Μάρθα Μπέη(Κοινωνική Λειτουργός-MSc Δημόσιας Υγείας): Σωστός σχεδιασμός πολιτικών και προώθηση στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

 Μάρθα Μπέη(Κοινωνική Λειτουργός-MSc Δημόσιας Υγείας): Σωστός σχεδιασμός πολιτικών και προώθηση στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

Στις 14 Απριλίου, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να συμμετέχουν στην πρωτοπόρα, για το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, διαδικασία εκλογής των προσώπων που επιθυμούν να τους αντιπροσωπεύσουν στην Ευρωβουλή. Μάλιστα, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστή, καθώς οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν ακόμη και διαδικτυακά (από το κινητό ή τον υπολογιστή τους), αρκεί προηγουμένως να είχαν εγγραφεί στο σύστημα, ολοκληρώνοντας την διαδικασία στο iSYRIZA, με την διορία που είχε δώσει η Κουμουνδούρου να λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής 07/04.

Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με την κ. Μάρθα Μπέη, Κοινωνική Λειτουργό με MSc Δημόσιας Υγείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων του Δήμου Ζωγράφου και υποψήφια στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής για το ευρωψηφοδέλτιο, για την αξία της συμμετοχικότητας, χαρακτήρισε γιορτή δημοκρατίας την προκριματική διαδικασία που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μας εξήγησε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο στην χάραξη πολιτικών για τις εξαρτήσεις και εν γένει την κοινωνική πολιτική.

Συζητήσαμε για την άνοδο της Ακροδεξιάς, με την κ. Μπέη να εκφράζει την άποψη πως οι πολιτικές που ασκούνται κατά καιρούς οδηγούν τους πολίτες στον θυμό και στην απελπισία, τονίζοντας πως δεν αυξάνεται η Ακροδεξιά αλλά μειώνεται η Δημοκρατία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό.

Η κ. Μάρθα Μπέη χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ευφυή άνθρωπο της σύγχρονης γενιάς, που διαμορφώνει εναλλακτικές απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα – αισιοδοξία της πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική πολιτική “συνταγή” και να του δοθεί η ευκαιρία να κρατήσει το τιμόνι της χώρας.

-Συμμετέχετε στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανάδειξη του Ευρωψηφοδελτίου. Σε μία, πράγματι, πρωτοπόρα διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, όπου τα μέλη και οι φίλοι θα επιλέξουν τους εκπροσώπους που επιθυμούν. Γιατί αποφασίσατε να δηλώσετε υποψηφιότητα;

Θεωρώ ότι βασικό συστατικό μίας υγιούς Δημοκρατίας είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ, η ειλικρινής πρόθεση να προσφέρουν οι πολίτες ένα “λιθαράκι” στο οικοδόμημα, ο καθένας και η καθεμία μας από το δικό τους μετερίζι.

Η φωνή του λαού μας πρέπει να είναι δυνατή και αυτό θα γίνει όταν συμμετέχει ο ίδιος ο λαός

Η πρωτοβουλία αυτή του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτελεί τομή στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και κάνει χώρο για όσους θέλουμε να εκτεθούμε στην κρίση των συμπολιτών μας για να τους εκπροσωπήσουμε στην Ευρωβουλή. Η Ευρώπη είναι η ευρύτερη «οικογένειά» μας, από την οποία πηγάζουν πολλές σύγχρονες πολιτικές. Η φωνή του λαού μας πρέπει να είναι δυνατή και αυτό θα γίνει όταν συμμετέχει ο ίδιος ο λαός.

Είμαι πολιτικό ον και δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτήν την διαδικασία-γιορτή της Δημοκρατίας, ασκώντας ένα από τα βασικότερα Συνταγματικά μου δικαιώματα, αυτό του εκλέγεσθαι, το οποίο ποτέ πριν δεν μπορούσα να πλησιάσω (σε κεντρικό επίπεδο) λόγω των εσωτερικών διαδικασιών των κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο πρόεδρός του.

-Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων του Δήμου Ζωγράφου, πώς θεωρείτε ότι μπορεί η Ευρώπη, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να συμβάλλουν στον τομέα των εξαρτήσεων και, γενικότερα, της κοινωνικής πολιτικής;

Για πολλά χρόνια υπήρξα η αντιπρόσωπος του Δήμου Ζωγράφου (και η μοναδική από την Ελλάδα) στο European Social Network, ενός γνωμοδοτικού οργανισμού σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη έχει γνώση και εμπειρία σε θέματα εξαρτήσεων και γενικά κοινωνικής πολιτικής. Γνωρίζω λοιπόν ότι οι πολιτικές σε όλα τα επίπεδα ξεκινούν από την βάση, από τον διάλογο των ειδικών επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο πεδίο που λέμε εμείς οι Κοινωνικοί Λειτουργοί. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η τεχνογνωσία σχεδιασμού προγραμμάτων πρόληψης εξαρτήσεων στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επιτυχημένων πολιτικών.

