελοποννήσος, Αττική, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, έως τις 18:00 της Κυριακής είχαν εκδηλωθεί 88 αγροτοδασικές φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις οποίες οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους.

Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαΐου, όπως είναι προγραμματισμένο. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την παρατεταμένη ανομβρία που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τα δάση.

Ιεράπετρα

Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, μετά τη μεγάλη φωτιά που για σχεδόν ένα 24ωρο έκαιγε στην περιοχή της Ιεράπετρας, αφήνοντας πίσω τις καμένες εκτάσεις περίπου 2.000 στρεμμάτων. Ο 73χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ αντιμετωπίζει και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου προσπάθησε μόνος του να σβήσει τη φωτιά που είχε περικυκλώσει το σπίτι του, στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος.

Ακόμα δύο άνθρωποι, μία γυναίκα κάτοικος της περιοχής και ένας πυροσβέστης, τραυματίστηκαν ελαφρά στις προσπάθειες της κατάσβεσης. Και στην περίπτωση του 73χρονου αναδείχτηκε το τεράστιο πρόβλημα των νοσοκομείων στο Λασίθι, καθώς, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν κλείσει κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ηράκλειο.

  • Η πυρκαγια ανέδειξε προβλήματα καθώς, παρά τη μεγάλη της έκταση, διατέθηκε ένα μικρό ελικόπτερο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ η φωτιά έκαιγε σχεδόν από τα ξημερώματα, ενώ και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αποδεκατισμένες, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών.

Χαρακτηριστικό είναι πως, το μεσημέρι του Σαββάτου, αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο με 17 πυροσβέστες από την Αθήνα(!), για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στο Λασίθι. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έπαιξαν οι εθελοντές που με υδροφόρες και γεωργικά μηχανήματα κατάφεραν να σώσουν τουλάχιστον τα σπίτια τους αλλά όχι καλλιεργούμενες εκτάσεις (ελαιόδεντρα και κηπευτικά, θερμοκήπια κτλ).

  • Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Σκινοκάψαλα, στα ανατολικά της Ιεράπετρας από λιόφυτο, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες καύσης φυτικών υπολειμμάτων. Γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και πλησίασε στους οικισμούς Αχλιά, Μαύρο Κόλυμπο και Κουτσουρά, για τους οποίους εκδόθηκε και προειδοποίηση από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας άνδρας 35 χρόνων, που φέρεται να εκτελούσε τις εργασίες στο λιόφυτο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου. Το βράδυ του Σαββάτου, λόγω και της εξασθένισης των ανέμων, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν για τουλάχιστον 24 ώρες στην περιοχή για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σχετικά Άρθρα