Επίσης, υποστηρίζω σθεναρά την συμμετοχή των εργαζομένων σε τέτοιες υπηρεσίες, σε διεθνή φόρα και σε οργανισμούς σχεδιασμού προγραμμάτων, στα οποία θα ακούγονται οι ρεαλιστικές ανάγκες και ταυτόχρονα θα προσφέρονται πολύτιμες γνώσεις. Έτσι μόνο εξασφαλίζεται ο σωστός σχεδιασμός πολιτικών και η αποτελεσματική προώθηση τους προς τα κέντρα αποφάσεων, όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

-Παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Σας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο; Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις Εκλογές – Ευρωεκλογές, ώστε να ανακόψει αυτήν την δυναμική;

Η μόνη λύση για την επιβίωση της Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτό είναι το γνωστό σε όλους μας «μυστικό»: Οι πολίτες και κυρίως οι νέοι δεν έχουν πια εμπιστοσύνη, δεν πιστεύουν, δεν έχουν όραμα, δεν βλέπουν το μέλλον με φωτεινά χρώματα….Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η ακροδεξιά. Ευθύνονται οι πολιτικές που ασκούνται κατά καιρούς και που οδηγούν τους πολίτες στον θυμό και στην απελπισία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης το έχουν καταλάβει πολύ καλά αυτό και γι αυτό έκαναν αυτό το πολύτιμο άνοιγμα στον κόσμο, γι αυτό επιχειρούν να γίνει η απαραίτητη στροφή με ανθρωποκεντρική τροχιά. Δεν αυξάνεται η ακροδεξιά λοιπόν….μειώνεται η δημοκρατία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό.

Δεν αυξάνεται η ακροδεξιά, μειώνεται η δημοκρατία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό

Άλλωστε πιστεύω οι ακροδεξιές δυνάμεις εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ανάλογα από πού προέρχονται και εξηγώ: άλλη η πολιτική οντότητα της ακροδεξιάς στην Γαλλία ή στην Ιταλία που εκφράζουν ένα μέρος του λαού και έχουν προτάσεις διακυβέρνησης – μας αρέσουν, δεν μας αρέσουν – τις οποίες επιτρέπει η ίδια η Δημοκρατία να εκφράζονται… και άλλη η εγκληματική οντότητα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Αυτές τις διαφορές οφείλουμε να τις καταλαβαίνουμε.

-Και για το τέλος, γιατί κάποιος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στον Στέφανο Κασσελάκη; Τι θα λέγατε στους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, όμως αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα προοδευτικά κόμματα, δίχως να έχουν επιλέξει ακόμη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ιστορία και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέλαβε μία χώρα με άπειρες «ωρολογιακές βόμβες» έτοιμες να σκάσουν και που τις είχαν ενεργοποιήσει κάποιοι πριν εγκαταλείψουν το πεδίο! Οδήγησε την χώρα μέσα στο δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον της σύγχρονης ιστορίας και με αρκετούς εχθρικούς «συμμάχους» πληρώνοντας το πολιτικό τίμημα στο ακέραιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ιστορία και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μέλλον

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανήκει στην σύγχρονη γενιά, έχει παρακολουθήσει την πορεία των «έμπειρων» πολιτικών και τα αποτελέσματα των επιλογών τους, ενώ με την εξαιρετική ευφυΐα του έχει εντοπίσει τα λάθη και έχει διαμορφώσει εναλλακτικές απαντήσεις στα προβλήματα, μένοντας πάντα στενά συνδεδεμένος με τον κόσμο. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να αποτελέσει μία πιο αποτελεσματική πολιτική “συνταγή” που αξίζει να έχει μία ουσιαστική ευκαιρία να πάρει το τιμόνι της Ελλάδας.

Στους αναποφάσιστους δεν έχω να πω τίποτε! Είναι δικαιολογημένη η αναποφασιστικότητα και είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να αμφιβάλλει. Η αγωνία μου είναι η παρατηρούμενη άρνηση συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και η μεγάλη αποχή, γεγονότα που ενέχουν τεράστιους κινδύνους για την Δημοκρατία και το μέλλον των νέων γενεών που ακολουθούν και στις οποίες οφείλουμε ένα μεγάλο συγνώμη.

Σχετικά Άρθρα